Pokušaj paljenja islamske škole u Amsterdamu

06.01.2020.

Gimnazija u Amsterdamu koja nudi islamsko obrazovanje bila je meta pokušaja paljenja.

Soner Atasoy, direktor srednje škole “Cornelius Haga”, koja djeluje pri FondacijI za islamsko obrazovanje u Amsterdamu (AIEV), potvrdio je da su neke osobe pokušale zapaliti ovu obrazovnu ustanovu u nedjelju uveče.

Prema njegovim riječima, to su primijetili učenici koji su se vratili u školske klupe nakon praznika. Atasoy je pojasnio da to nije ugodna situacija ni za roditelje ni djecu ali da se ne boje nikoga.

“Kada smo ujutro došli u školu, primijetili smo da su prozori učionice razbijeni ciglom, a da je na stolicu profesora prosuta zapaljiva materija. U dvorištu škole, među razbijenim prozorima, pronašli smo plin. Neidentificirana osoba pokušala je zapaliti školu”, rekao je Atasoy.

Smatra da se napad dogodio jer Ministarstvo obrazovanja i općina u javnosti školu nazivaju terorističkom.

Unatoč upozorenjima, kako je kazao Atasoy, u školi nisu poduzete potrebne sigurnosne mjere.

Prema njegovim riječima, nakon višemjesečne propagande od strane države i općine, takav napad su svi čekali. U toku je istraga o ovom događaju.

Islamske škole povezane sa Ministarstvom obrazovanja imaju isti nastavni plan i program kao i druge škole.

Fondacija za islamsko obrazovanje u Amsterdamu je podnijela zahtjev za otvaranje jedne islamske srednje škole u glavnom gradu Holandije još 2011. godine ali resorne vlasti to nisu odobrile. Odobrenje za rad gimnazije Cornelius Haga izdato je u augustu 2017. godine.

Škola je počela sa radom 2019. godine, a Nizozemska obavještajno-sigurnosna služba (AIVD) smatra da su profesori škole navodno povezani sa terorističkim organizacijama.

Čitajte i ovo: Zvizdić čestitao Milanoviću na izbornoj pobjedi

 

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss