Štrajkači glađu u Zenici piju samo vodu, poručuju: Od sutra možda ni to

07.01.2020.

Radnici preduzeća Zenicatrans stupili su u štrajk glađu rano jutros, 7. januara u holu Autobuske stanice Zenica. Iako je Porezna uprava odblokirala račun ovog preduzeća – radnici poručuju da im to ne znači ništa, jer žele sistemsko rješenje.

Radnici žele da im neko kaže da li preduzeće ide u stečaj i da li će im plaće biti isplaćene. Oni naime sumnjaju da Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, želi dati gradski prevoz nekoj od privatnih kompanija. On je to sve ranije, već 6. januara demantovao.

Poručio je kako je spreman raspisati referendum i pitati građane da li žele da se spasi ovo preduzeće.

Građani Zenice i okolnih mjesta već sedmi dan nemaju javni gradski prevoz. Jedni podržavaju radnike, drugi ne, neki se snalaze za prevoz – drugi ne, a oni malo udaljeniji spavaju kod rodbine kako se ne bi pretjerano izlagali trošku dok traje ovaj spor sa Zenicatransom.

– Teško je i neobično. Nadamo se da će riješiti situaciju. Svako normalno treba da živi, trebalo je ovo riješiti ranije -..

– Moramo ostajati u Zenici. Živim u Nemili, nije daleko, ali ne može ovako svaki dan. Odsjedam kod rodbine i prijatelja, bojim se da će potrajati – svi će se snalaziti onako kako znaju i umiju – kazali su nam građani pogođeni blokadom javnog gradskog prevoza.

Situacija bi prema do sada poznatim situacijama mogla potrajati, jer niti jedna strana ne popušta. Radnici koji su stupili u štrajk glađu konzumiraju samo vodu i cigarete, a od sutra – možda ni to.

Pročitajte još: 

Radnici Zenicatransa stupili u štrajk glađu

(N1/Interview.ba)

 

 

Idi naVrh

Don't Miss