SARAJEVO Otvoren Prihvatni centar za maloljetnike tražitelje azila i ranjivu djecu bez pratnje/razdvojenu djecu

27.06.2023.

Centar predstavlja značajan korak naprijed u kontinuiranim naporima da se pruži zaštita, sigurnost i podrška onima kojima je to najpotrebnije

Otvoren je Prihvatni centar za maloljetnike tražitelje azila i ranjivu djecu bez pratnje/razdvojenu djecu.

Prihvatni centar u Sarajevu usmjeren je na pružanju sveobuhvatne podrške djeci tražiocima azila i ranjivoj djeci  bez pratnje/razdvojene djece, a u okviru realizacije projekta „Podrška ranjivoj grupu djeci izbjeglicama na putu kroz Bosnu i Hercegovinu.

Da bi sve bilo moguće pomogli su SwS Solidarity i projekat BRAT – Balkanska ruta: prihvat u tranzitu,  kojeg finansira Agencija za razvojnu suradnju Italije.

E. Marco di Ruzza, veleposlanik Republike Italije istakao je kako je Centar hvalevrijedan rezultat suradnje različitih organizacija i nevladinih aktera od IPSIA do Isusovačke službe za izbjeglice, od Caritasa Švicarske do Caritasa Bosne i Hercegovine, uz potporu državnih struktura. A svi su ujedinjenju u istom cilju pružanja sigurnog i zaštićenog utočišta osobama u pokretu.

On je dodao kako je ključan kontinuirani dijalog između nevladinih organizacija i lokalnih institucija, koji je u ovom slučaju bio odlučujući, te čestitao Ministarstvu sigurnosti i Centru za socijalni rad  Kantona Sarajevo.

Mustafa Pašalić, iz Sektora za azil Ministarstva sigurnosti BiH napomenuo je kako će djelovanje ovog Prihvatnog centa osigurati popravljanje standardna za ovaj dio sistema azila, odnosno zaštite maloljetnika. A to će direktno doprinijeti ispunjavanju uvjeta BiH u pretpristupnom procesu te u konačnici osigurati bolju zaštitu kategorije koje su prioritet u pružanju međunarodne zaštite.

Direktor ureda Caritasa Švicarske u BiH Daniel Bronakal istakao je veliku podršku, ne samo organizacija, već i privatnih donatora iz Švicarske, te talijanske vlade, u suradnji s lokalnim akterima, koji su se okupljaju kako bi realizirali ovaj projekt.

Ovo stvarno pokazuje vrlo dobar primjer kako bi se takvi projekti trebali raditi  – naglasio je.

Svi su složni da Centar predstavlja značajan korak naprijed u kontinuiranim naporima da se pruži zaštita, sigurnost i podrška onima kojima je to najpotrebnije.

Zato ima smisla vjerovati da će Centar postati simbol nade i solidarnosti te da će doprinijeti izgradnji inkluzivnog društva u kojem se svi osjećaju dobrodošli i sigurni.

Idi naVrh

Don't Miss