SRPSKA OPEN 53 miliona razloga za ćutanje!

23.03.2024.

Dok godinu dana nakon turnira nema informacija na koji način je potrošeno više od 50 miliona maraka postoje sumnje. Sumnje u to da je novi teniski stadion mogao da košta toliko ali i sumnje u opravdanost izgradnje stadiona za jednokratnu upotrebu

Piše: Vladimir KOVAČEVIĆ

Predsjednik Teniskog saveza Republike Srpske Draško Milinović obećao je prije održavanja turnira da će sve podatke dati na uvid zainteresovanim novinarima. To se, ipak, nikada nije desilo. Iz Teniskog saveza u posljednjih godinu dana nisu odgovorili ni na jedno poslano pitanje u vezi sa troškovima izgradnje teniskog centra

Slično je i kada pitate predsjednika Vlade Republike Srpske. Radovan Višković kaže kako on nije portparol Teniskog saveza i da sve što nas zanima pitamo njih. Višković ne odgovara da li on zna na koji način je potrošeno 34 miliona maraka koliko je Vlada uložila u izgradnju teniskog terena u parku Mladen Stojanović.

Imate Zakon o pristupu informacijama pa koristite mehanizme zakona, nisam ja njihov portparol da bih vam trebao to reći. Ja sam rekao Vlada je u tom projektu učestvovala sa 34 miliona maraka, sve ostalo su pitanja za njih – kaže Višković.

Radovan Višković, FOTO: GERILA

Kako je potrošen javni novac?

Na netransparentnost trošenja javnog novca prilikom izgradnje teniskog stadiona u Banjaluci reagovali su i iz Transparency internationala Bosne i Hercegovine.

Ono što je sporno jeste da se Vlada i grad ne oglašavaju koliko su javnog novca dali i ne samo Vlada i grad tu su bila javna preduzeća koja su davala novac a za koji nikada nećemo saznati koja je to količina u pitanju. Mi smo prijavili agenciji za javne nabavke da iskontroliše ovaj postupak budući da je trebalo da ide postupak javne nabavke a nije sproveden. Čak se agencija očitovala da njen posao nije analiza budžetske potrošnje. Tako da u ovom slučaju mi imamo ćutanje svih relevantnih institucija – kaže Damjan Ožegović iz Transparncy international BiH.

Damjan Ožegović, foto Gerila info
Dok godinu dana nakon turnira nema informacija na koji način je potrošeno više od 50 miliona maraka postoje sumnje. Sumnje u to da je novi teniski stadion mogao da košta toliko ali i sumnje u opravdanost izgradnje stadiona za jednokratnu upotrebu. Nakon teniskog turnira novi stadion je korišten samo jednom, na pripremnom košarkaškom turniru koji je organizovala Igokea. Čitav kompleks, inače, još nije završen a snimci iz vazduha otkrivaju tragove propadanja objekta samo godinu dana nakon izgradnje.
Na stadionu su vidljivi tragovi propadanja FOTO: GERILA

Dok mediji, makar oni koje to zanima, uzalud čekaju informacije o tome kako je potrošeno više od 50 miliona maraka opozicija u Republici Srpskoj vjeruje da za izgradnju kompleksa nije potrošeno toliko novca.

Mediji u Banjaluci su prošle godine objavili kako je izvođač radova za izgradnju teniskog centra izabran bez tendera, da je izvođača radova birao Teniski savez čime je omogućeno da se zaobiđe procedura javnih nabavki. Opozicija je pitala i na koji način se među izvođačima radova našla firma u vlasništvu sina Željke Cvijanović. Zbog svega je predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade Radovana Viškovića i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. Prijava protiv Viškovića je, u međuvremenu, odbačena.

