a0b1b77ffc1a49f9288a4230f5b65077
a0b1b77ffc1a49f9288a4230f5b65077

Ivana Marić: Bh. blok se ne raspada

23.01.2019.

Konačni rezultati parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini objavljeni su 22. oktobra 2018. godine, a od tada do danas Dom naroda Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine nije formiran i pitanje je kada će biti.  Čini se da se našim političarima ne žuri jer se u medijskim pojavljivanjima često može čuti  „za Dom naroda Paralemnta FBiH ćemo sačekati“. No, situacija nije bolja na državnom nivou, kao ni na kantonalnom. Za Interview.ba politička analitičarka Ivana Marić govori o HDZ-ovim zahtjevima za formiranje Doma naroda Federalnog parlamenta, apelacijama koje su podnesene Ustavnom sudu zbog Uputstva CIK-a, mogućem raspadu Bh. bloka, kao i potencijalnim koalicionim partnerima.

BEZ KOGA SE MOŽE U FEDERALNOM PARLAMENTU, A BEZ KOGA NE?! „Bez HDZ-a BiH se ne može zbog njihove većine koju imaju u Domu naroda, a posebno koju će imati nakon primjene Uputstva Centralne izborne komisije BiH. Bez SDA bi se moglo, međutim, mislim da se niko neće usuditi da ulazi u koaliciju s HDZ-om, posebno Bh. blok“.

INTERVIEW.BA: Raspadali se Bh. blok?

MARIĆ: Bh. blok se ne raspada. Tri stranke koje čine ovaj blok  su poprilično složne i na kantonalnim i na drugim nivoima. Međutim, kada je riječ o ovom širem  blok kojeg nazivaju „bosanski blok“ u kojeg se ubrajaju sve ove stranke koje su nastale od SDA (Narod i Pravda, PDA i ASDA), tu se može očekivati veliki broj nesuglasica. Oni su postigli dogovor u Kantonu Sarajevo i mislim da će i na tome završiti, eventualno i u Zenici da će dogovoriti. Mislim, da je iluzorno očekivati da tako veliki broj toliko različitih stranaka s različitim ciljevima uspije održati dogovor. Nije taj blok u suštini ni postojao, već je to samo napravljeno za Kanton Sarajevo. Uostalom ove stranke i nemaju svoje predstavnike, više se radi o nekim lokalnim strankama. Bh. blok od tri stranke će sigurno opstati.

INTERVIEW.BA: Bh. blok je imao većinu kada su birali predsjedavajućeg Zastupničkog doma Federalnog parlamenta BiH. Kakva je sad situacija?

MARIĆ: Za sada je nesigurno da li Bh. blok ima većinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, jer je riječ isključivo o strankama SDP, DF i Naša stranka, međutim, s ovim bosanskim blokom imali su većinu jer su tako uspjeli izabrati predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Trenutno je upitna podrška SBB-a, dok se i neki članovi Nezavisnog bloka predomišljaju, tako da situacija nije sigurna i ne znam koliko je dobro da se vlast formira, jer mora li bi uključiti HDZ BiH zbog Doma naroda, a odmah to poprima drugačije konotacije.

INTERVIEW.BA:  Formiranje vlasti u Domu naroda Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine još uvijek je u sjeni političkih prepucavanja. Kada možemo očekivati formiranje vlasti?

MARIĆ: Problem formiranja vlasti u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine se lako može riješiti tako što će se iskoristiti Uputstvo CIK-a BiH. Mislim da će se to na kraju i uraditi, a sve i da se ne formira novi Dom naroda Federalnog parlamenta, stari ostaje da funkcionira, tako da ni u kakvom smislu nismo blokirani, niti je blokirana vlast. Posebno kada se vidi da su rezultati približni i da će u stvari to biti iste stranke koje su bile u prošlom mandatu. Za građane ne znači ništa puno da li će to biti stari ili novi saziv, mi smo ionako već navikli. Proces formiranja vlasti je težak ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u drugim mnogo uređenijim državama, i njima je potrebno dva-tri mjeseca da formiraju vlast. To nije ništa neočekivano za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na veliki broj stranaka. Mislim da će se uskoro formirati vlast zato što je to nekim strankama u interesu, više nego što je to dobro za građane. Stranke žele da postave neke nove ljude iz svojih redova. Na građane to svakako neće imati nikakav utjecaj jer nisu ni do sada uradili ništa puno za građane BiH, tako da neće ni u narednom mandatu. Nama je svejedno da li je na vlasti stari Dom naroda, ili novi. 

