515205feea867e06aa3c678fd2f726fa
515205feea867e06aa3c678fd2f726fa

ISTINOM U GLAVU Dragan Bursać: Betmen i Alija sa Kovača

04.12.2018.

Otkuda to da glavni štab SDA i istureno medijsko odjeljenje TVSA mogu pomisliti za oca nacije, za prvog među jednakim Alijama, za rahmetli Izetbegovića seniora da je lopov sa Kovača???

Piše: Dragan Bursać za Interview.ba

Kada je prije neki dan jedan od najboljih BiH karikaturista Filip Andronik, gostovao na kantonalnoj televiziji signifikativnog naziva TVSA, nije mogao niti slutiti kakva će zvijezda postati.

Talentovani Filip je pokazao javnosti svoj rad iz oblasti stripa i karikature. Tako je prikazan i jedan uradak na kojem se vidi Betmen, posve ljut jer mu je izmišljeni lik, neki Alija sa Kovača ukrao betmobil. A dešava se to, vidite u svijetu izmišljenih likova, ima svakojake fukare koja zabija klinove u kotače superheroja. U ovom slučaju, više se radi o flagrantnoj krađi sva četiri točka na poznatom i priznatom betmobilu. I jadni Betmen psuje, šta će, sumnjajući da mu je točkove ukrao nekakav lopov, narečeni Alija sa Kovača.

 

Zašto čelnici SDA misle da je Alija Izetbegović lopov?

 

Kad ono međutim.

Promtno stiže ukor za urednicu što je bez znanja politbiroa SDA dovela poštenog čovjeka u emisiju, a potom uslijedi i zvanično saopštenje. Depeša, čak.

– Posebno izvinjenje upućujemo porodici rahmetli prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića zbog prikazane ilsutracije, kojom je na degutantan način ismijan njegov lik i djelo, kao i svim građanima BiH – navodi se u saopštenju Nadzornog odbora i Uprave TVSA.

Moolim? Opalim te golim, reklo bi dijete, ali ostadoh zgrožen nad ovim riječima. Otkuda to da glavni štab SDA i istureno medijsko odjeljenje TVSA mogu pomisliti za oca nacije, za prvog među jednakim Alijama, za rahmetli Izetbegovića seniora da je lopov sa Kovača??? Jesu li oni normalni, jesu li toliko zabrazdili u autodestrukciju, jesu li razmislili dva puta prije iskucavanja saopštenja ili pak znaju nešto što mi ne znamo, kada misle to što misle

Istina, rahmetli Alija je bio u zatvoru, tamnovao, ali po političkoj krivnji, onoj kako vole reći njegove pristalice antikomunističkoj, ali kakve veze ima sad Alija Izetbegović sa Betemnom, sa onom lopužom imenjakom sa Kovača, sa krađom točkova u zimskom periodu i sa mladim karikaturistom, najboljim u nas, Filipom Andronikom???

Roje mi se pitanja oko nejakog mozga, hipotetišem, i ne mogu dokučiti. Što to toliko podmladak SDA mrzi svoga tvorca nije mi jasno i vjerovatno mi nikada neće biti jasno. Toliko duboko u autodestrukciju ne mogu ići, pa ću okrenuh drugim putem. Putem nesigurnih privatnih hipoteza, zanovanih na predubjeđenju da je na karikaturi pored Betemena i Alija Izetbegović. Ono istina Bog, ne vidim rahmetli Aliju, ali ako ga vidi Upravni i nadzorni odbor TVSA sa kompletnom SDA, ko sam ja da to opovrgnem.

Dakle.

Dakle TVSA se izvinjava vaskolikom gledateljstvu što je ugostila karikaturistu, a koji gle čuda radi svoj posao. Karikaturama oslikava našu stvarnost – od Alije sa Kovača do sistema nam. Ovaj Alija sa Kovača je Izetbegović, pretpostavimo po naputku TVSA.

