Žene su nositeljice razvoja turizma u FBiH

Najviše zaposlenih žena u FBiH radi upravo u uslugama, a turizam je jedan od ključnih sektora zapošljavanja i predstavlja potencijal za aktiviranje neaktivne radne snage, žena i muškaraca

Piše: Rubina ČENGIĆ

Turizam u BiH se prema statističkim podacima polako organski oporavlja nakon pandemije corona-virusa.

Ukupan broj turista u Bosni i Hercegovini u aprilu 2023. godine bio je 83.374 sa 157.151  noćenja što je za oko 60 posto više i turista i noćenja u odnosu na april prošle godine.

Također, razvoju turizma doprinosi i činjenica da i institucije sistema vlasti u svojim strateškim razvojnim dokumentima sve više prostora daju upravo ovoj grani privrede.

Gdje su žene u ovoj industriji?

Prema statističkim podacima za Federaciju BiH podsektori smještaja i usluga pripreme i posluživanja hrane i pića zajedno zapošljavaju 84% radne snage.

Žene čine 42% radne snage industrije turizma i zaposlene su u različitim podsektorima industrije. Najviše zaposlenih žena u FBiH radi upravo u uslugama, a turizam je jedan od ključnih sektora zapošljavanja i predstavlja potencijal za aktiviranje neaktivne radne snage, žena i muškaraca.

Jedan od kantona u FBiH koji se fokusirao na razvoj turizma jeste i Unsko-sanski kanton pa je tako u njegovog strategiji razvoja turizma jasno navedeno da “turizam predstavlja jednu od ključnih razvojnih šansi, i u toj grani treba jačati postojeće i graditi nove kapacitete kako bi se turistička ponuda obogatila i osigurali veći prihodi.

Da strategija daje ploda pokazuje i stalni rast prihoda od turizma u ovom kantonu  – samo u 2020. godini su bili za 46,19 miliona KM  veći u odnosu na 2019. godinu.

U Privrednoj komori Federacije  BiH takođe cijene da Unsko-sanski kanton ima ozbiljne potencijale za  razvoj turizma a upravo su žene nositeljice tog potencijala!

– U Unskom-sanskom kantonu je mnogo žena koje su vlasnice ugostiteljskih objekata i hotela. U proteklom periodu se pokazalo da razumiju značaj umrežavanja i povezivanja, podrške i zajedničkog djelovanja, tako da  turistima rado preporučuju jedna drugu ili sadržaje koje nudi neki drugi objekat i slično. Prije su žene bile više konkurentski raspoložene, ali je povećana potražnja uradila svoje i sada zajednički kreiraju sadržaje i promovišu ponudu – shvatile su da će tako ubrzati razvoj i vlastito osnaživanje – priča za Interview.ba Anela Karahasan iz PK FBiH.

Saradnja sa Gender centrom Vlade FBiH

Karahasan je uključena u mnoge programe i projekte koji osnažuju žene u ekonomskom sektoru, a naročito kroz saradnju sa Gender centrom Vlade FBiH.

Karahasan: Povećana potražnja uradila svoje i žene sada zajednički kreiraju sadržaje i promovišu ponudu

– Izuzetno smo zahvalni Gender centru FBiH s kojim imamo izvrsnu saradnju kroz koju smo zajedničkim snagama realizovali dva važna projekta. Prvi je bio tokom pandemije kada smo pozvali poduzetnice iz svih sektora, pa tako i turizma i ponudili im edukaciju iz oblasti digitalnog marketinga, izrade web-strana ili web-shopova i profila na društvenim mrežama, u zavisnosti od toga za šta su se one opredijelile. Tako smo im željeli pomoći da prevaziđu izazove pandemijskog perioda. A drugi projekat je izrada B2B online-platforme putem koje poduzetnice mogu online komunicirati i povezivati se, razmjenjivati znanja, iskustva, savjete… – priča Karahasan.

Jedna od žena koje su značajno involvirane u razvoj turizma u USK je i vlasnica hotela i restorana Kostelski buk Zilha Jusić, koja zapošljava 86 osoba od kojih su 60 posto žene.

Zilha Jusić , lasnica hotela i restorana Kostelski buk u Bihaću zapošljava 86 osoba od kojih su 60 posto žene

Radila sam u trgovini i moram reći da je turizam izuzetno izazovna grana – radite srcem i dušom i sto posto, bez praznika, bolovanja, slobodnih dana, pogotovo tokom ljetnih mjeseci  kada smo svi puni, a uspjeh je moguć samo ako gledate dugoročno, kaže Jusić.

