f65ced197d30782e946f0e452cc3b52a
f65ced197d30782e946f0e452cc3b52a

Toyota gradi “grad budućnosti”

Japanska kompanija Toyota planira da sagradi prototip “grada budućnosti” u podnožju planine Fuji, koji će se napajati vodoničnim ćelijama i funkcionisati kao laboratorija za robotizovane automobile, pametne kuće, vještačku inteligenciju i druge tehnologije, saopštila je ta kompanija.

Toyota je taj plan otkrila na velikom sajmu tehnološke industrije CES u Las Vegasu.

Projekat će biti smješten na mjestu zatvorene fabrike i zvaće se “Izatkani grad”, u znak sjećanja na početke Toyote kao proizvođača mašina za tkanje.

Grad će biti dom stalno nastanjenim žiteljima i istraživačima.

Toyota nije otkrila koliko će ovaj projekat koštati.

I rukovodstva drugih najvećih proizvođača automobila razmatraju kako bi gradovi budućnosti mogli da budu dizajnirani da bi se smanjila emisija štetnih gasova koja utiče na klimu, smanjile gužve i internet uveo u svakodnevni život.

Međutim, Toyotin plan da izgradi zajednicu na 71 hektaru u blizini planine Fudži je veliki korak napred u odnosu na ono što su konkurenti predložili.

Kompanija očekuje da će u gradu u početku živjeti 2.000 ljudi.

Početak izgradnje grada budućnosti planiran je za iduću godinu, a dizajniraće ga danski arhitekta Bjarke Ingels, koji je projektovai i Kule bliznakinje u Njujorku i Guglove prostorije u Silicijumskoj dolini u SAD i u Londonu.

Toyota je navela da je otvorena za partnerstvo s drugim kompanijama koje žele da iskoriste ovaj projekat kao osnovu za testiranje tehnologije.

Pročitajte još: 

Vuković: Realni rast ekonomskih aktivnosti u prošloj godini bio je 3,1 posto

(Nezavisne.com/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Memorijalni centar Srebrenica: Tražimo od Tužilaštva BiH da otvori istragu o “kolonama mržnje”

Naredna vijest

U stampedu na dženazi Soleimanija poginulo najmanje 35 osoba