DOSJE ZORAN ČEGAR: Od ratnog heroja do mirnodopskog prevaranta 

13.06.2024.

Portret posrnulog policajca

Piše: Redakcija Interview

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, od  jutros se vrši pretres nekretnina u vlasništvu visokorangiranog policijskog službenika Zorana Čegara. Iz Tužilaštva KS navode da se Čegar sumnjiči da je krivotvorio ugovor o kupovini nekretnine u Nišićima.

Ko je Čegar, Zoran Čegar?

 Ovaj dugogodišnji načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) koji sam sebe voli zvati “žandar”, jedan je od najpoznatijih policajaca u BiH, nešto zbog svojih ratnih i poratnih zasluga, a nešto zbog velikog broja nekretnina, učestvovanja u tučnjavama, aferama pa i obračuna sa medijima, naročito novinarkama.

Čegara u javnom prostoru možemo pratiti još od 1992. godine kada je kao pripadnik specijalne policije RBiH, ostao upamćen po uzimanju za taoce nekoliko stotina Srba na stadionu Koševo. Taoci su kasnije razmijenjeni za njegovog oca, majku, sestru i njeno dijete, a Čegar se kasnije pravdao da “nikom od tih Srba ni dlaka s glave nije falila.”

Specijalac Tommy Brown

Kako pišu mediji te 1992. godine Zoran Čegar odlazi u Njemačku, gdje boravi narednih šest godina, a potom u Australiju, gdje dobija državljanstvo i pasoš na ime Tommy Brown.

U Bosnu i Hercegovinu se vraća 2003. i odmah je postavljen za komandanta Specijalne policijske jedinice u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP). Međutim, iste godine je na vlastiti zahtjev razriješen dužnosti i premješten na poziciju stručnog savjetnika za ekonomske delikte, borbu protiv korupcije, pranje novca i kompjuterski kriminal.

Čegar: Suspenzije u rok službe

U 2006. godini Čegar postaje samostalni istražitelj u istom odjelu, a potom i šef Odsjeka za zadržavanje, racije i pretrese. No, sredinom 2007. godine, piše CIN, policija otkriva da Čegar ima dupli identitet iz australijskog pasoša kojim se i dalje koristi pa mu uručuje otkaz.

Iduće godine odlazi u invalidsku penziju, ali se ne miri sa tim i tuži policiju. Sud utvrđuje da nisu ispoštovane sve procedure tokom otkaza, policija poništava rješenje i vraća Čegara na posao. Počinje rukovoditi Sektorom uniformisane policije i predsjedavati Odborom za žalbe koji je nadležan za rješavanje problema imenovanja, napredovanja i drugih radnopravnih odnosa u federalnoj policiji.

Do suspenzije krajem 2022. godine obnašao je dužnost načelnika Sektora uniformisane policije u Federalnoj upravi policije.

Život kao La Carreov triler “Dečko dama kralj špijun”

Fikret Muslimovića, kojeg su mnogi mediji označavali kao visokog oficira zloglasnog KOS.a optužio je 2019. Čegara da je „sigurno nečiji špijun”. Čegar je uzvratio izjavom da piše knjigu o ratu, od početka do vremena nakon njega: Sve će biti dokumentovano, bez montaže, podmetanja. Knjiga do danas nije objavljena.

Pregledom medijskih objava jasno je da je Čegar u javnosti, naročito u Sarajevu, tokom dva desetljeća bio tretiran kao kredibilan sugovornik na temu odbrane Sarajeva i ratnih dešavanja, danas sjećanja na opsadu Sarajeva, po pitanjima optužnice bivšim komandantima Armije i policije…A i on je u svojim obraćanjima  često potencirao upravo tu svoju ratnu ulogu, po svakom pitanju pa čak i po pitanju prisustva harmonikaša 2021. u zgradi Predsjedništva BiH.

Vjerujte da sam bio spremio opremu da krenem sam da uhapsim i Dodika i harmonikaša. Onda sam shvatio da bih samo ispao budala i da bih vjerovatno ja dobio robije, jer oni koji su ovo napravili od Dodika bi ga opet branili  –  kazao je  Čegar u izjavi medijima, dodavši: – Mi koji smo nekada srcem i dušom branili BiH nismo bili podobni, a istorija nam se izgleda vraća.

 Sirove strasti na parkingu

Za razliku od situacije s Dodikom, kad se uspio oduprijeti svom instinktu i strastima, iste upražnjava slobodno u interakciji sa drugima kao što su radnik na parkingu, policajac, novinarka…

Godine 2022. objavljen je snimak na kojem Čegar, tada  zamjenik komandanta Specijalne jedinice FUP-a tri puta udara radnika parkinga u glavu. Nakon što je video procurio u javnost suspendiran je s dužnosti, po njegovom mišljenju nepravedno:

Prvo, to nije nikakav parking, i to nije nikakav radnik na parkingu nego kriminalac koji reketira raju. …mom kolegi je rekao doslovno: “Što si parkirao ovdje auto, drotovski, na privatno zemljište pi*** ti materina, hajde mrš odavde”… Ja sam mu rekao: “Šta to ti govoriš ovlaštenom službenom licu?” On mi je rekao: “Hajde mrš odavde i ti, nemoj sad da ti jeb** mater, drotino jedna”. Onda je on mene trznuo, a ja sam ga ošamario. Na što je on meni ponovo rekao: “E za ovo ću ti jeb*** mater”. I onda je dobio i s druge strane.

 Selfi jadnog Čegara

  Mjesec – dva nakon odbrane svog integriteta na parkingu, Čegar je prijavio da je pucano na njegovu porodičnu kuću na Grbavici iz automobila. Međutim, MUP sarajevskog Kantona je objavio da policija nije pronašla nijedan trag koji bi upućivao na upotrebu vatrenog oružja.

U julu 2022. godine zabilježeno je da se Čegar, tadašnji načelnik Sektora uniformisane policije FUP- a sukobio s kolegom policajcem. Poslije su obojica zatražila ljekarsku pomoć. Danima poslije, mediji su objavljivali selfie fotografije Čegara sa povredama po licu, vratu i rukama.

Do oktobra te godine Čegar se dovoljno oporavio da prisustvuje suđenju na Općinskom sudu u Dubrovniku za krivično djelo prevare, kad je nasrnuo i prijetio novinarki CIN-a uz riječi: “Nemoj da ti grkljan iščupam!” Napad na novinarku u Dubrovniku desio se dva dana nakon što je CIN objavio priču o Čegarovoj imovini.

Trange frange žandarski poslovi

 CIN je inače prvi istražio i pisao o Čegarovim mutnim poslovima: otkrili su da je u posljednjih 20 godina trgovao brojnim nekretninama ( kućama, apartmanima i zemljišnim posjedima) u BiH i Hrvatskoj. U njegovom posjedu su, tvrdi CIN, bili i brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Kako piše CIN, Čegar je danas vlasnik: luksuzne vile i višespratne kuće u Sarajevu, apartmana na Bjelašnici i u Neumu, te golemih zemljišnih posjeda sa nekoliko objekata na Nišićkoj visoravni.

Čegarove nekretnine na Nišićima (Foto CIN)

Dio nekretnina nije uknjižio jer su izgrađene bez građevinskih dozvola. Imanje na Baricama i Nišićima kod Sarajeva stekao je koristeći se fiktivnim ugovorom i falsifikovanim dokumentima.

Novinari su krajem oktobra 2022. godine, uz ostalo, otkrili da se Čegar u Katastru Općine Ilijaš upisao kao posjednik tuđe zemlje, priloživši dokumentaciju koju je navodno obradila notarka iz Loznice. Javnobeležnička komora Srbije je ocijenila da se „radi o grubom falsifikatu.“

Opet suspenzija

Njegovi šefovi u Federalnom MUP-u nisu znali za dubrovačku optužnicu dok je novinari CIN-a nisu objavili. Nakon toga je tadašnji federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio zahtjev za Čegarovu suspenziju.

Američka ambasada u BiH, te evropski parlamentarci pozvali su nadležne da zaštite novinare od ovakvih napada.

Ambasada SAD u BiH: Zahtjev za zaštitu novinara (Foto X)

Ta je 2022. bila fatalna za Čegara, pa ga je u novembru Federalna uprava policije (ponovo) suspendovala. Oduzeti su mu oružje i policijska značka, zabranjeno nošenje službene uniforme. Mjesec kasnije pokrenut je disciplinski postupak i plaća mu je umanjena. Međutim, Zoran Čegar je i pored suspenzije ostao na mjestu predsjednika Policijskog odbora.

Dubrovački grijeh

U martu 2023. javnost je saznala da je Disciplinska komisija FUP-a zatvorila za javnost, a potom i prekinula vođenje disciplinskog postupka protiv Zorana Čegara dok se ne okonča krivični postupak protiv njega zbog prijetnji novinarima.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je početkom aprila 2023. godine podiglo optužnicu protiv Čegara zbog prijetnji novinarki CIN-a.

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss