PROGLAS ŽENSKOG MARŠA: Nećemo trpiti nasilje niti siledžije

Gotovo istovremeno s protestnim okupljanjem stiglo je saopćenje SDP-a uz poruku: Ne isključujemo mogućnost da je sve plasirano zbog političke diskreditacije

Ispred centrale Socijaldemokratske partije (SDP) u Sarajevu održano je okupljanje, a povodom kandidature Kenana Magode za ministra kulture i sporta KS.

Magodu je ranije njegova bivša supruga otvoreno optužila za nasilje u porodici.

Jasna poruka nasilnicima

Okupljene građanke i građani, aktivistice i aktiviste nakon protesta predale su rukovodstvu SDPBiH Proglas Ženskog marša, u kojem se kaže:

– Dok smo mi 8. marta marširale, za sve nas, za sve žene, protiv nasilja, tlačenja, izrabljivanja i ponižavanja, Socijaldemokratska partija je ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo imenovala nasilnika. Imenovati muškarca sa istorijatom nasilja u porodici ministrom, pa još na 8. mart, nije simbolički prst u oko  –  on je šaka u glavu svakoj od nas.

Postupak SDP-a je jasna poruka svim nasilnicima da mogu biti stubovi društva, pa i nosioci javnih funkcija i službenog autoriteta iako prebijaju žene. To je de facto podržavanje nasilja.

A već prisutne naznake da će se stranka pokušati zakloniti iza otrcanog paravana “sve je po zakonu”, u zemlji u kojoj žene njihovi najbliži redovno prebijaju, pa i ubijaju, predstavlja simbolički i doslovno ubistveni cinizam. Cinizam koji nas satire, ponižava, gazi, osiromašuje već tri decenije. Taj je cinizam barjak pod kojim smo sve mi opljačkane, protjerane, žrtvovane.

Sa skupa (Foto: Klix)

“Sve po zakonu” nas ne liječe, ne obrazuju, ne zapošljavaju, ne plaćaju, ne poštuju, ne priznaju, ne štite. A najveće žrtve tog cinizma su upravo žene.

Zahtjevi s protesta

Bile glasačice SDP-a ili ne, Sarajevo je svih nas – nećemo trpiti nasilje niti siledžije. Nikad više.

Ovim protestom:

– Tražimo da organi SDP-a smjesta povuku kandidovanje Kenana Magode za kantonalnog ministra kulture i sporta.

– Podržavamo drugarice iz SDP-a koje su se pobunile protiv odluka o imenovanju, ali i načinu odlučivanja unutar stranke. U solidarnosti s njima, tražimo da se imenovanje nosioca funkcije u sektoru tako bitnom za razvoj društva odvija otvoreno i uz obimno savjetovanje ne samo unutar stranke, nego i s kulturnim i sportskim radnicama i radnicima – naročito onima van uobičajenih budžetski favorizovanih i ekskluzivnih krugova.

Zahtjev je predat na Protokol SDPBiH

– Tražimo iskreno i bezuslovno izvinjenje stranke svim stanovnicama Kantona Sarajevo, bez obzira na njihova politička opredjeljenja i čvrsto obećanje, sa što konkretnijim smjernicama, da će već danas biti iniciran zaokret u politici stranke prema ženama i našim pravima i slobodama.

Pozdravljamo vas istorijskim pozdravom naprednih snaga čije borbeno nasljeđe već godinama bezočno gazite: NO PASSARAN! – navedeno je u Proglasu.

SDP uz Magodu

I pred kraj protesta iz SDPBiH je stiglo saopćenje u kojem navode da bi, ukoliko bi imali dokaze da je neko od njihovih članova, posebno vršitelja funkcija, vršio porodično nasilje, odmah poduzeli odgovarajuće korake za smjenu takve osobe i pokretanje postupka za njeno isključenje iz stranke.

SDP BiH je isto tako partija koja poštuje nezavisno pravosuđe i tužilaštvo i suzdržava se od javnog osuđivanja osoba protiv kojih ne postoje dokazi da su učinili ono za što ih se optužuju. Posebno kada su protiv tih osoba obustavljeni svi postupci u Tužilaštvu, zbog nepostojanja osnova sumnje i dokaza da su izvršili krivično djelo, te se ne vodi nikakav sudski postupak, već se optužbe zasnivaju samo na izjavama pojedinaca – naveli su.

Legalisti smo

Dodali su da Magoda krajem prošle godine dokumentovano demantovao optužbe za nasilje nad svojom bivšom suprugom, koje je ona iznijela u medijima.

Legalisti smo, i ne možemo suditi na osnovu neprovjerenih i netačnih informacija plasiranih u javnost. Poštujući načelo presumpcije nevinosti, ističemo da su svi nevini dok se suprotno ne dokaže. Javnosti stavljamo na uvid dokumente koji nedvojbeno dokazuju da Magoda Kenan nije bio osuđen za krivično djelo nasilja u porodici, niti je ikada za navedeno djelo podignuta optužnica –  ističu iz SDP-a.

Ističu da ne isključuju mogućnost da su navedene neistine plasirane isključivo s ciljem političke diskreditacije Kenana Magode. Dodaju kako Kantonalna organizacija SDP Sarajevo nije dobila niti jedan dopis Foruma žena, koji bi potvrdio njihove optužbe. Javnost je, zaključuju, dužna da zna da su prvi provjerili sve optužbe na račun svojih članova i u slučaju da utvrde da su osnovane, takvi članovi se sankcionišu.

 

Prethodna vijest

Strahuju za živote i porodice: Stvorena je atmosfera otvorenog lova na novinare

Naredna vijest

KRIMINALIZACIJA KLEVETE U RS: Na putu ka totalitarnom društvu?