DOBOJ Novi rokovi i novi milioni Kinezima za bolnicu

16.07.2023.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske po drugi put će kineskoj kompaniji „China Sinopharm International Corporation“ izaći u susret i produžiti rok za završetak bolnice u Doboju

Piše: Dejan TOVILOVIĆ

Sa Kinezima je naknadno dogovorena i izgradnja intenzivne njege te brojni drugi radovi koji nisu predviđeni osnovnim ugovorom. To znači da će izgradnja bolnice, čija je ugovorena cijena od oko 103,5 miliona KM već bila predmet brojnih kritika, sada premašiti 120 miliona KM.

Riječ je o svojevrsnoj kompenzaciji, jer je prema saznanjima CAPITAL-a kineski partner za izgradnju bolnice tražio još novca pravdajući to inflacijom.

Sa druge strane, ministarstvo je tokom gradnje više puta dopunjavalo listu radova koji nisu bili predviđeni tenderskom dokumentacijom zbog čega će cijeli projekat koštati oko 20 odsto više nego što je predviđeno.

Ugovor sa „Sinopharmom“ i njegovim partnerom „Shanxi Construction Investment Group“ potpisan je u martu 2019. godine.

Rok za izgradnju i opremanje bolnice bio je 36 mjeseci po modelu ključ u ruke.

Anex ugovora

Međutim, godinu kasnije svijetom je zavladala pandemija, a Ukrajina i Rusija su ušle u oružani sukob.

To je po ocjeni nadležnih u Republici Srpskoj bilo dovoljno da se kineskim kompanijama rok za završetak bolnice pomjeri do septembra ove godine.

Objašnjavajući da je kretanje bilo ograničeno, te da su cijene građevinskog materijala divljale podstaknute dešavanjima u Ukrajini krajem prošle godine potpisan je aneks ugovora.

Tada je saopšteno, da za te događaje nije odgovorna ni jedna ni druga strana, a kako se oni nisu mogli predvidjeti niti izbjeći, ugovoreni su novi rokovi.

Do 30. septembra ostalo je dva i po mjeseca, ali već sada je jasno da kineske firme neće ispoštovati ni ovaj rok.

Šeranić: Zbog vlase se slabo suše podovi

To je potvrdio i resorni ministar koji je u utorak obišao gradilište. Pravdajući kineske partnere rekao je da su ih za vrijeme gradnje zadesile sve moguće nedaće. Poslednje u nizu opravdanja je velika vlaga prouzrokovana obilnim padavinama.

Padavine su uslovile slabije sušenje poda. Imamo problem i moramo čekati da se sve osuši jer ne možemo unositi opremu. U razgovoru sa nadzorom sam obaviješten da su izvođači koristili sve po tom pitanju što su mogli“, kazao je Šeranić.

Bez obzira na pomjeranje rokova i odugovlačenje sa radovima, Šeranić je zadovoljan onim što je vidio obilazeći nezavršenu bolnicu.

FOTO: Srna

„Ne treba da žurimo već da se posvetimo kvalitetu radova. Ova bolnica se ne pravi za dvije, tri ili pet godina već za više decenija“, kazao je Šeranić.

On je rekao i da očekuje da će bolnica biti završena do kraja godine. Potvrdio je i da se radi proširenje projekta koji obuhvata izgradnju jedinice intenzivne njege iz nehirurške oblasti.

Ipak, koliko će to sve koštati Šeranić nije otkrio.

Cijena sve veća

Za CAPITAL su u ministarstvu finansija kazali da je „Sinopharm“ zbog dešavanja na globalnom svjetskom tržištu tražio još novca jer je došlo do značajnog povećanja cijena materijala i opreme.

Usljed toga izvođač je zatražio izmjenu, odnosno povećanje ugovorene vrijednosti ali nije udovoljeno njegovom zahtjevu. Međutim, ministarstvo sa iskustvom borbe sa pandemijom u toku realizacije projekta je procijenilo da bi u okviru ovog projekta trebalo uvrstiti  i jedinicu intezivne njege za nehirurške grane čije koštanje nije obuhvatio osnovni ugovor, te je taj dio izmjene projekta, na zahtjev naručioca predmet pregovora sa izvođačem“, kazali su oni.

Na naša dodatna pitanja o tome da li je postignut dogovor do objave ovog teksta odgovor nisu dostavili.

Takođe, osnovni ugovor potpisan nakon okončanja tendera nam nisu htjeli dostaviti.

On je bio javno dostupan u okviru tenderske dokumentacije u postupku međunarodne javne nabavke koja je sprovedena“, kazali su u ovom ministarstvu.

Dodatni radovi – skuplji projekat

Kako CAPITAL saznaje ministarstvo je tokom gradnje više puta dopunilo listu radova, zbog čega se gradnja odužila, a zbog čega će se se morati dodatno platiti izvođačima.

