SJEDNICA U PONEDJELJAK Osam dana za Sebiju Izetbegović

24.10.2023.

Nakon sjednice UO u ponedjeljak, Sebija Izetbegović ima osam dana da se izjasni. Njena smjena mogla bi uslijediti najkasnije 1. novembra

Piše: S.K.

Novi Upravni odbor (UO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo, kako je planirano, održat će prvu sjednicu u ponedjeljak.

Prema našim informacijama, UO će razmatrati odluku o poništenju oglasa za direktora KCUS-a.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca, dan nakon što je smijenjen, dotadašnji predsjednik Jasmin Kapetanović je na sjednici krnjeg UO dogovorio objavljivanje konkrusa.

Novi UO

Vlada Federacije je 4. oktobra smijenila Kapetanovića i dotadašnji UO, no oni su se, prema našim saznanjima, po nalogu direktorice Sebije Izetbegović sastali u njenom kabinetu i održali tu nelegalnu sjednicu.

Novi UO predvodi dr. Benjamin Kulovac, a članice su iz KCUS-a još i dr. Sabina Prevljak Pajić i dr. Amela Kuskunović. Federaciju u UO predstavljaju Damir Šapina i Jasmina Šutković. Kanton Sarajevo predstavljaju dr. Dragan Stevanović i Amel Pindžo, a BPK Elvir Ćatović, ZDK Dijana Štiljanin, Koldžo Čuturić iz USK, te Martina Grgić iz SBK.

Upravo u ovom sastavu u ponedjeljak bi trebali donijeti i odluku i o smjeni aktuelne direktorice, ali istvoremeno i imenovati novog v.d. direktora KCUS-a.

Rok po zakonu

Sebija Izetbegović onda ima rok od osam dana da se izjasni o smjeni. Baš kako je i po zakonu.

No, niko još nije uvjeren, a poučen prethodnimm iskustvima, da Izetbegović neće opstruirati i ovaj potez.

Ona je ranije na Facebooku najavila kako je smjena Upravnog i Nadzornog odbora nezakonita.

Nije govorila o tome kako je nezakonito već gotovo pola godine na čelu KCUS-a, od kako nije profesorica na Medicinskom fakultetu.

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu bila je konačna, a prethodni Upravni odbor nije obavezivao nikakav sudski postupak da smijene direktoricu Izetbegović.

Lendo priziva tužiteljstvo

U igru se od danas uključio i potpredsjednik Federacije BiH, SDA-ov Refik Lendo.

On je objavio kako je zatražio od Vlade FBiH da mu dostave na uvid, kako ističe, sporni materijal o smjeni Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a.

Pohvalioo se kako je pročitao i stenogram sa te sjednice, te zaključio kako smjena nije provedena na zakonit način.

Lendo ide i dalje pa poziva tužiteljstvo da istraži cijeli slučaj, a posebno one koji su, veli, sudjelovali u smjeni.

Ni, on ne pominje da Izetbegović nema uvjeta da bude direktorica.

O tome kako je nezakonito već gotovo pola godine, od kako nijie profesorica na Medicinskom fakultetu, na čelu KCUS-a nije govorila.

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu bila je konačna, a prethodni Upravni odbor nije obavezivao nikakav sudski postupak da smijene direktoricu Izetbegović.

Oproštaj na parkingu

Dan nakon što je smijenjen UO, a već bila i izvjesna njena smjena (kad – tad!) Sebija Izetbegović je priredila, zlobnici bi rekli, oproštajnu zabavu na parkingu KCUS-a.

Uz prigodnu zakusku i grandiozne plakate obilježila je svojih 8 godina na čelu ove institucije.

Nije bilo govora o više od stotinu ljekara, stručnjaka, medicinskog osoba koje je napustilo KCUS.

Nakon proslave otišla je na godišnji odmor.

 

Idi naVrh

Don't Miss