NE PRIZNAJE ODLUKE VLADE FBIH Sebija Izetbegović ipak odlučila objaviti konkurs za direktora KCUS-a

04.10.2023.

Unatoč činjenici da su smijenjeni, Jasmin Kapetanović i krnji UO KCUS-a održali sjednicu, dogovorili objavljivanje konkursa, formiranje komisije. Sutra u KCUS-u proslava “8 godina uspješnog rada”

Piše: Senka KURT

Iako je Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici smijenila dosadašnji i imenovala novi Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u Kabinetu direktorice Sebije Izetbegović dešavala se prava drama.

Naime, Vlada je nešto iza podne smijenila dosadašnji UO koji je vodio Jasmin Kapetanović, blizak prijatelj (kažu još bliži saradnik) direktorice KCUS-a, a on je unatoč tome par sati kasnije održao sjednicu UO koji je smijenjen.

Sjednica UO kojeg je vodio Kapetanović zakazana je u ponedjeljak, a trebala je biti održana danas.

Ipak raspisali konkurs

Na dnevnom redu bilo je raspisivanje konkursa za imenovanje generalnog direktora KCUS-a, te donošenje odluke o imenovanju Komisije za provođenje postupka izbora kandidata za generalnog direktora KCUS-a.

Nakon što je Vlada smijenila Kapetanovića bilo je očekivano da će odustati od namjere. No, nije bilo tako. Njemu nije bilo važno što je imenovan novi UO, pa je održao sjednicu krnjeg starog sastava, kao da se ništa nije dogodilo.

Oni sasvim ozbiljno namjeravaju sutra imenovati članove Komisije koja će provesti konkursnu proceduru i predložiti Upravnom odboru imenovanje generalnog direktora. Sutra će biti objavljen i konkurs – kazao je izvor blizak Interview.ba.

S druge strane, ovaj izvor tvrdi da je to apsolutno nelegalno i da je odlukom Vlade FBiH Upravni odbor s Kapetanovićem na čelu nelegalan.

Inače, novi danas imenovani Upravni odbor predvodi dr. Benjamin Kulovac, a članice su iz KCUS-a još i dr. Sabina Prevljak Pajić i dr. Amela Kuskunović.

Federaciju će u UO predstavljati Damir Šapina i Jasmina Šutković.

Kanton Sarajevo predstavljaju dr. Dragan Stevanović i Amel Pindžo, a BPK Elvir Ćatović.

Iz drugih kantona nisu dostavili imena za novi UO, te su ostali  članovi bivšeg UO Dijana Štiljanin iz ZDK, Koldžo Čuturić iz USK, te Martina Grgić iz SBK.

Predsjednik Nadzornog odbora je Esad Fejzagić, a članovi/ce su Maida Galijatović  Bogomir Borbić.

No, to nije kraj vijesti iz KCUS-a.

Sindikat Kliničkog centra, jedna od moćnih poluga vlasti Sebije Izetbegović, za sutra je zakazao i tradicionalno druženje.

Sebija Izetbegović za tu je priliku naručila i prigodne postere, zalijepljene pred zgradom, u stilu na koji smo već navikli, veličajući 8 godina, kako je istaknuto uspješnog rada. Zapravo njenog mandata.

Sama sebe kandidirala?!

Inače, prema našim informacijama Sebija Izetbegović, koja je, da je Vlada FBiH radila ažurnije, trebala biti smijenjena prije nekoliko mjeseci, sama se kandidirala u komisiju koja će provesti proceduru za novog direktora.

Tako je imala namjeru vladati još nekoliko godina. Dirigirajući preko direktora kojeg bi sama izabrala.

Predstoji sada nova bitka. Između Sebije Izetbegović, njoj odanih članova Uprave, te Vlade FBiH čija je odluka neprikosnovena. Zapravo, trebala bi biti. Ali, za Izetbegoviće pravila uglavnom ne važe.

Sebija Izetbegović najavila tužbe

Potvrdila je to i za Hayat.

Ona je navela kako su, kako ističe “nametnuti” premijer FBiH i njegova nezakonito i protivno Statutu KCUS-a smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora.

Dodala je kako će  “nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili”.

 

Idi naVrh

Don't Miss