9092dc82eb57c128a96859ee9b04e009
9092dc82eb57c128a96859ee9b04e009

Pahor ne vjeruje da će Milanović mijenjati stajalište o arbitraži

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak kako smatra da novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće mijenjati svoje mišljenje o graničnoj arbitraži, ali će odnos s njime početi “otvorenih ruku i dati šansu dijalogu”.

 Pahor je telefonski razgovarao s Milanovićem i čestitao mu na pobjedi te prihvatio poziv da početkom veljače dođe na predsjedničku inauguraciju u Zagreb.

 Milanović je bio premijer kada je Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenskih predstavnika, 2015. istupila iz arbitraže o graničnom sporu između dviju zemalja, prenosi Hina.

 Upitan što očekuje od odnosa s novim hrvatskim predsjednikom, Pahor je novinarima izjavio kako će taj odnos započeti “otvorenih ruku i dati šansu dijalogu”.

 “S novoizabranim predsjednikom Milanovićem poznajem se već 15 godina, poznajemo jako dobro. Ne spadam među one koji misle da će on zbog novog položaja bitno mijenjati svoja stajališta. Nisam ih mijenjao niti ja, u slučajevima kad smatram da za ta stajališta imam argumente”, istaknuo je Pahor.

 Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži.

 “U dijalogu će trebati pronaći način kako bi Slovenija i Hrvatska u idućim godinama mogli uzajamno i sporazumno označiti granicu koju je odredio arbitražni sud te tako zatvoriti i zadnje veliko pitanje koje je bilo nastalo sa raspadom prijašnje države”, kazao je Pahor.

(Fena/Interview.ba)

Prethodna vijest

Pokušaj paljenja islamske škole u Amsterdamu

Naredna vijest

Trump: Iran nikada neće imati nuklearno oružje