2c5df3b0222e91f8542705225fbf0d08
2c5df3b0222e91f8542705225fbf0d08

Ibrahim Prohić: Dodik i Čović rade protiv interesa Srba i Hrvata

30.08.2018.

Već duže vrijeme se priča o navodnim planovima Milorada Dodika i Dragana Čovića koji se odnose na blokadu države, a koji bi možda nakon oktobarskih izbora mogli postati dio bosanskohercegovačke realnosti. Politički analitičar Ibrahim Prohić govorio je za Interview.ba o mogućnostima realizacije navodnih planova, kao i sposobnosti Dodika i Čovića da blokiraju cjelokupnu državu, odnosno, da naprave tzv. politički ustavni udar. Bratski odnosi predsjednika SNSD-a i predsjednika HDZ-a, njihove pretenzije ka destabilizaciji BiH, predizbornim trikovima i odnosu svijeta prema idejama destrukcije Bosne i Hercegovine, samo su neke od tema koje smo načeli u novom intervjuu.

TEŠKO DO BLOKADE BIH! „Teško je vjerovati da bi se oni odlučili da do kraja idu u ekstremnu formu, u jednu ustavnu blokadu BiH, ne zato što oni to ne bi željeli, nego zato što im se to ne bi dozvolilo. To bi predstavljalo svojevrsni politički državni udar. Oni samo unutar Bosne i Hercegovine i unutar svog korpusa figuriraju kao jake osobe , a oni su sitni igrači koji zavise od volje jačih igrača, koji stoje iza njihovih leđa. Manja je ta opasnost, nego što se to sada čini. Vjerovatnije je da će Čović ako ne bude zadovoljan ići na blokadu formiranja Parlamenta BiH, nego na ove ostavke u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine“.

INTERVIEW.BA: Koliko je realno da se ostvare navodni planovi A,B,C, koji se u posljednje vrijeme pojavljuju u medijima, a koji se odnose na blokadu države?

PROHIĆ: Prije svega sumnjam da će Dodik i Čović ići do kraja. Mislim da njihovi ciljevi jesu destrukcija BiH, to je nedvojbeno, ali oni nemaju dovoljno političke težine i autonomnosti da bi se upustili u takvu jednu političku avanturu s nesagledivim diplomatskim posljedicama. Mislim da bi se onda desila reakcija izvana i da bi se onda išlo preko Beograda i Zagreba, kako bi oni bili onemogućeni. Meni se čini da bi oni jasniju i jaču opstrukciju radili ako ne bi ušli u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, nego ako bi se to desilo. Drugačije je kada opstrukcije rade legitimno izabrani, nego kada to radi neko ko je u opoziciji. Dodik sve vrijeme radi opstrukciju, ali nije u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i zato one nemaju takav značaj, kakav bi imale da su on i SNSD u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, odnosno u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Teško je vjerovati da bi se oni odlučili da do kraja idu u ekstremnu formu, u jednu ustavnu blokadu BiH, ne zato što oni to ne bi željeli, nego zato što im se to ne bi dozvolilo. To bi predstavljalo svojevrsni politički državni udar. Oni samo unutar Bosne i Hercegovine i unutar svog korpusa figuriraju kao jake osobe , a oni su sitni igrači koji zavise od volje jačih igrača, koji stoje iza njihovih leđa. Manja je ta opasnost, nego što se to sada čini. Vjerovatnije je da će Čović ako ne bude zadovoljan ići na blokadu formiranja Parlamenta Bosne i Hercegovine, nego na ove ostavke u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

INTERVIEW.BA: Otkud „bratski odnosi“ Milorada Dodika i Dragana Čovića, čime su oni uslovljeni?

PROHIĆ: Dodik ima u suštini isti pristup i on želi isto što i Čović. Samo jedan želi to na prostoru čitave države, a jedan na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. Odnos Dodik-Čović je jedina čvrsta koalicija unutar BiH, sve druge su bile samo matematičke koalicije koje nisu imale zajednički program, dok ova dvojica imaju zajedničke političke ciljeve. Dodik želi pokazati da je Bosna i Hercegovina nemoguća i da zato treba da dođe do disolucije, dok Čović želi da kaže da Federacija Bosne i Hercegovine nije moguća. Ako je ova moja analiza tačna onda to znači da su njih dvojica na ideološkim i političkim pozicijama koje su definisane 1991. godine, koje su svojevremeno promovirali i realizirali Mate Boban i Radovan Karadžić.

INTERVIEW.BA: Zbog čega oni idu prema destabilizaciji Bosne i Hercegovine?

