BAJKE SA JAHORINE: Kamo nestaju svjetski investitori i 3D irvasi

22.10.2023.

Upravo zbog veoma složene međunarodne pozicije u kojoj se danas nalazi Republika Srpska, koju investitori zaobilaze u širokom krugu, vijesti o grandioznim projektima iz OC Jahorina djeluju kao „melem na ranu“. Pod uslovom da su istinite…

Piše: Ljiljana KOVAČEVIĆ

Direktor Olimpijskog centra (OC) Jahorina Dejan Ljevnaić najavio je u septembru ove godine novi projekat, koji bi, kako je navedeno, trebalo da „preobrazi Jahorinu u pravi centar svih zbivanja“.

Revolucionarni razvoj!

Ovaj ambiciozni projekat ima za cilj preobraziti Jahorinu u pravi centar svih aktivnosti. Svi ključni elementi su obuhvaćeni, uključujući visokoizgrađenu zgradu od 11.800 kvadratnih metara, u kojoj se planirana sportska sala, veliki parking, apoteka, dom zdravlja, teretana, ambulanta, pošta  i moderni poslovni prostori. Osim toga, planira se izgradnja trga koji će postati epicentar društvenog života na ovom predivnom planinskom području. Ova saradnja između investitora iz svih krajeva svijeta i lokalne zajednice obećava procvat Jahorine i njenih okolnih područja. Očekujemo da će projekt postati uzor za razvoj turizma i infrastrukture u regiji – stoju u postu objavljenom 21. septembra ove godine na Facebook stranici OC Jahorina.

Dan ranije, objavljen je post:  – Investitori iz cijelog svijeta spremni uložiti u revolucionarni razvoj! U Banja Luci na Invest Forumu održana revolucionarna prezentacija o budućnosti Jahorine koja je ostavila svjetsku investitorsku zajednicu bez daha. Direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić prezentovao je investitorima iz 20 zemalja inovativni projekat u saradnji sa Opštinom Pale.

izgled planiranog projekta (FB stranica OC Jahorina)

Bajkovite su ovo vijesti u situaciji kada Republika Srpska grca u besparici i nalazi se pod svojevrsnim sankcijama zapadnih zemalja (odustajanje Njemačke od daljeg investiranja u četiri projekta) zbog secesionističke retorike i djelovanja rukovodstva RS, a Milorad Dodik i predstavnici entitetske vlade hodaju po svijetu tražeći nove kredite da bi održali budžetsku likvidnost i pokrili ranije dugove.

Pitanja bez odgovora

Upravo zbog veoma složene međunarodne pozicije u kojoj se danas nalazi Republika Srpska, koju investitori zaobilaze u širokom krugu, ovakve vijesti iz OC Jahorina djeluju kao „melem na ranu“. Pod uslovom da su istinite. S ciljem objektivnog informisanja i u interesu javnosti, zatražili smo od rukovodstva OC Jahorina da nam odgovore na sledeća pitanja:

-Kojim investitorima iz 20 zemalja je prezentovan navedeni projekat?

-Da li su i koji investitori zainteresovani za ulaganje u ovaj projekat već kontaktirali OC Jahorina?

-Koja je vrijednost projekta i da li su riješeni imovinsko-pravni odnosi u vezi sa  zemljištem na kojem je najavljena realizacija projekta?

-Da li postoji saglasnost Opštine Pale za realizaciju ovog projekta i da li je Opština Pale saglasna da OC Jahorina ustupi besplatno zemljište na Jahorini ili će joj za to zemljište biti data određena naknada? Ako se radi o naknadi, molim Vas da mi odgovorite kolika je ta naknada?

Žurnal nije dobio odgovor ni na jedno od postavljenih pitanja, što začuđuje, s obzirom na euforičnost navedenih postova o novom grandioznom projektu i „investitorima iz 20 zemalja“. Ako je sve tačno, bilo bi logično da se precizne informacije podijele javnosti i tako pošalje poruka da Republika Srpska nije definitivno označena kao „crna zona“ u koju strani investitori neće ni da provire. Ako plasirane vijesti nisu tačne, onda se radi o dezinformisanju javnosti i spinovanju, čiji cilj znaju samo čelni ljudi OC Jahorina.