Iako nije bilo predviđeno tehničkom dokumentacijom zatraženo je da se naknadno izgradi postrojenje za preradu otpadnih voda, rezervoar za kiseonik, lift za transport leševa, te sistem pare u jedinici za sterilizaciju.

Sa druge strane, ministarstvo je odustalo od gradnje heliodroma koji je bio predviđen i to u momentu kada je njegova gradnja već počela.

Sve ovo će prema našim izvorima dodatno poskupjeti osnovni ugovor. Ipak povećanje bi trebalo da ostane u zakonskim okvirima, odnosno do 20 odsto kako bi se izbjeglo raspisivanje novog tendera.

I jedna i druga strana o svemu što se dešava iza zidina novog objekta uglavnom ćute.

U „Sinopharmu“ su prezadovoljni odnosom ministarstva i vlade, kojima se zahvaljuju na razumijevanju.

Zamjenik generalnog direktora poslovne jedinice „Sinopfarma” za centralnu i istočnu Evropu Juan Džuangđun prilikom posjete ministra Šeranića o kašnjenju i problemima nije izgovorio ni jednu rečenicu, tvrdeći da se sve realizuje u skladu sa planom.

Zato je dolazak ove kompanije u Doboj, predstavio kao veliku stvar za privrednike.

Tokom sprovođenja projekta odabrali smo lokalne podizvođače radova stvorivši stotine radnih mjesta za Republiku Srpsku. Uz zajedničke napore kineskih i domaćih inženjerskih timova kvalitet projekta je na visokom nivou Projekat je u završnoj fazi i radujemo se sljedećoj godini kada će lokalno stanovništvo imati pristup prvoklasnoj zdravstvenoj zaštiti“, rekao je on.

Inače, kako je prvobitno predviđeno, bolnica će se prostirati na 28.078 metara kvadratnih, od čega je neto površina objekta 25.390 metara kvadratnih.

Nova bolnica projektovana je da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika iz dobojske regije Republike Srpske, federalnog Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona.

Raspolagaće sa ukupno 468 kreveta, te medicinskim specijalističkim službama poput glavnog operacionog bloka sa četiri operacione sale, urgentnog sa operacionom salom, dijagnostičkog centra sa više od 22 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, dnevne ambulantne/polikliničke usluge sa oko 20 specijalističkih konsultacija, kao i terapijske onkološke dnevne bolnice.

Kinezi izabrani iako su bili skuplji

Zanimljivo je i to kako je „Sinopharm“ došao do posla za gradnju bolnice.

Naime, ugovor je prvobitno bio dodijeljen njemačko – crnogorskom konzorciju „Lindner“, ali su ga Kinezi, čija je ponuda odbačena kao neprihvatljiva, uspjeli srušiti pred Kancelarijom za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH.

Oni su u žalbi naveli da im Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite nije dalo da kopiraju i fotografišu ponudu „Lindnera“, već da samo izvrše uvid u istu, pa je KRŽ ocijenio da je na taj način otežan pristup dokazima od značaja za pripremu žalbe.

FOTO: Srna

Takođe, KRŽ je prihvatio njihove žalbene navode koji se odnose na ispunjavanje uslova i popunjavanje dokumentacije zbog čega su odbijeni od ministarstva.

Ponuda kineskog konzorcija tako preko noći od neprihvatljive postaje najpovoljnija pa ministarstvo u ponovljenom postupku mijenja svoju odluku i ugovor daje kineskom konzorciju iako je njihova ponuda za 700.000 KM skuplja.

Bolnica na plavnom području

Tihomir Dejanović iz Centra za humanu politiku iz Doboja ocjenjuje da probijanje rokova nije toliki problem koliko je zemljište na kojem se gradi bolnica.

Građanima Doboja je veći problem što se bolnica ne gradi na odgovarajućoj lokaciji. Trenutna lokacija kraj magistralnog puta je bila poplavljena 2014. godine. Trebalo je odabrati neku drugu, ali sada je za to kasno“, kaže Dejanović.

Sličnog je stava je i odbornik PDP-a u skupštini grada Doboj Olivera Nedić. Ona kaže da je ovaj grad regionalni centar te da je neupitna potreba za jednim ovakvim objektom, ali da je sve ostalo što prati njegovu izgradnju upitno.

Sve mi djeluje kao gomila izgovora koja ne prati potrebe zajednice i građana koji sve to skupo plaćaju. Ne dolazim iz građevinske struke, ali sa nekoliko stručnih ljudi sa kojima sam pričala postavljaju pitanje šta će biti u slučaju da se ponove poplave“, kaže ona.

Nedićeva dodaje da nikada nije do kraja razmotrena ideja da se izvrši rekonstrukcija postojeće bolnice i tako iskoristi njen potencijal.

Trebalo je obezbijediti validan i čvrst stav struke, ali ona se u Doboju ne uvažava jer struka ovdje rijetko govori. Imam utisak da se uglavnom podilazi krupnom kapitalu i njegovim interesima“, zaključila je ona.

(Capital)

Idi naVrh

Don't Miss