Ibro Rahimić: Prednost Veleža su dobre igre u kontinuitetu

24.01.2019.

Velež će startovati sa prve pozicije u proljetnom dijelu takmičenja Prve lige Federacije BiH, koji se nastavlja 2. marta. Rođeni su se posljednji put nadmetali u Premijer ligi BiH, u sezoni 2015/16. okončavši je na posljednjem, 16. mjestu sa svega devet bodova. Sada je situacija u kojoj je nekadašnji dvostruki pobjednik Kupa Jugoslavije iz 1981. i 1986. godine potpuno drugačija. Velež ima veliku priliku da poslije tri sezone igranja u prvoligaškom rangu ponovo postane premijerligaš jer je znatno bodovno odmakao pratiocima na tabeli. Uz to, zadržao je ekipu koja je bila ubjedljivo najbolja u jesenjoj polusezoni. Slično je bilo u sezoni 2002/03. kada je mostarski tim prvi put ispao iz društva najboljih i proveo tri sezone u nižem rangu takmičenju, dok se nije vratio u Premijer ligu BiH. Za Interview.ba 55-godišnji trener Rođenih Ibro Rahimić govorio je o dosadašnjim rezultatima lidera Prve lige FBiH u drugom mandatu na klupi ovog tima, ambicijama u daljem toku sezone, igračkom kadru Veleža, rivalima u borbi za plasman u elitni rang, euforiji među navijačima u Mostaru i dugoročnom cilju Veleža da bude u vrhu Premijer lige BiH.

DOMINACIJA U JESENJOJ POLUSEZONI: „Dominirali smo u jesenjem dijelu sezone, izuzimajući tri utakmice koje su završile rezultatom 0:0. Imali smo šanse i u tim mečevima, no nismo dali pogodak protiv Olimpica, TOŠK-a i Metalleghea. Uz 12 pobjeda ostvarili smo tri remija“.

INTERVIEW.BA: Velež je vodeći u Prvoj ligi FBiH sa 39 bodova, sedam više ispred drugoplasiranog Olimpika. Smatrate li da će mu ova prednost biti dovoljna da u preostalih 15 kola izbori povratak u Premijer ligu?

RAHIMIĆ: Svi fudbaleri koji su igrali jesenas ostali su u Veležu. Zadržali smo ekipu i sedam bodova razlike trebalo bi biti dovoljno za očuvanje prvog mjesta do kraja sezone. Ići ćemo na pobjedu u svakoj narednoj utakmici, kao što je to bio slučaj i u jesenjem dijelu prvenstva. Nismo pobijedili u tri utakmice, u kojima nismo postigli pogodak.

INTERVIEW.BA: Koliko će vam činjenica da ste zadržali ekipu iz jesenje polusezone značiti u borbi za ostvarenje cilja?

RAHIMIĆ: Imamo kvalitetnu i mladu ekipu koja će još 10 posto biti bolja na proljeće. Kvalitetni igrači mogu još napredovati, a uzdamo se i u mlade snage. Izuzev Nusmira Fajića, Denisa Zvonića, golmana Adnana Bobića i Elmira Kuduzovića, ostatak ekipe čine mladi igrači. Dobra stvar je što su oni već stekli značajno iskustvo igranjem za prvi tim jesenas.

INTERVIEW.BA: Na početku proljetne polusezone Velež dočekuje Čapljinu, 2. marta, a sedam dana kasnije gostuje kod Goražda. Očekujete li nastavak pozitivnog niza?

RAHIMIĆ: U svakoj utakmici nastojaćemo da pobijedimo. Bez obzira na to, da li igramo protiv Jedinstva kod kuće ili Olimpika na gostovanju, želimo osvojiti tri boda. Cilj je da ekipa dobije mentalnu snagu jer nam naredne sezone slijedi najvjerovatnije takmičenje u Premijer ligi. Pobjedama ćemo ojačati samopouzdanje kako bismo bili spremni za elitni rang takmičenja. Namjera nam je da se što prije približimo timovima iz vrha bh. fudbala.

