MARIFETLUCI DRAŠKA STANIVUKOVIĆA Ski jet od 146.000 KM, ronjenje u Cavtatu i vatrogasno vozilo od 760.000 KM

04.11.2023.

Nevjerovatnu kupovinu vodenog skutera pratio je niz zanimlivosti – u planu javnih nabavki za 2022, objavljenom na zvaničnom sajtu Grada 19. januara prošle godine, pisalo je da će jet ski biti kupljen te godine u martu ili aprilu, a procjenjena vrijednost bila je 81.900 KM sa porezom. Da bi krajnja cifra bila ova upravo potpisana sa „Moto Shopom 7“, Grad je na Portalu javnih nabavki 18. januara 2023. godine objavio plan za 2022. godinu. Pored stavke jet ski pisalo je da će nabavka biti pokrenuta 18. januara 2023, a da mu je cijena u ugovoru potpisanih 146.250 KM.

Jet ski za specijalizovanu jedinicu za spašavanje na vodi. Bila je to proljetna kupovina gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Jedna ponuda, i to ona poznatog banjalučkog bajkera Bojana Majkića i firme „Moto Shop 7“, bila je dovoljna za potpis na ugovoru. Međutim, umjesto maksimalnih 60.000 KM, koliko specijalno opremljen košta, iz gradskog budžeta za ovu namjenu odlilo se 146.250 KM sa uračunatim PDV-om.

Gradonačelnik, koji i sam izuzetno voli vožnju po vodi, nije ili nije htio da ispita tržište na kojem je ovaj vodeni skuter, željene marke Yamaha, istina nespecijalizovan, moguće kupiti po cijeni od 21.000 do 49.500 KM.

Uz sve ovo, o čemu Stanivuković šuti, više izvora Žurnala potvrdilo je da je jet ski stigao polovan i oštećen.

Specijalizovan i nov nije mogao da košta više od 60.000 KM –  potvrdili su nam banjalučki vatrogasci.

Nevjerovatnu kupovinu pratilo je još zanimljivosti – u planu javnih nabavki za 2022, objavljenom objavljenom na zvaničnom sajtu Grada.

Tako je  19. januara prošle godine, pisalo je da će skuter biti kupljen te godine u martu ili aprilu, a procjenjena vrijednost bila je 81.900 KM sa porezom. Teško zakonski objašnjiva zavrzlama dešava se godinu kasnije. Da bi krajnja cifra bila ova upravo potpisana sa „Moto Shopom 7“, Grad je na Portalu javnih nabavki 18. januara 2023. godine objavio plan za 2022. godinu. Pored stavke jet ski pisalo je da će nabavka biti pokrenuta 18. januara 2023, a da mu je cijena upravo 146.250 KM.

U fening onoliko koliko je ponudio Majkić! Odluka o izboru donesena je 10. marta ove godine, a kako nije bilo drugih ponuđača, tako je izbjegnut eventualni žalbeni postupak. Ugovor je potpisan 26. aprila. Majkiću je ovo bio najskuplji ugovor skopljen sa nekim javnim organom u Republici Srpskoj.

U banjalučkoj Vatrogasno-spasilačkoj brigadi i tada su bili, a i danas su iznenađeni cijenom. Nije ovo sve, kažu Žurnalu.

U red vrlo sumnjivih nabavki spada i kupovina navalnog vozila za 760.500 KM. Cijena mu je, tvrde, maksimalno 500.000 KM. Ove godine planirana je kupovina vozila za gašenje šumskih požara. Procjena 936.000 KM, cijena na tržištu znatno niža.

Neobjašnjeno je ostalo i davanje oko 200.000 KM za dajak pristanište na plaži Abacija, na Vrbasu, kao i uvezivanje vatrogasnih domova Centar 1 i Derviši optičkim kablom za 245.486 KM, za šta je bila zadužena firma „TeleGroup“. Naravno, ponuda je bila samo jedna, a u predmjeru radova bile su napisane samo količine, ne i procijenjene vrijednosti.

Ronimo u Cavtatu. Zašto? Koliko koštaju instruktori? Zašto ronimo u morskim vodama, kada nam je najbliže more 300 kilometara od Banjaluke? Nećete isto naći u moru i u rijekama, na primjer, u Vrbasu i jezeru Bočac. Za ove tri godine dobili smo vatrogasni bicikl, ski jet i pravi se splav u Bočcu, a niko ne zna ni koliko košta ni čemu sve to. U jedinici je stanje loše – od 85 ljudi, na bolovanju je 20. To dovoljno govori o stanju – kažu nam banjalučki vatrogasci.

Grad Banjaluka ponovo je obustavio komunikaciju sa Žurnalom.

Iako uredno zaprime naše dopise, na pitanja ne odgovaju. Obećana transparetnost gradonačelnika Draška Stanivukovića i borba protiv kriminala i korupcije otišla je u drugom smjeru.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss