DANAS U SARAJEVU Povorka ponosa – Ponosni zajedno!

24.06.2023.

Smanjenje predrasuda, netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja je nešto što je najvažniji cilj organizovanja povorki

Danas je četvrta Bh. povorka ponosa! Kroz povorku mi se borimo za bolje društvo za sve nas, za bolje plate, penzije, sretnije djetinjstvo i sigurnije zajedništvo.

Biti uz nas, s nama, danas, znači biti na strani ljubavi, zajedništva, solidarnosti, empatije i razumijevanja, saopćili su organizatori. .

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je nastala kao potreba LGBTIQ+ zajednice da bude vidljivija u našem društvu, te da se kroz ovaj aktivistički čin više skrene pažnja na probleme i potrebe sa kojima se mi kao LGBTIQ+ osobe suočavamo.

Živjeti slobodno

Prvu i važnu promjenu koju je povorka donijela jeste da danas niko u ovoj državi ne može reći da LGBTIQ+ osobe ne postoje. Naša vidljivost kroz povorku je pokazala da su LGBTIQ+ osobe sastavni dio ovog društva i da su to uvijek i bile.

Smanjenje predrasuda, netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja je nešto što je najvažniji cilj organizovanja povorki. Njihovim smanjenjem, mi – lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe bismo živjele slobodnije, sigurnije i autentičnije. I to je korak koji, nažalost, još uvijek nismo postigli_e.

Neke sredine su u zadnjih pet godina postale otvorenije, te se podrška sigurno povećala. Neki_e od naših komšija_nica, poslovnih kolega_ica, profesora_ica, roditelja i prijatelja_ica su sve više otvoreniji_e da javno pruže podršku i da zaštite svoje LGBTIQ+ sugrađane_ke, braću, sestre, prijatelje_ice.

Međutim, mi još uvijek živimo u izrazito neprijateljskom okruženju gdje se svakodnevno suočavamo sa strahom od nasilja i odbacivanja, a ovogodišnji zločin iz mržnje koji je učinjen nad članovima i članicama Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa u Banjaluci je još jednom naglasio koliko su fašističke, konzervativne i desničarske struje prisutne u našem društvu, te da se ne libe koristiti nasilje protiv LGBTIQ+ osoba. Da bismo im se usprotivili moramo biti glasni, vidljivi i prisutni na ulici. Mi vjerujemo da je više onih koji su dobri, empatični i otvoreni za različitost. Zato vjerujemo u naš otpor. Sve članove_ice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa je nasilnički napad šokirao, nanio ogromne traume, prouzrokovao niz psihičkih i fizičkih problema, ali nas nikako nije pokolebao niti odvratio od naše borbe. Zato ćemo ove godine na četvrtoj Bh. povorci ponosa ujedinjeno, ponosno zajedno, biti još više glasniji_e – navedeno je.

I ako ste mislili, dodaju, da ne izađete jer ovo je samo još jedna povorka u nizu, poručuju da nije.

Važna poruka

Svaka, a naročito ova, itekako je važna kako bismo zajedno poslali poruku da ne pristajemo na društvo u kom će se tolerisati nasilje, izolacija, marginalizacija i diskriminacija LGBTIQ+ osoba, ali i svih drugih koji_e se ne uklapaju u one zamišljene politike i društvene norme vladajućih nacionalističkih struktura.

Sve dok ne postignemo promjene koje će uključivati zakonsku jednakost, implementaciju zakona koji bi trebali štititi sve, dok ne budemo imali_e nultu toleranciju na nasilje, dok ne budemo imali_e LGBTIQ+ osobe vidljive u svim sferama, i dok ne vidimo da ta vidljivost ne ugrožava naše živote, moramo svi i sve zajedno biti dio ove borbe. Moramo biti svjesni_e da oni koji su danas protiv LGBTIQ+ osoba, sutra će biti protiv bilo koga ko im ne odgovara. Ne smijemo to dopustiti. Moramo biti kontinuirani otpor takvim strujama – navode organizatori.

Šetnja počinje u 18 sati, okupljanje je kod Historijskog muzeja a okupljanje kreće od 16 sati.

Povorka će se kretati rutom – Historijski i zemaljski muzej – ulicom Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Trg Susan Sontag.

 

Idi naVrh

Don't Miss