Nedžad Korajlić o slučaju entitetska policija: Međunarodne granice su granice BiH, a ne Republike Srpske

20.08.2018.

Vlada Republike Srpske odlučila je da “drugim policijskim agencijama iz BiH” zabrani djelovanje na teritoriji ovog entiteta. Ova odluka uslijedila je nakon što je državni Operativni štab za pitanje migracija, koji predvodi ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, tako što će ih rasporediti na najugroženije dijelove granice. Profesor Nedžad Karajlić za Interview.ba pojašnjava da se u ovom slučaju uopće ne radi o teritoriji Republike Srpske, već da je riječ o graničnom prijelazu, te da su međunarodne granice Bosne i Hercegovine, a ne Republike Srpske. Komentarisao je izjave Dodika o upotrebi sile, zabranu djelovanja drugim agencijama na području RS, te poređenja MUP-a RS s MUP-om Hrvatske i Srbije.

NADLEŽNOSTI VS. POLITIKA „OSA i SIPA ne trebaju tražiti saglasnost entitetskih nivoa, da li Federacije BiH, Republike Srpske ili Distrikta Brčko. One djeluju u okviru svojih nadležnosti!“

INTERVIEW.BA: Dodik je izjavio da će policija iz FBiH, ako pokuša ući u RS bez saglasnosti Vlade ili policije tog entiteta, biti spriječena silom. Šta nam to predsjednik RS-a poručuje?

KORAJLIĆ: Sila na prostoru BiH s bilo koje strane da dolazi nije dobra. Treba sve to rješavati u okviru zakona. Neki su ostali nedorečeni kada je u pitanju ovaj slučaj. Policija Federacije BiH bi ušla na područje Republike Srpske u sklopu zajedničke podrške graničnoj policiji na zaštiti granica. Agencija za koordinaciju policijskih tijela BiH ili Granična policija BiH može ogranizirati da određene agencije pomognu u izvršavanju njihovih zadataka. Prema tome nije to rješavanje granica RS-a. Međunarodne granice su BiH, nisu RS. Ovo je u okviru agencije, isto kao što policija RS može doći na granice Neuma, koji je u FBiH, ako treba pomoći, a iz razloga što su to zakonski propisi koji rješavaju državnu granicu i pomoć agencijama na državnom nivou oko primjene njihovih ovlaštenja zbog nedostatka ljudstva.

INTERVIEW.BA: Da li je zabrana djelovanja „drugim agencijama iz BiH“ na području Republike Srpske moguća? Da li se tako narušava teritorijalna nadležnost MUP-a RS-a.

KORAJLIĆ: Ovaj konkretni primjer ne odnosi se na područje Republike Srpske, to je granični pojas gdje je policija radila pomoć graničnoj policiji u izvršavanju njihovih poslovnih zadataka. Naravno treba poštivati nadležnosti i integritet bilo koje agencije. Međutim, ovdje se ne radi o tome.

Treba pojasniti građanima da je u pitanju ispomoć. Ne dolazi u pitanje integritet RS! Poštujem RS, kao i FBiH, i u tom slučaju ne bih dozvolio, niti bih bio za bilo kakvo narušavanje ustavnog uređenja RS. Ovo je samo pomoć državnim agencijama u provođenju zakona.

Međutim, Tužilaštvo BiH može od bilo koje policijske agencije u BiH da zatraži izvršavanje određenih zadataka iz nadležnosti Tužilaštva BiH, tako može dati ovlaštenje policiji FBiH da uradi neki posao.

 

INTERVIEW.BA: Druge agencije u BiH su i države agencija SIPA i OSA, koliko bi bilo banalno da državne agencije traže dozvolu od entiteta za njihovo djelovanje?

KORAJLIĆ: Mislim da to nije bilo ni dosad sporno. Bilo bi i nemoguće, jer bi Ustav BiH, automatski bio okrenut naopačke. Prema tome, OSA i SIPA nemaju potrebe, niti trebaju, tražiti saglasnost entitetskih nivoa, da li Federacije BiH, Republike Srpske ili Distrikta Brčko. One djeluju u okviru svojih nadležnosti!

INTERVIEW.BA: Da li bi se djelovanje agencija iz Federacije BiH na području Republike Srpske kosilo s ustavima dva entiteta, da nije u pitanju granični prijelaz u ovom slučaju?

KORAJLIĆ: Zavisi ko traži. Ako traži Tužilaštvo BiH ili Sud BiH, naravno da se to treba poštovati, jer su to sudovi i tužilaštva koja su nadležna na području cijele BiH. U tom slučaju se ne kosi. Međutim, da ovako odu raditi nešto mimo suda ili tužilaštva, prema svom nahođenju, onda je to zabranjeno. Ne bi bilo zakonito. Ako pomoć traži jedan policijski organ, u ovom slučaju Granična policija BiH ili Agencija za koordinaciju policijskih tijela BiH i u tom dijelu imamo zahtjeve Tužilaštva BiH i Suda BiH, naravno da je zakonito.

INTERVIEW.BA: Postoje izjave nekih političara da je prisustvo policije iz FBiH u RS, isto kao i prisustvo policije u Hrvatskoj ili Srbiji. Koliko je to dobar primjer za poređenje?

KORAJLIĆ: Ni slučajno. To je glupost i više od gluposti. Ne mogu se porediti entitetski nivoi s državnim. Međunarodno priznanje RS ne može nikako da se tretira kao međunarodno priznanje Hrvatske ili Srbije. MUP RS djeluje u okviru BiH, bilo bi suvišno porediti MUP RS s MUP-om Srbije ili Hrvatske. 

Idi naVrh

Don't Miss