POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Sad tuljani više ne ubijaju pingvine, sad ih praše

31.08.2018.

Naša kolumnistica okupila je trust mozgova i dala im zadatak da promisle o predstojećoj izbornoj kampanji I kako će se ona odigrati. Višednevna konferencija završila je samo sa dva scenario ili si tuljan ili si pingvin, jer bejbe za haubicu nemamo prototipa…

I dok se u svijetu rađaju slonovi bez kljova kao odgovor vrste na istrebljenje, kod nas su i dalje Bakir i Dodik vrhunac civilizacije. Zavođenje nježih djevojačkih duša uz zvuke gitare odavno je passe, samo to njima dvojici, predvodnicima civilizacije, niko nije rekao. Pa čak je i onaj uhljup Štulić gitaru zamijenio loptom, ali džaba taj dopis do njih još nije došao.

O pjevanju pod šatorom, što manje kažemo to bolje. Samo ćemo reći “šatori da, ali na prigodnom mjestu na primjer Čevljanovićima.”

Inače za jednu državu koja se toliko diči civilizacijskim tekovinama, iznimno smo slabo obavješteni šta je to u stvari civilizacija. To što je neki naš kralj, ban, šta li… jeo viljuškom dok je onaj tamo zapadnjak kresao vatru kamenom ništa ne znači. Taj zapadnjak odavno već nema potrebu za kremenom, suficit koji njegova država ostvaruje u budžetu sasvim lijepo obasjava njegov dom i grije mu dušu. A mi sad možemo samo da se zagrijemo kuckajući tim babinim i dedinim viljuškama. One zlatne kašike, znate koje, odavno smo prodali za lijekove.

Vidim i da smo se zabrinuli gdje su nam one haubice, vrhunac civilizacije. Ima neki ministar koji ih je vidio u serijskoj proizvodnji iako nas upozorava da to neće “biti sutra ujutro, ali je projekat kojeg treba podržati“ Obzirom na to da kad naša dva čovjeka dođu do oružja ubiju osobu koja nam je izgradila pola države (šifra Gavrilo bejbe) najbolje je da se te haubice nikad ne pronađu, a serijska proizvodnja prebaci na javni tv servis.  

Kaže mi prijatelj koji čita ovaj tekst preko ramena “naravno da mi nemamo odgovor na istrebljenje, Dženana pogrešna ti je premisa ovo nije istrebljenje ovo ti je duboka penetracija, deep play. To boldly go where no man has gone before! Zar nisi gledala onaj dokumentarac – sad ti tuljani više ne ubijaju pingvine, sad ih praše.”

Baš se radujem ovakvoj budućnosti a vi? Ili će mi samohodna haubica doć pod prozor ili će me jebat tuljan…

Idi naVrh

Don't Miss