Održana 3. Bh. Povorka ponosa: Naša ljubav nije grijeh

25.06.2022.

Više od 1.500 sudionika, šetalo je, uz pjesmu, ples, poruke – od Vječne vatre do Historijskog muzeja, udruženi u nadi da će poruka ovogodišnje Povorke – Mi smo porodica, odista zaživjeti među svima nama

Piše: Ekipa Interview.ba

I treći ispit je položen. S visokom ocjenom.

Treća Povorka ponosa održana u subotu u Sarajevu, još jednom je pokazala da borbenost i veselje mogu zajedno.

Više od 1.500 sudionika, šetalo je, uz pjesmu, ples, poruke od Vječne vatre do Historijskog muzeja, udruženi u nadi da će poruka ovogodišnje Povorke – Mi smo porodica, odista zaživjeti među svima nama.

Solidarnost pred barijerama

Jedna od organizatorica Povorke ponosa Dina Bajraktarević u zahvale svima koji su podržali Povorku na kraju je kazala:

Hvala što ste pokazali svoju solidarnost kad smo nailazili na razne barijere, poput nalaganja dodatnih mjera obezbjeđenja skupa u vidu betonskih i željeznih ograda, plaćanja prisustva hitne pomoći, plaćanje naše sigurnosti na ulicama koje pripadaju nama. Danas smo svi mi šetali i šetale za sve naše porodice. Danas smo tu da pokažemo kako vrijeme koje uopšte nije toliko konvencionalno i tradicionalno, te da je porodica fleksibilan konstrukt koji se oduvijek gradio isključivo oko vrijednosti ljubavi, podrške i razumijevanja.

Bajraktarević: Život se ne može svesti među četiri zida

Zahvalila se svim koji su bili uz organizatore, uvijek  pa i onda kad „smo se suočavali s institucionalnom homofobijom“.

Hvala što ste i danas s nama i stvarate narativ da ljubav i podrška čine veliko porodično okupljanje – poručila je Bajraktarević.

Ukratko je, a za tu bi temu trebalo mnogo više vremena, objasnila zašto se šetalo,.

Moj problem leži u društvu među zakonima institucijama koje ne prepoznaju sve porodice kao validne. Evo nas ispred vas van naša četiri zida. Pokazujemo da život nije i ne može da se svede na ta četiri zida. Tu smo i ne idemo nikuda. Svi kordoni policije, betonske ograde znače četiri zida. Otvorite povorku ka našim komšijama i komšinicama. Pokažite da ste za slobodu i poštivanje svih ljudskih prava. Prestanimo okretati glavu od nasilja svakog oblika. Želimo graditi sigurno budućnost za sve LGBTIQ+ osobe – naglasila je Bajraktarević.

Hrabri roditelji

I ne samo to, kako je dodala Bajraktarević, zamislite da ne možete zdravstveno osigurati partnera ili partnericu, da ne možete dignuti kredit, da ne možete naslijediti kuću ili stan, ne možete naslijediti penziju i ne možete odlučiti o zdravstvenom stanju partnera ili partnerice.

Podrška i solidarnost

Podvukla je kako se porodice pronalaze u svim oblicima kao što su homoseksualne, heteroseksualne porodice, porodice s usvojenom djecom i da su to porodice koje povezuje isključivo i samo ljubav.

I zato je istaknuto da su LGBT osobe su članovi i članice svake porodice, da često trpe nasilje u porodici, budu izbačeni ili izolirani.

Transparenti nose važne poruke

No, postoje i roditelji LGBT osoba koji su ponosno i hrabro stali uz svoju djecu i rekli da ih beskompromisno vole i pružaju podršku.

Organizatori su odgovorili i kritičarima kojima su zasmetale zatvorene ulice, mnogobrojno osiguranje….

Ulice su zatvorene zbog homofobije, fašizma i nasilja, a ne radi nas! – poručili su.

Na putu od Vječne vatre do Muzeja nije zabilježen niti jedan incident, Sarajlije su sudionike Povorke pozdravljali s prozora, aplaudirali, slali podršku, transparentima se poručivalo da su „”zakoni za sve porodice”, a “etikete su za odjeću”.

Neka ljubi ko god koga hoće

Neki su jasno poručili “naša ljubav nije grijeh”, “zaslužujem život bez nasilja”, “porodica je gdje je ljubav”, “porodice marširaju ponosno” i “neka ljubi ko god koga hoće”.

Jasne poruke

Povorku su podržali i ambasadorice Njemačke Margaret Uebber, Austrije Ulrike Harman, Švedske  Johanna Strömquist, ambasador Nizozemske Jan Waltmans, otpravnica poslova Ambasade SAD u BiH Deborah Mennuti, mnogobrojne ličnosti iz javnog života…

Kraj Povorke završen je s pjesmom i plesom.

Idi naVrh

Don't Miss