Ona naglašava da je to pogotovo teško za žene koje uz obaveze na poslu imaju i obaveze u porodici.

Edukacija i sadržaji

Turističkim radnicima i radnicama u BiH je potrebna edukacija, ali i sadržaji na osnovu kojih bi zadržali turiste kaže Jusić i dodaje:

– Nama treba mnogo toga, ali prvenstveno edukacija menadžera i vođa timova za umrežavanje kako bismo svi u Unsko-sanskom kantonu djelovali zajednički, kao jedna destinacija. Uz to bi nam treba gradnja sadržaja i za zimski turizam, od igraonice za djecu, preko velikih šetnica i zatvorenog bazena do zimskog centra sa vještačkim snijegom… jer bilo bi jako korisno da produžimo sezonu.

 Mjere za osnaživanje žena u turizmu

 Iako je posebnost Unsko-sanskog kantona to što su vlasnici ugostiteljskih i hotelskih objekata većinom žene, Karahasan kaže da ne treba izdvajati ni jedno područje u BiH, nego djelovati zajednički.

Najvažnije je dobro povezivanje, pogotovo žena u ovoj oblasti djelovanja jer time jača njihova ekonomska pozicija i sami tim uticaj. Naša procjena na osnovu rada na terenu  je da im treba edukacija i umrežavanje.  Na svim dosadašnjim edukacijama one dobiju liderska i menadžerska znanja i alate koji su im potrebni za  izradu ponuda i razvoj vlastitih biznisa. Samo tako stiču širu viziju mogućnosti, – kaže Karahasan i naglašava da broj žena samozaposlenih u turizmu stalno raste.

Na fonu rodne ravnopravnosti u turizmu je i prijedlog mjera Federalnog ministarstva okoliša i turizma za novi Operativni plan institucija Federacije BiH za provedbu Gender akcionog plana BiH za period 2023-2027.

Prema istraživanjima Svjetske banke, ukoliko bi u ekonomiji bio sasvim  premošten rodni jaz – prihodi bi porasli za  28 triliona dolara godišnje što je gotovo jednako  kombinovana ekonomiji SAD-a i Kine. Također bi do 2025 zarada mogla porasti za 12 triliona dolara ako bi sve zemlje radile na rodnoj jednakosti.

– Putovanja i turizam dokazano ženama pružaju više mogućnosti za osnaživanje u odnosu na druge industrije što sektoru daje veću odgovornost za unaprjeđenje žena… U nekim zemljama turizam ima skoro duplo više žena poslodavki u odnosu na druge sektore –  u Indoneziji, Maleziji, Filipini i Tajland, više od polovine turističkih preduzeća vode žene, u  Latinskoj Americi 51%, u Nikaragvi i Panami više od 70% vlasnika turisitčkih preduzeća su žene u poređenju sa samo preko 20% u ostalim sektorima….  –  stoji u izvještaju Svjetske banke uz napomenu da u turizmu češće nego u drugim granama privrede žene vode privatna preduzeća, udruženja i nevladine organizacije što pokazuje da su pragmatične i inkluzivne.

Osim mjere identifikovanja prioritetnih zakona i provođenje gender analize, strategija, akcionih planova, programa i drugih akata u oblasti rada, zapošljavanja i pristupa resursima u sektoru turizma tu su, saznajemo, i mjere osiguravanja inkorporiranja rodne komponente u proces izrade novih zakona i izmjena i dopuna zakona, što će provesti ovo ministarstvo u saradnji sa Gender Centrom Vlade FBiH.

Rodno osjetljivi podaci

Potom prikupljanje, analiza i objavljivanje podatka razvrstanih po spolu o učešću žena i muškaraca na tržištu rada i ekonomskom životu, uključujući učešće na mjestima odlučivanja, napredovanje u karijeri, prihod, nadnice, rad na neodređeno/određeno vrijeme, uslovi poslovnog ugovora, pristup kreditima, itd.

Planirano je i prikupljanje rodno osjetljivih podataka po pitanju učešća žena u oblasti turizma i ugostiteljstva (na primjer % žena certificiranih za  voditelje poslovnica putničkih agencija u odnosu na ukupan broj)

 

Prethodna vijest

GLAMOČ Vatrogasni kamion na oglasniku za 24.900 evra, opština ga kupila za 140.000 KM?

Naredna vijest

NIŠTA OD SANKCIJA Schmidt za sad poništio odluke NSRS