CARITAS ŠVICARSKE ULAŽE 250.000 ŠVICARSKIH FRANAKA U OKVIRU PRVE FAZE PROJEKTA Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST

08.11.2023.

Sredstva namijenjena općinama i gradovima u okviru ove prve faze iznose 250.000 švicarskih franaka

U Mostaru je održana ceremonija potpisivanja partnerskih ugovora između Caritasa Švicarske i sedam općina/gradova iz Hercegovine (Konjic, Jablanica, Prozor-Rama, Mostar, Stolac, Ljubinje i Trebinje).

Caritas Švicarske sa partnerskom organizacijom Udruženje za poduzetništvo LiNK- Mostar realizuje trogodišnji projekt čija je ukupna vrijednost 2 miliona švicarskih franaka.

Ugovori koje je direktor Caritasa Švicarske Daniel Bronkal potpisao s predstavnicima općina/gradova, odnose se na partnerstvo u okviru projekta „Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST” i definiraju principe i suradnju na inkluzivnom razvoju ruralnih područja kroz sistemske promjene.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković naglasio je kako će se realizacijom ovoga projekta raditi na kreiranju novih radnih mjesta kroz sistemski razvoj, što je od velikog značaja za razvoj ruralnih područja s ciljem inkluzivnog stvaranja mogućnosti za održivost domaćinstava i kreiranje radnih mjesta kroz sistemski razvoj.

Direktor iz Caritasa Švicarske Daniel Bronkal se osvrnuo na MSD (Razvoj tržišnih Sistema) pristup, gdje je istakao da će sve općine i gradovi uz financijsku i stručnu pomoć imati mogućnost da implementiraju MSD pristup u sektorima turizama, ruralnog turizama, prerade hrane, pakovanja, marketinga, rukotvorina, starih zanata, aromatičnog bilja, kulturnih i kreativnih industrija, obnovljivih energija (solarna energija) i recikliranja. Također, tokom same ceremonije naglasio je važnost dalje regionalne međuopćinske saradnje, kao bitan segment u realizaciji pomenutih aktivnosti.

Poseban fokus će biti stavljen na utvrđivanju temeljnih uzroka koji ograničavaju ekonomski razvoj lokalne zajednice i opću dobrobit, naročito žena, mladih i drugih ranjivih skupina.

U okviru prve faze implementacije projekta, sedam partnerskih općina i gradova po prvi put u Bosni i Hercegovini imaju priliku da uz finansijsku i stručnu podršku Caritasa Švicarske realizuju sistemski pristup razvoja lokalnih zajednica pridonoseći tome većoj inkluzivnosti i zapošljivosti na lokanom nivou. Očekujemo da će realizacija projekta dovesti do uspostave mehanizma koordinacije na lokalnom nivou što će dovesti do poboljšanja javno-privatnih konsultacija, veće uključenosti aktera na lokalnom nivou, te multipliciranja efekata na druge lokalne zajednice, izjavila je Alisa Gekić,  izvršna direktorica LiNK Mostar.

Sredstva namijenjena općinama i gradovima u okviru ove prve faze iznose 250.000 švicarskih franaka.

Idi naVrh

Don't Miss