IMENOVAN NOVI UO KCUS: Propao plan Sebije Izetbegović da vlada još godinama

04.10.2023.

Osujećeni planovi i imenovanjem novog UO konačno otvoren put smjene Sebije Izetbegović

Piše: S. KURT

Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici smijenila Upravni i Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Na istoj je sjednici Vlada imenovala novi UO i NO.

Novoimenovani Upravni odbor KCUS-a bira novog direktora što znači, kako smo i najavljivali, da će uskoro biti pokrenuta smjena dosadašnje direktorice Sebije Izetbegović, te imenovanje nove Uprave i direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Podsjećamo da Sebiji Izetbegović mandat ističu u januaru naredne godine. No da se radilo brže i po zakonu ona je trebala biti smijenjena još prije nekoliko mjeseci.

Ostala bez akademskih zvanja

Naime, odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu i prema članu 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, generalni direktor KCUS-a mora imati zvanje doktora nauka. Kako su joj ranije oduzeta sva akademska zvanja, Izetbegović je trebala napustiti mjesto direktorice onog momenta kad je dobila otkaz na Medicinskom fakultetu.

Vlada FBiH je  22. septembra formirala Komisiju koja je trebala konstatirati stanje, prije svega u Upravnom odboru za kojeg je tada zamjenik premijera Vojin Mijatović rekao „da ima anomalije“.

U međuvremenu, na adresu Sarajevskog, Bosanskopodrinjskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Unskosanskog kantona poslani su zahtjevi za kandidaturu novih članova Upravnog odbora.

Novi UO

Na čelu Upravnog odbora od danas je dr. Benjamin Kulovac, dr.Amela Kuskunović, dr. Sabina Prevljak Pajić iz KCUS-a.

Federaciju će u UO predstavljati Damir Šapina i Jasmina Šutković.

Kanton Sarajevo predstavljaju dr. Dragan Stevanović i Amel Pindžo, a BPK Elvir Ćatović.

Iz drugih kantona nisu dostavili imena za novi UO, te su ostali  članovi bivšeg UO Dijana Štiljanin iz ZDK, Koldžo Čuturić iz USK, te Martina Grgić iz SBK.

Predsjednik Nadzornog odbora je Esad Fejzagić, a članovi/ce su Maida Galijatović  i Bogomir Borbić.

Trebalo je i ranije

Ovo je konačna odluka Vlade FBiH nakon višemjesečnih, čini se prilično uzaludnih, napora da se pokrene ministar zdravstva u Vladi FBiH Nediljko Rimac i odluči o daljnjem o(p)stanku Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a.

Još niko ne zna zašto ministar nije reagirao ranije. Mogao je to još kad je direktorica KCUS-a dobila otkaz na Medicinskom fakulteta u Sarajevu čime je izgubila pravo da vodi najveću zdravstvenu ustanovu u BiH.

–  Odluka Senata bila je konačna i nije nas obavezivao sudski postupak. Bili smo dužni da postupamo po toj odluci jer sadašnja direktorica ne ispunjava uvjete  – kazala nam Lejla Brčić, jedna od članica starog Upravnog odbora KCUS-a koja je bila najupornija u zahtjevima za razmatranje smjene Sebije Izetbegović.

Ona je na Upravnom odboru KCUS-a na čijem je čelu bio Jasmin Kapetanović nekoliko puta inicirala da na dnevni red stave i pitanje razrješenja Sebije Izetbegović.

Danas planirana sjednica

No, ovo pitanje nikada nije došlo na dnevni red. U dosadašnjem UO većinu su imali oni koji su nastojali da, umjesto da bude smijenjena, Sebija Izetbegović na čelu KCUS-a dočeka kraj mandata koji ističe u januaru iduće godine.

Inače, stari UO s Kapetanovićem na čelu za danas popodne planirao je sjednicu. Trebali su formirati komisiju koja bi trebala provesti proceduru, odnosno raspisati konkurs za novog direktora KCUS-a.

Taj scenario propao je sat prije realizacije, a  s njim i nastojanje Sebije Izetbegović da na mjesto svoga nasljednika izabere osobu kojom će ona upravljati i tako ostati siva eminencija KCUS-a.

Plan propao. Slijedi smjena. Koja bi, prema našim saznanjima, mogla biti i prije nego se Sebija Izetbegović nadala.

Idi naVrh

Don't Miss