PROHIĆ: Postoje dva razloga. Jedan je osobne naravi, zato što oni žele da budu apsolutni gospodari na svojoj teritoriji, a drugi je što se tih ratnih ciljeva po svemu sudeći nisu odrekli Beograd i Zagreb. Deklarativno jesu, ali suštinski nisu. Ne treba puno mudrosti da bi ste znali da Dodik može govoriti ono što govori jer ima podršku iz Beograda. Isto tako važi i za Čovića, kada je u pitanju njegov odnos prema Zagrebu. Politike ova dva grada nisu isključene prema Bosni i Hercegovini.

INTERVIEW.BA: Kažete da je Čović remetilački faktor i da želi nametnuti svoju volju. Kakvu on to politiku vodi?

PROHIĆ: Politika koju Čović vodi je politika isključivosti, apsolutizacije, etničkog principa i politika koja u svojoj konačnici ima teritorijalizaciju etničkog principa i stvaranje neke labave državne zajednice unutar Bosne i Hercegovine, koja bi se sastojala između tri etničke i omeđene jedinice. Podsjetit ću na 2010. Godinu kada je SDP imao većinu i tad je Čović tražio da bi ušao u koaliciju i vlast sa SDP-om svih pet ministarskih mjesta za HDZ. SDP im je nudio četiri, a da zadrži pravo da i SDP ima jedno mjesto za Hrvata. Čović je bio rigidan i isključiv i rekao je samo svih pet. SDP nije mogao na to pristati jer bi to onda značilo da SDP ostaje Bošnjačka stranka. Neformalne informacije do kojih sam ja došao jesu da su Amerikanci tada rekli ponudi mu četiri, ako neće da pristane na četiri onda formiraj koaliciju s nekim drugim strankama.

INTERVIEW.BA: Jesu li navodni planovi o blokadi države isključio predizborni trik?

PROHIĆ: Više izgleda da su ovi planovi predizborni trik, mada treba znati da su njihova trajna opredjeljenja to što govore. Oni žele destrukciju Bosne i Hercegovine. Međutim, ovo nije 1991. godina, nemamo JNA, jedan narod nenaoružan, a drugi naoružan…nisu okolnosti danas onakve kakve su bile 1991. godine, ni strateške, a ni geopolitičke.Čović i Dodik se boje da neće na izborima dobiti što žele. Posebno mislim da je Dodik poprilično nervozan jer on zna nekoliko stvari bolje od nas. Zna da Republika Srpska ekonomski stoji loše, da je nezadovoljstvo svaki dan sve veće i zna da ne postoje dobri instrumenti unutar Republike Srpske da se situacija znatno promijeni. Uostalom vi vidite kako nezadovoljstvo raste. Vidite da je uzdrman s aktivnostima koje se dešavaju oko slučaja „David Dragičević“. Opozicija raste i bolje je konstituirana u Republici Srpskoj.

INTERVIEW.BA: Da li bi navodni planovi donijeli išta dobro Hrvatima ili Srbima u Bosni i Hercegovini?

PROHIĆ: To što žele Dodik i Čović i to što zastupaju otvoreno ili umotano nije dobro ni za koga, nije dobro ni za Hrvate, ni za Srbe u Bosni i Hercegovini. To su njihove lične potrebe, njihovi pojedinačni interesi i onih koji stoje iza njih. U čitavoj toj priči nema nimalo principijelnosti. Čović sve ove godine govori o tome kako ga majoriziraju Bošnjaci, kako je Federacija Bosne i Hercegovine pretvorena u entitet Bošnjaka, a nikad neće da kaže kako je položaj Hrvata u Republici Srpskoj neuporedivo gori. Kada je riječ o trećem entitetu, onda on ni u primisli nema pretenzije da se protegne na teritorij Republike Srpske , mada što se mene tiče to ne bi bila dobra ideja za Bosna i Hercegovina, čak i kad bi išao na teritorij Republike Srpske. Čovića ne interesuje Republika Srpska, niti položaj Hrvata u Republici Srpskoj, njega interesuje samo feud koji ima na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

INTERVIEW.BA: Šta je s velikim silama, da li je njima u cilju destabilizacija u BiH?

PROHIĆ: Destabilizacija nije u interesu velikih sila. Bila je u interesu 90-ih destabilizacija i disolucija Jugoslavije, pa onda kasnije i neka etnička prekompozicija u BiH. Danas to nije slučaj. Paralela između Kosova i Bosne i Hercegovine, eventualno prekrajanje granica na tom prostoru tamo i unutar Bosne i Hercegovine je napuhana, ona nije realna, nema nikakvih sličnosti, izuzev političkih apetita, između slučaja Kosovo i Bosne i Hercegovine.

Idi naVrh

Don't Miss