USKORO Sebija Izetbegović mogla bi izgubiti i zvanje redovne profesorice?!

Zvanje redovne profesorice je sada na analizi Stručnih službi UNSA. UNSA će se sigurno voditi pravnim posljedicama oduzimanja magistarskog. No, sigurno nema nikoga na UNSA ko bi sada odgovorio kada i kako će se krenuti s procedurom oduzimanja zvanja profesorice. Ali, to je obaveza UNSA

Piše: Senka KURT

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Sebija Izetbegović, mogla bi, uskoro ostati i bez zvanja redovne profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

No, krenimo redom s kratkim podsjećanjem. Senat Univerziteta u Sarajevu  (UNSA) je 6. marta poništio diplomu magistrice medicinskih nauka Sebiji Izetbegović.

Senat je prihvatio analizu komisije, koja je imenovana mjesec ranije sa zadatkom da analizira prikupljenu dokumentaciju i provjeri vjerodostojnost isprava o postdiplomskom studiju Sebije Izetbegović.

Ukratko, zaključeno je da „sporno je što diploma magistra nije dostavljena Univerzitetu i što ne postoji“.

Komisija nije, iako je to traženo, od dr. Izetbegović dobila uvjerenje o položenim ispitima iz Zagreba. A iz Zagreba je ranije stigao službeni akt da ne mogu izdati uvjerenje o validnosti indeksa, koji je ranije prezentiran.

Ako su ispiti priznati, oni su trebali biti u njenom sarajevskom indeksu – naveo je tada rektor UNSA dr.Rifat Šrijelj.

Tužba po tužba

Senat je zadužio rektora UNSA da donese rješenje kojim se poništava upis u matičnu knjigu magistranata iz 1998. godine na ime Izetbegović Sebija. Stručna služba UNSA zadužena je da u Službenim novinama KS oglasi ništavnim predmetni upis.

Upravo uoči sjednice Senata Sebija Izetbegović je najavila kako će pokrenuti kaznene prijave. Za, istakla je, zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, diskriminaciju, kao i za, kako je navela, iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovnog profesora UNSA.

Tako je i bilo. Pred Općinskim sudom u Sarajevu pokrenula je dvije tužbe -privremena mjera osigurana, te mjera osiguranja. Namjera je bila zaustaviti implementiranje odluka Senata i rektora UNSA o magisteriju.

Općinski sud u Sarajevu odmah je odbio privremenu mjeru osiguranja. Za drugu tužbu, koja se tiče mjere osiguranja, UNSA je dobila zadatak da se očituje i to se upravo radi ovih dana.

No, istovremeno je pokrenuta tužba i pred Kantonalnim sudom Sarajevo, koja je također odbačena.

Kad su sudski sporovi u pitanju, očito je da Sebiju Izetbegović nije krenulo, kako je zamislila  – navodi naš izvor.

No, vratimo se početku priče o mogućem oduzimanju nastavničkog zvanja, odnosno zvanja redovne profesorice.

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo zadnja dva dana ponovo su na Medicini.

Zatvorili su se u jednu prostoriju. No, očito je da se sad radi po zahtjevu od prošle sedmice, o poništenju doktorata Sebije Izebegović – navodi naš izvor.

Inspekcija na Medicini

I dodaje da će UNSA sačekati upravo nalaze ove inspekcije.

Naš izvor ističe i kako dokaze o validnosti doktorata treba ponuditi Medicinski fakultet.

Treba ustanoviti ko joj je omogućio upisivanje doktorata? I s kojom dokumentacijom. I uzeti u obzir da je u poslijeratnim godinama bilo moguće napraviti izuzetak i ponekim kandidatima omogućeno je da upišu doktorat bez magisterija, a specijalizacija se uzimala kao kompenzacija. Je li to urađeno i u slučaju Sebije Izetbegović treba utvrditi – nastavlja naš izvor.

Kad je u pitanju zvanje redovne profesorice kaže da je na fakultet morala donijeti diplome o završenoj medicini, magisteriju i doktoratu. I to su dokumenti koji su relevantni.

Pravne posljedice

Ističe i kako je jedino zvanje koje se sada razmatra ono redovne profesorice. Zvanje docenta i vanredne profesorice su istekla.

Kao redovna profesorica na Medicini Sebija Izetbegović je radila dva i pol sata. I za to primala plaću.

To zvanje redovne profesorice je sada na analizi Stručnih službi UNSA. UNSA će se sigurno voditi pravnim posljedicama oduzimanja magistarskog. No, sigurno nema nikoga na UNSA ko bi Vam sada odgovorio kada i kako će se krenuti s procedurom oduzimanja zvanja profesorice. Ali, to je obaveza UNSA – ističe naš izvor.

Ističe da ne isključuje mogućnost oduzimanja zvanja redovne profesorice.

I uvjeravam Vas da će taj proces brzo biti pokrenut. Na UNSA to analiziraju. Poduzimaju se radnje u tom smjeru. UNSA je preozbiljna, važna, temeljita institucija da bi sebi da nešto uradi na pola – zaključuje sugovornik.

 

Prethodna vijest

I PORED BROJNIH UPOZORENJA I KRITIKA: Narodna skupština RS usvojila nacrt zakona kojim se kriminalizira kleveta!

Naredna vijest

SLUČAJ MEMIĆ Feraget i Perić za “Interview.ba” o ukinutoj presudi