INTERVIEW.BA: Kada se govori o Domu naroda Federalnog parlamenta predstavnici HDZ BiH obično navoda kako će se na formiranje vlasti u ovom zakonodavnom organu malo sačekati. Koliko je u interesu HDZ-u BiH da se vlast što prije formira?

MARIĆ: Mislim da je HDZ-u BiH u interesu da se formira što prije novi Dom naroda zato što će oni u njemu imati blago veću prednost, nego u ovom aktuelnom. Vidjeli smo da političke stranke koriste uvjetovanja i ucjene da bi ostvarili ono što žele, dok se javnosti prikazuju kao da su nezadovoljni odlukom CIK-a BiH. Iako su u suštini i jedna i druga strana zadovoljne, jer svako je dobio nešto, dok je nešto drugo izgubio. HDZ BiH pokušava izvući što više igrajući na kartu majorizacije i diskriminacije, a dobili su najviše što se moglo dobiti i ostvarili su najbolji rezultat u posljednjih 18 godina. Međutim, to je predstava za građane.

INTERVIEW.BA: Predstavnici SDA podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Uputstva Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda FBiH. Nešto se ranije govorilo da je Bh. blok učinio isto, dok je i Čović najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH. Šta nam govori nezadovoljstvo ovih stranaka?

MARIĆ: Centralna izborna komisije BiH je to dobro uradila kada je donijela samo Uputstvo. Na to se uputstvo ne može uputiti apelacija, već se može samo vršiti preispitivanje ustavnosti. Čim su sve stranke nezadovoljne znači da je to dobro rješenje. Sve su nezadovoljne i to znači da je jedini kompromis koji se mogao za sada postići. Možemo očekivati apelacije, ali mislim da Ustavni sud tu neće ništa značajno donijeti. Vjerujem da oni neće preuzimati tešku odgovornost neformiranja vlasti, a vidim da je i Centralna izborna komisija BiH već imenovala po tom uputstvu nekoliko članova delegatu u Dom naroda, tako da vjerujem da je to samo politička igra za građane, da se pokaže kako su nezadovoljni, a da će u suštini prestati na ovo rješenje za ove izbore.

Centralna izborna komisija BiH 18. decembra usvojila je Uputstvo o popuni Doma naroda FBiH da se tom prilikom koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani.

INTERVIEW.BA: Može li se bez HDZ-a BiH i SDA u Federalnom parlamentu?

MARIĆ: Bez HDZ-a BiH se ne može zbog njihove većine koju imaju u Domu naroda, a posebno koju će imati nakon primjene Uputstva Centralne izborne komisije BiH. Bez SDA bi se moglo, međutim, mislim da se niko neće usuditi da ulazi u koaliciju s HDZ-om, posebno Bh. blok. Vidjeli smo reakcije građana na rasprave SDP-a da li će ići sa SDA ili HDZ BiH. Za sada neće, međutim, u Bosni i Hercegovini sve je moguće. Vidjet ćemo kako će se odlučiti u strankama. Za sada ide ta tendencija da će koalirati SDA i HDZ BiH i eventualno s njima još neka manja stranka. Na sjednici SDP-a su jučer kazali da neće koalirati sa SDA, osim kao se cijeli bh. blok ne odluči za to. Mislim da to nije dobro za SDP zbog jako velikih kritika upućenih od njihovih članova predsjedništva ove stranke, kao i glasača. 

INTERVIEW.BA: Postoji li mogućnost da SDA i SBB ponovo koaliraju sad kada je SBB izašao iz tog „bosanskog bloka“?

MARIĆ: Pa naravno, to ne bi bio prvi put nakon teških riječi, ako SDA shvati da može dobiti ponešto od SBB-A, oni će to uraditi. Međutim, to je mač s dvije oštrice, jer znamo kako dobre odnose imaju Radončić i Čović, i pitanje je da li bi SBB ojačao SDA u toj koaliciji, kao bošnjačku stranku ili bi ipak ojačao HDZ BiH.

Idi naVrh

Don't Miss