6354e7e866e2d5bd866648d09dc21f0a
6354e7e866e2d5bd866648d09dc21f0a

Hasečić: Ono što oni rade, ne bi uradio normalan čovjek

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić osudila je incidente koji su se dogodili u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu u ponedjeljak, na Badnji dan, uoči pravoslavnog Božića, rekavši kako je krajnje vrijeme da Bosna i Hercegovina donese zakone o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i djelovanja nevladinih organizacija koje šire mržnju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Hasečić je, kako je kazala, gledala dešavanja u njenom rodnom Višegradu.

– Kako slave vjerski praznik Božić. To nisu nikakvi vjernici, to nisu nikakvi ljudi. Ono su četnici. Ono što oni rade, ne bi uradio normalan čovjek, ali je još gore što to radi omladina koja i nije zapamtila rat. Mislim da je krajnje vrijeme da se u BiH donesu zakoni o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca i zabrani djelovanja nevladinih organizacija koje šire mržnju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi – poručila je Hasečić.

Na području Srebrenice, Bratunca i Višegrada zabilježeni su incidenti i provokacije grupa i pojedinaca na Badnji dan i povodom proslave vjerskog praznika vjernika pravoslavne vjeroispovijesti Božića.

Ravnogorski pokret Višegrad, kako su objavili mediji, obilježio je badnju večer defileom kroz grad, uz sirene automobila u koloni, zvuke tradicionalnih guslarskih pjesama, ali i pjesmama kojim vrijeđaju jedan narod.

Povodom incidenta u Potočarima oglasio se i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari saopćenjem u kojem poziva načelnika opštine Srebrenica i čitavu lokalnu zajednicu da smognu snage i promijene svoj odnos, te konačno osude govor mržnje i zatraže od lokalne policije da preduzme potrebne mjere na privođenju i kažnjavanju odgovornih.

Navode kako je u ponedjeljak u kasnim popodnevnim satima lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari prošla kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom, iz ove institucije su poručili da se ovaj prostor mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za “baštinjenje slavljenja zločina genocida”.

Incidenti grupa i pojedinaca na Badnji dan i proslava vjerskog praznika na način da vrijeđanjem i ponašanjem zastrašuju i ne poštuju svoje komšije je za svaku osudu i prezir, naveo je u saopćenju Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, povodom incidenata i provokacija, koji su zabilježeni tokom Badnjeg dana na području Srebrenice, Bratunca i Višegrada.

– Tražimo od vlasti u entitetu RS da poduzmu adekvatne mjere u vezi sa ovim incidentima, koji predstavljaju narušavanje sigurnosne situacije i direktnu prijetnju bošnjačkim povratnicima – navela u saopćenju Stranka demokratske akcije (SDA).

Pročitajte još: 

Radončić odgovorio na Konakovićeve prozivke

(N1/Interview.ba)

 
Prethodna vijest

Izetbegović pisao Milanoviću: Nadam se da ćemo poboljšati odnose BiH i Hrvatske

Naredna vijest

Štrajkači glađu u Zenici piju samo vodu, poručuju: Od sutra možda ni to