DONESENA PRESUDA: Besima Borić nije oklevetala Kenana Magodu kad ga je nazvala nasilnikom

07.10.2024.

Osim što je izgubio tužbu Magoda mora isplatiti Borić troškove suđenja

Piše: S.K.

Aktuelni ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda izgubio je tužbu protiv bivše funkcionerke SDP-a Besime Borić.

On je tužio Borić za klevetu jer ga je, tvrdio je, nazvala nasilnikom.

Općinski sud u Sarajevu je donio presudu kojom se tužba za klevetu, koju je Magoda pokrenuo u martu prošle godine proglašava neosnovanom.

Porodično nasilje

Tako je odbijen Magodin tužbeni zahtjev da mu Borić isplati 8.000 KM na ime odštete zbog klevete. Naprotiv, sud mu je naredio da on njoj mora isplatiti 1.620 KM na ime troškova suđenja.

Podsjećamo, u martu prošle godine na skupu organiziranom povodom Dana žena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, Borić je komentirala kadrovsku politiku SDP-a, jer se u to vrijeme formirala kantonalna Vlada. Ona je napomenula kako se razmatra i kandidatura Kenana Magode kao budućeg ministar kulture i sporta i dodala da je riječ o nasilniku jer je prethodno imao zabranu prilaska vezanu za porodično nasilje.

Dan kasnije, povodom Magodine kandidature ispred centrale Socijaldemokratske partije (SDP) u Sarajevu održano je okupljanje građana, građanki, aktivistica i aktivista, koji su rukovodstvu stranke predali Proglas Ženskog marša.

Sa skupa (Foto: Klix)

Kako je reagirao SDP?

Pred sami kraj protesta, podsjetimo i na to, iz SDPBiH je stiglo saopćenje u kojem navode da bi, ukoliko bi imali dokaze da je neko od njihovih članova, posebno vršitelja funkcija, vršio porodično nasilje, odmah poduzeli odgovarajuće korake za smjenu takve osobe i pokretanje postupka za njeno isključenje iz stranke.

SDP BiH je navela kako ne isključuju mogućnost da su izrečene tvrdnje o nasilju Kenana Magode “neistine plasirane isključivo s ciljem njegove političke diskreditacije”.

Idi naVrh

Don't Miss