POSLJEDICE POPLAVE: U potragama pronađene nove žrtve

07.10.2024.

Raste crni bilans, devet osoba vode se kao nestale, mehanizacija i volonteri na terenu

Piše: Interview.ba

Tragične vijesti nastavljaju stizati s područja Jablanice. SRK Neretva, u saradnji s Federalnom upravom civilne zaštite pronašli su još dva tijela u Buturović polju.

Nastavljena potraga

Prema dosadašnjim podacima, u poplavama koje su u noći između četvrtka i petka pogodile Bosnu i Hercegovinu su do sada živote izgubile najmanje 20 osoba.

Posljednje zvanične informacije iz HNK od sinoć navode da je 16 poginulih u poplavama i klizištima koja su pokrenuta prije tri dana. Tri osobe su pronađene u Fojnici (SBK), zato je crni bilans 19. 

S prvom svjetlosti jutros su spasilački timovi i mnogobrojne službe nastavile pretragu za nestalim na području Jablanice.

Darko Juka, šef Ureda za odnose s javnošću Vlade HNK potvrdio je da potraga traje za devet osoba koje se službeno vode kao nestale – pet na području Jablanice i četiri u Konjicu.

Neke kuće više i ne postoje (Foto: Jabuka TV)

Također, ne prekidaju se radovi na terenu, čišćenje, popravke komunalne infrastrukture, osposobljavanje putne komunikacije.

Na terenu je od jutros veliki broj građevinskih mašina iz Republike Slovenije, kojima će se pridružiti veliki broj volontera.

Federalna uprava civilne zaštite saopćila je da su putne komunikacije na području općine Jablanica sa pojedinim naseljenim mjestima u prekidu kao i sa susjednim općinama te da se radi na čišćenju puteva.

Od ranih jutarnjih sati spasilački timovi su nastavili sa pretragom terena na području Donje Jablanice, intezivno se radi na čišćenju magistralnih i lokalnih puteva kao i na popravkama elektro i vodovodne mreže, popravljena je i bazna stanica mobilne mreže – kazali su.

Također, i dalje se radi na raščišćavanju puteva u Drežnici, dok je put prema Divi Grabovici očišćen. Komisija za procjenu štete danas izlazi na teren.

Probijanje do sela

FUCZ ističe da je od ranog jutra na terenu veliki broj građevinskih mašina iz Republike Slovenije.

Jučer je veliki broj dobrovoljaca učestvovao u čišćenju na području Grada Konjica, tamo gdje su uvjeti dozvoljavali. Gorske službe spašavanja su se probijale do sela i vršila se evakuacija stanovništva. Procjena je da u više od deset sela pomoć još nije došla zbog ogromnih šteta na putevima i velike udaljenosti. Uglavnom su to planinska sela ispod Bitovnje – navodi se u izvještaju.

Formiran Štab za upravljanje procjene štete

Vlada HNK danas je službeno formirala Štab za upravljanje procesima procjene štete, sanacije i oporavka poplavom pogođenih područja HNŽ-a.

Štab čine predsjednica Vlade HNK, te ministri ministri financija, prometa, gospodarstva, graditeljstva, MUP-a, zdravstva i poljoprivrede te gradonačelnici Mostara i Konjica i načelnik Jablanice.

Prva sjednica Štaba (Foto: Vlada HNK)

Vlada Republike Srpske proglasila je utorak, 8.10.2024. godine Danom žalosti u ovom entitetu.

Idi naVrh

Don't Miss