INTERVIEW.BA: Vodeći strijelac prvoligaškog takmičenja Fajić, koji je dao 18 golova u 14 susreta, ostao je u vašim redovima, mada je imao i ponude inostranih klubova. Znači li njegov ostanak Veležu puno u trci za društvo najboljih?

RAHIMIĆ: Velež je i ranije igrao lijepo, stvarao puno prilika, no nije imao klasičnog golgetera. Nakon što se nije dogovorio sa svojim bivšim klubom Krupom, doveli smo Fajića, čije iskustvo znači puno ovoj mladoj ekipi. Igra Veleža se dosta zasniva na Nusmiru i sigurno je da on ostaje dok se ne vratimo u Premijer ligu BiH. Ako bi stigla dobra inostrana ponuda, pustili bismo ga da ode i napravi povoljan transfer. S druge strane, uprava kluba garantovala bi mu dobre uslove da ostane u Veležu još tri godine. On je prepoznao uspješan klupski projekat koji je dobio pohvale i iz drugih bh. klubova.

INTERVIEW.BA: Kako ocjenjujete šanse Rođenih za povratak u elitno društvo i šta bi moglo odlučiti trku za vrh tabele?

RAHIMIĆ: Velež igra moderan i brz fudbal, sa agresivnim pristupom. Postigli smo čak 43 gola (najefikasnija je ekipa Prve lige FBiH sa 13 pogodaka više u odnosu na petoplasirani kakanjski Rudar). Klub se stabilizovao i ide dobrim putem naprijed. Svaka marka se troši transparentno i klub ispunjava ugovorne obaveze prema svim igračima. Sve ovo je stvorilo euforiju u gradu i među navijačima Veleža, te bivšim igračima koji su privrženi klubu. Stare asove zanimaju dešavanja u Veležu i osjeća se pozitivna atmosfera na svakom koraku. Vjerujem da ćemo na kraju sezone proslaviti povratak među premijerligaške ekipe.

INTERVIEW.BA: Ko su konkurenti u borbi za Premijer ligu BiH?

RAHIMIĆ: Imamo dobru prednost ispred Olimpika, koji je doveo iskusnije igrače Zajka Zebu, Dalibora Pandžu i Kenana Handžića. To je njihova klupska politika i ona nas puno ne interesuje. Postojeći igrački kadar predstavio je Velež u dobrom izdanju. Mislim da će glavni rival za prvo mjesto biti Olimpik. Zvijezda iz Gradačca dobro je krenula jesenas, da bi kasnije pala rezultatski. Svi timovi imali su oscilacije u igri, za razliku od Veleža, koji je igrao dobro u kontinuitetu. Velež ima sve preduslove da ostvari još jedan iskorak plasmanom u Premijer ligu BiH.      

INTERVIEW.BA: Većina bivših premijerligaša takmiči se u Federalnoj ligi. Kakav je kvalitet fudbala u njoj i da li je velika razlika u odnosu na Premijer ligu BiH?

RAHIMIĆ: Svake sezone bolji je kvalitet prvoligaškog takmičenja. Unutar Saveza potrebno je raditi na unapređenju organizacije i infrastrukture u prvoligaškim klubovima. Velež je pružio šansu velikom broju mladih talentovanih igrača koji su to iskoristili na pravi način. Veležov koncept rada mogli bi primjenjivati u određenoj mjeri i ostali klubovi. To su isticali njihovi treneri koji navode da je Velež primjer kako treba raditi. Federalna liga je baza za stvararanje kvalitetnih mladih igrača. Velika je razlika u kvaliteti Premijer i Prve lige FBiH, u kojoj klubovi imaju tri-četiri dobra igrača, dok su drugi lošijeg kvaliteta za razliku od najjačeg bh. takmičenja. Ulaskom Veleža i Borca iz Banje Luke, Premijer liga će dobiti još na kvaliteti. Ona je napredovala u pogledu infrastrukture. Dodatno poboljšanje trebalo bi donijeti uvođenje reflektora na svim stadionima premijerligaških klubova.

