VLADA FBiH: Započela procedura za smjenu Sebije Izetbegović

22.09.2023.

Formirali smo komisiju. Oni će konstatovati stanje razrešenja postojećih članova UO koji evidentno ima anomalija. Traženo je od kantonalnih vlada koje su osnivači KCUS-a da u roku od pet dana dostave predloge za vršioce dužnosti novih članova UO, kazao je Mijatović.

Piše: S. KURT – R. ČENGIĆ

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj je sjednici formirala komisiju koja će konstatirati stanje rješenja postojećih članova Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (KCUS).

Rezultat je ovo višemjesečnih napora da ministar zdravstva u Vladi FBiH Nediljko Rimac  konačno pokrene pitanje o(p)stanka Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a.

On je, kako smo već objavili jučer, članovima Vlade prezentirao Usmenu informaciju o stanju Upravnog odbora KCUS – a.

Šta je čekao ministar Rimac?

To je bio njegov prvi “odgovor”, bolje rečeno reakcija na sve češća pitanja zašto ministar nije reagirao ranije. Čak i prije nekoliko mjeseci, kada je direktorica KCUS-a dobila otkaz na Medicinskom fakulteta u Sarajevu. I time izgubila mogućnost da vodi najveću zdravstvenu ustanovu u BiH.

Jer je član 44.Statuta KCUS-a  vrlo jasan.

– Za generalnog direktora može biti imenovano lice koje pored općih uvjeta predviđenih Zakonom, ispunjava i sljedeće uvjete: VSS – završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, da je afirmirani stručni i naučni radnik u oblasti medicine, da ima radno iskustvo od najmanje pet godina u struci, da posjeduje znanje iz javnog menadžmenta.

Odluka Senata je bila konačna

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o poništavanju profesorskog statusa za Lejlu Brčić, jednu od članica Upravnog odbora KCUS-a za ministra Rimca trebala je biti jasna poruka.

– Odluka Senata bila je konačna i nije nas obavezivao sudski postupak. Bili smo dužni da postupamo po toj odluci jer sadašnja direktorica ne ispunjava uvjete  – kazala nam je.

No, ukazala je i na činjenicu da su njene inicijative koje je slala Upravnom odboru KCUS-a da na dnevni red stave i pitanje razrješenja Sebije Izetbegović uglavnom završavale ignorancijom.

Nikada ovo pitanje nije došlo na dnevni red. Razlog je jednostavan – u Upravnom odboru većinu imaju oni koji su navijali za to da umjesto da bude smijenjena Sebija Izetbegović na čelu KCUS-a dočeka kraj mandata. Koji ističe u januaru iduće godine.

Novi scenario

No, prema svemu sudeći taj scenario nećemo gledati.

Formirali smo komisiju, čiji su članovi iz ministarstva zdravstva i ministarstva pravde FBiH. Oni će konstatovati stanje rešenja postojećih člava UO, koji evidentno ima anomalija. Traženo je od kantonalnih vlada koje su osnivači KCUS-a da u roku od pet dana dostave predloge za vršioce dužnosti novih člaova UO. Nadam se da ćemo već na sledećoj sjednici Vlade FBiH razrešiti postojeći UO I postaviti novi. I onda dati nalog za razrešenje direktorice KCUS-a koja ne ispunjava zakonske obaveze – kazao je za Interview. ba potpredsjednik federalne Vlade Vojin Mijatović.

Mijatović: Nadam se da ćemo već na sledećoj sjednici Vlade FBiH razrešiti postojeći UO

Ovo je evidentno sasvim novi momenat i ukoliko se ispoštuje rok od pet dana i krene s formiranjem novog saziva UO –   put do smjene Sebije Izetbegović će biti puno kraći.

Inače, pravna služba KCUS-a već je počela pripreme za raspisivanje konkursa za novog direktora/direktoricu KCUS-a. Prema Statutu KCUS-a konkurs se raspisuje najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata. To mora biti najkasnije do 9. oktobra ove godine.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss