ZA NJIH NEMA KRIZE: Parlament BiH tri nove limuzine plaća 300.000 KM

15.07.2023.

Enormni iznosi koje državni parlament plaća za luksuzna vozila potpuno su neopravdani ako se zna da je tokom proteklih sedam mjeseci održano svega 12 sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, te da je to bilo jedinih 12 dana kada je ovaj dom uglavnom bio popunjen zastupnicima

Piše: Maja BJELAJAC

Parlamentarna skupština BiH raspisala je tender za nabavku tri limuzine u vrijednosti gotovo 300.000 maraka.

Državni parlament prvobitno je planirao u ovoj godini potrošiti oko 220.000 KM u tu svrhu. Međutim, izmjenama i dopunama plana javnih nabavki za 2023. godinu iznos je povećan za čak 80.000 KM, pa će poreski obveznici Bosne i Hercegovine izdvojiti oko 300.000 maraka da bi se uposlenici Parlamentarne skupštine BiH brže i udobnije vozili.

Enormni iznosi koje državni parlament plaća za luksuzna vozila potpuno su neopravdani ako se zna da je tokom proteklih sedam mjeseci održano svega 12 sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, te da je to bilo jedinih 12 dana kada je ovaj dom uglavnom bio popunjen zastupnicima, a o čemu je Valter portal već pisao.Delegati Doma naroda održali su ukupno osam sjednica.

Limuzina za poslaničke muke

Poznato je takođe da bh. poslanici, od kojih većina ima profesionalni status, radno vrijeme provode u privatnim aktivnostima, o čemu javnost redovno informišu na društvenim mrežama, a čime možda postaje i jasnija svrha preskupih limuzina. Tegobe napornog „radnog dana“ u nekom šoping molu, ljetovalištu ili jednostavno na kafi s prijateljima, jedan udoban, brz i klimatizovan automobil sigurno može ublažiti. A sve to na teret građana BiH.

Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije za nabavku nova tri službena automobila je 30. avgust, te ih funkcioneri sigurno stići iskoristiti u ljetnoj sezoni za odlazak na more. A da službena vozila koriste u privatne svrhe – javnosti je odavno poznato. Kao što je Valter portal već objavio, važećim Pravilnikom propisano je da se za službena vozila institucija BiH koriste standardizovani obrasci putnih naloga, međutim, to ne važi za automobile koji su dodijeljeni funkcionerima.

Njima je omogućeno da se u nalog upisuje samo mjesečna kilometraža, čime je gotovo legalizovana zloupotreba službenh auta u privatne svrhe. Tako se nedavno moglo čuti da oko 150 funkcionera u institucijama BiH, kao i pojedini članovi njihovih porodica, koriste luksuzne službene automobile kao vlastite.

Za prekovremeni rad vozača 100.000 KM

Za „prekovremeni rad“ njihovih ličnih vozača Parlamentarna skupština BiH u protekle četiri godine isplatila je oko 100.000 KM.

Podsjećamo, nedavno su u Parlamentu BiH povećane plate u rasponu od 500 do 700 KM tako da su, računajući osnovicu, paušale, radni staž, odvojeni život, topli obrok i prevoz, naši poslanici posljednja dva mjeseca mjesečno naplatili u rasponu između 7.000 i 8.000 KM.

(Valter portal)

Idi naVrh

Don't Miss