Dejan Ljevnaić je u svom postu naveo da će se projekat, „koji je svjetsku investicijsku zajednicu ostavio bez daha“, realizovati u saradnji sa Opštinom Pale. Informacije o narečenom projektu Žurnal je zatražio i od načelnika Pala Boška Jugovića (SNSD). Od Jugovića smo zatražili odgovore na sledeća ptanja:

Da li je Opština Pale upoznata sa ovim projektom i da li je dala saglasnost za njegovu realizaciju?

-Da li Opština Pale i dalje ostaje pri ranijoj odluci Skupštine opštine da neće bez naknade ustupati zemljište OC Jahorina za izgradnju određenih objekata?

I tu nas je dočekao muk; Ni slova o navodnom grandioznom projektu, kao i o stavu rukovodstva Pala. Skupština opštine Pale je 22. februara 2021. godine usvojila tri zaključka u vezi sa daljim odnosima sa menadžmentom OC Jahorina, od kojih poslednji zaključak glasi: – U svrhu obezbjeđivanja finansijskih sredstava za rješavanje infrastrukturnih problema, za čije rješavanje je nadležna opština Pale, zemlja u vlasništvu Opštine se ne može besplatno ustupiti Olimpijskom centru, nego samo po cijeni definisanoj odlukom, po cijeni kvadratnog metra po datoj zoni.

Početna cijena 650 KM

Poznato je da je početna cijena, po kojoj Opština Pale prodaje zemljište u svom vlasništvu na Jahorini, iznosi 650 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom. Kada to zemljište ide na licitaciju, cijena po metru kvadratnom iznosi i do hiljadu ili 1.100 KM. Ako je svih 11.800 kvadrata zemljišta, na kojima bi navodno trebalo da bude realizovan projekat o kojem je govorio Ljevnaić, u vlasništvu Opštine Pale, u opštinski budžet trebalo bi da bude uplaćeno minimalno 7.670.000 KM (11.800×650). Kada bi zemljište išlo na licitaciju, ta suma bi bila još veća – 11,8 miliona do skoro 13 miliona maraka. U svakom slučaju, koliki god komad zemljišta OC Jahorina ili potencijalni investitori traže od Opštine Pale, to bi moralo da bude plaćeno.

Skupština opštine Pale je 2015. godine odbila inicijativu, kojom su se pokušale oduzeti nadležnosti opštine na Jahorini, odnosno kako opština Pale ne bi mogla upravljati resursima na ovoj planini. Očito s pravom, jer, prema ranijem pisanju poslovnog portala Capital, OC „Jahorina“ do te mjere grca u dugovima da i Vlada Republike Srpske odbija da mu izda garanciju za kratkoročnu pozajmicu od 15 miliona maraka, koju OC „Jahorina“ tražila od Investiciono-razvojne banke RS. Pojedini mali akcionari OC Jahorina ranije su procjenili da će dug ovog akcionarskog društva do kraja 2024. godine narasti na 200 miliona maraka, dok će dobit biti mizerna, svega 1,6 miliona KM.

Zato Ljevnaićeva najava o “ambicioznom projektu koji ima za cilj preobraziti Jahorinu u pravi centar svih aktivnosti” djeluje poput bajke. Pošto na Jahorini uskoro kreću „zimske čarolije“, bajka će biti upotpunjena svjetlećim kuglama, 3D irvasima, visećim vještačkim zelenilom i ostalom šljaštećom bižuterijom za koji se svake godine, iznova, izdvajaju desetine hiljada KM. Prošle godine za novogodišnje ukrasa i njihovo montiranje bilo je izdvojeno 75.000 KM, a prethodne, 2021. godine, 60.000 KM.

Postavlja se pitanje – gdje svake godine odgalopiraju 3D irvasi i nestanu skupo plaćene zamišljene figure – bordera u pokretu, skijaša u spustu i ostalog, pa se moraju iznova nabavljati?

(Žurnal. info)

Idi naVrh

Don't Miss