INTERVIEW.BA: Do kada imate ugovor sa Veležom?

RAHIMIĆ: Kada sam došao na mjesto trenera, jedan od ciljeva Veleža bio je vraćanje stare slave. Nadam se da ću ostati duži period u klubu dok ne sazriju mlađi treneri da kvalitetno rade odgovorni posao. Sada su u stručnom štabu Mustafa Kodro, kondicioni trener Jasmin Trnovac i trener golmana Nenad Melher. Elmir Kuduzović će igrati još polusezonu i od ljeta će biti priključen stručnom štabu. 

INTERVIEW.BA: Koliko rukovodstvo Veleža i predsjednik Šemsudin Hasić prate potrebe seniorskog tima?

RAHIMIĆ: Velež je imao sreću da dobije najboljeg predsjednika Hasića, koji radi po 15 sati dnevno za potrebe kluba. Fudbalski sam se usavršavao u Švajcarskoj i Evropi. Rijetko sam sreo tako vrijednog sportskog radnika kao što je Hasić. Velež se također može ponositi sa velikanima iz bogate prošlosti. Oni su stvarali pozitivan imidž kluba. To je jedna od garancija da će Velež ubuduće postizati vrhunske rezultate.

INTERVIEW.BA: Jednom prilikom ste izjavili da je glavni cilj Veleža osvajanje titule prvaka BiH. Šta je temelj vašeg optimizma i da li je to dugoročni plan?

RAHIMIĆ: Osim Kuduzovića sa 34, Fajića, koji ima 31 godinu i golmana Bobića, ostatak ekipe je mlad. On može puno igrački napredovati. U prvom dijelu sezone nastupilo je 15 igrača do 21 godine. Ovaj podatak nam ide u prilog gledajući sve ekipe iz Premijer lige, a posebno Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg. Možete dovesti deset Messija, ali je potrebno vrijeme da se uigra ekipa. Imamo Seida Behrama, Mehmeda Ćosića, Argentinca Darija, koji su kao mladi igrači već stekli fudbalsko iskustvo. Trebamo se dodatno uigrati i pokušati osvojiti titulu prvaka BiH, što je dugoročni cilj Veleža. Titula bi bila velika stvar za klub pošto se na nju čeka dugo godina, a Velež je danas klub sa lijepom perspektivom za budućnost.

INTERVIEW.BA: U mostarski klub su stigli brazilski defanzivac Uira De Oliveira Marques i nekadašnji junior Sarajeva Alaedin Varatanović. Hoće li biti još dolazaka ove zime?

RAHIMIĆ: Marques je pojačao odbranu, dok je Varatanović na probi i vidjećemo da li ćemo ga angažovati. Golman Slaviša Bogdanović, koji je branio u Srbiji i rođen je u Trebinju, najvjerovatnije će potpisati ugovor, isto kao i 20-godišnji veznjak Osmić iz gradačačke Zvijezde.

INTERVIEW.BA: Da li će se Sarajevo i Zrinjski sami boriti za naslov šampiona BiH jer imaju veliku prednost nad rivalima ili će se u trku za najviši plasman umiješati još neka ekipa?

RAHIMIĆ: Glavni kandidati za titulu su Sarajevo i Zrinjski. Ako se Široki Brijeg pojača, može se uključiti u trku za prvo mjesto. Mislim da je iz borbe za osvajanje naslova prvaka otpao Željezničar zvog velikog bodovnog zaostatka. Osim toga, trebaće mu vremena da stvori i uigra ekipu. Teško je dovesti pojačanja u zimskom prelaznom roku, pošto su na tržištu za bh. ligu dostupni uglavnom igrači koji prije toga nisu dovoljno igrali.  

Idi naVrh

Don't Miss