 

Sjevernokorejsko šerijaćenje

 

Zaista je neprijatno i degutantno ugostiti čovjeka koji dobro radi svoj posao, ima talenta, mlad je i misli svojom glavom. Zaista je bila vrijedna saopštenja, izvinjavanja, a možda i uredničkog otkaza ova emisija (sic!).

Pa dobro ljudi, da l’ ste vi normalni??? Na stranu što vas po sili partijske knjižice na TVSA gleda svih 158 članova SDA, za narodne pare, na stranu što se guzica Jelene Karleuše ne skida sa ekrana, ali što ste našli imitirati sjeverokorejski šerijat na karikaturisti?!?!

Pod šizofrenom hipotezom da vidite Aliju Izetbegovića na crtežu na kome ga nema, opet nemate pravo da dižete cenzorske glasove. Jer, ovo je demokratski život za koji se i Alija Izetbegović borio i u kome je satira, karikatura, politički vic- jednakopravno sredstvo društvenog izražaja. Pa, majka mu stara, nije li Alija u Foči, pod «zlim komunistima» ležao, e da bi se mi danas mogli zajebavati sa svima, uključujući i Aliju???

Ili možda to nije baš tako? Ili su se jastrebovi iz SDA poveli za Kerberima Vučićevog režima, koji u karikaturama legendarnog Koraksa prepoznaju Hitlera i identifikuju ga sa Vučićem? Jeste li svi zajedno krenuli putem jednoumlja? I taj put se čak može (nastrano) razumjeti u totalitarnim balkanskim politkama, ali šta je sa medijem, sa televizijom koja sakuplja pare od građana kantona, e da bi isključivo brinula o jednoj familiji i njihovim osjetljvim dušicama???

 

Živo smo najebali

 

I možemo mi mantrati do sudnjeg dana, ali SDA ne odustaje, pa se ponovno oglašava:

“SDA nikada i nikome nije ograničavala slobodu izražavanja ili pravo na kritiku njene politike i kadrova. Naprotiv, SDA se od svog osnivanja bori upravo za pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija. Rahmetli Alija Izetbegović i drugi osnivači SDA su zbog tih ideala odležali zatvorske kazne u bivšem sistemu, ali se tih ideala nikada nisu odrekli. Naročito ne kada su došli na vlast. Čak ni u ratnim uslovima nije uvedena cenzura i mediji su uživali slobodu izražavanja, uključujući i oštru kritiku vlasti”, saopštili su iz SDA.

Kada ovi likovi započnu rečenicu sa «SDA nikada i nikome nije ograničavala slobodu izražavanja ili paravo na kritiku njene politike», živo smo najebali. Svi đuture! Kada neko iz SDA pomene prošli režim i robijanje zbog ideala suptilno prijeteći robijama današnjim borcim protiv ovog režima, opet smo najebali i čini se svi zajedno džaba krečili.

To što imamo sreću da nam je ostao makar Filip Andronik, pa da možemo svijetu pokazati vizuale koji se tiču vremena našeg, treba da nam služi na ponos. A opisivati marvi šta je karikatura, šta je satira i da su ove dvije forme, pisana i crtana, upravo produkt ultimativne demokratije, na žalost nema mnogo smisla. Jer kod nas demokratija počinje i zavrašava se sa mojim pravima i tuđim obavezama, a sve mimo toga je opštedozvoljena anarhija sile, teorora, prtiska jačeg i ucjena robovlasnika.

 

 

Nego za kraj, ljudi, kako da vam objasnim još jednom, Betmen je izmišljeni lik koji se obraća Aliji sa Kovača, takođe izmišljenom liku.

Morate biti baš pokvareni e da bi izmišljenog lika spojili sa Alijom Izetbegovićem samo zato što voli da krade, pa uze i Betmenu točkove sa betmobila.

Cccccc!

 

Idi naVrh

Don't Miss