Nevjerovatno je da je u cijelu priču upletena Željka Cvijanović odnosno njen sin čija je firma pravila to u rekordnom roku, plašim se bez tendera ali u svakom slučaju nepovratno su otišla sredstva od 53 miliona maraka koja se, evo ni godinu poslije, ne vraćaju. Samo je Igokea odigrala turnir sa Partizanom i CSKA sto nije dovoljno da održava taj centar ali očigledno je to bila dobra prilika da se utale i jedni i drugi i treći – kaže Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

 

ž

Đorđe Vučinić. FOTO: Gerila                                                                                                                                                                                                                                                                                

I U PDP pitaju kako je moguće da na je na jedan teniski teren potrošeno toliko novca. Sumnje u to da sav novac nije potrošen na izgradnju objekta smatraju za opravdane.

55 miliona je potrošeno a i dalje ne može da se dobije ni jedan podatak a mi smo precizno tražili da se kaže za koji posao koja firma ga je dobila i koliko je plaćen. Velik broj informacija je da su fakture naduvane i da je veliki iznos novca koji je Republika Srpska plaćala firmama angažovanim na ovom poslu vraćen u gotovini pojedincima bliskim ili u vlasti. To su jako teške optužbe i najbolji način da se one demantuju je da Višković konačno donese odluku da se ove informacije vezane za Srpska open objave – kaže Igor Crnadak, poslanik PDP-a.

Igor Crnadak

Dok javnost čeka da sazna na koji način su potrošene desetine miliona i čije firme su i za koliko novca učestvovale u izgradnj teniskog kompleksa institucije ćute. Ništa neobično smatraju banjalučki novinari.

To je nastavak uhodane politike netransparentnosti u obavljanju bilo kojih poslova. Mi smo do sad navikli da i Vlada a i druge i institucije i agencije a i lokalne zajednice plasiraju one informacije koje žele da plasiraju a da ono što žele da sakriju oni kriju vrlo vješto i bez obzira i na naša upozorenja i opomene pred tužbu oni nam jednostavno ne odgovaraju – kaže novinarka Andrijana Pisarević.

Javnost treba znati

To što novinari misle da bi javnost trebala da zna kako su potrošena sredstva iz budžeta nije od prevelike važnosti za one koji bi te informacije trebalo da dostave javnosti.

Trajna odlika našeg političkog sistema je jedna vrsta apsolutne nebrige na postavljena pitanja. Ovoj vlasti ne pada na pamet da položi narodu račune kako su potrošene naše pare. Nije to prvi put. Novinari 20 godina pokušavaju da dođu do odgovora. Ta sva pitanja se zasnivaju na tome kako su potrošena odredjena sredstva i ne mogu da dobiju odgovore – smatra novinar Goran Dakić.

Dakić ne vjeruje da će se nešto po pitanju transparentnosti u Republici Srpskoj i Bosni iHercegovini uskoro promijeniti. Za tako nešto ne postoji dovoljno snažan pritisak javnosti.

Netransparentnost je nešto što je u DNK političkog sistema i mislim da to neće biti moguće promijeniti. Imamo jako loš zakonodavni okvir koji nedostavljanje odgovora uopšte ne sankcioniše tako da političari mogu nastaviti da troše pare i da neodgovaraju građanima za svaku utrošenu marku– dodaje Dakić.

Teniski stadion u Banjaluci napravljen je u martu prošle godine za potrebe održavanja međunarodnog teniskog turnira, serije 250, Srpska open.

Direktor turnira Đorđe Đoković, brat Novaka Đokovića, najavljivao je izvjesnu mogućnost da taj turnir neće biti jedini te vrste u Banjaluci. Licencu za turnir imao je Beograd a turnir je prošle godine u Banjaluci održan zbog renoviranja terena u glavnom gradu Srbije.

Međutim, Beograd je ostao bez licence koju je dobio Bukurešt.

Đorđe Đoković je u međuvremenu postao direktor K.K. Dubai. Taj klub je postao novi član regionalne ABA lige. Učešće u ABA ligi, iz koje će taj klub imati prolaz prvo u Evrokup a zatim i u Evroligu, Dubai plaća 1,5 miliona evra po sezoni.

(GERILA info)

Idi naVrh

Don't Miss