SLUČAJ DIPLOMA Sve je izvjesnije da Sebija Izetbegović ostaje bez akademskog zvanja

14.12.2022.

Na UNSA stigla dokumentacija ad hoc komisije i Vijeća Medicinskog fakulteta. No, već sada je jasno, tvrde naši izvori, da to nisu dokumenti koji će svjedočiti kako je dr. Izetbegović sticala akademsko zvanje

Piše: Senka KURT

Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) predata je dokumentacija o diplomi direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.

Ovo je za Interview. ba potvrdio rektor UNSA dr. Rifta Škrijelj i dodao da će se Senat UNSA-e o diplomama dr. Izetbegović očitovati početkom idućeg mjeseca.

Hop cup – ad hoc

Dokumentaciju o diplomi, odnosno sticanju akademskog zvanja direktorice KCUS- a 10 .novembra zatražio je Senat UNSA. Oni su Medicinskom fakultetu dali rok od mjesec dana da pošalju dokumente koji nedostaju.

Formirana je ad hoc komisija, koju je predvodila dr. Enra Suljić, desna i lijeva ruka dr. Izetbegović. U komisiji su još bili emeritirani profesor – Mirza Dilić, prodekanica za finansije Medicine Nermina Babić, prof. dr. Amela Džubur Alić i šefica Studentske službe Medicine Taida Nakić.

Prema riječima naših izvora, ovaj je tim gotovo neprestano na Medicini tragao za dokumentima. No, nisu gubili previše vremena pa su desetak dana po osnivanju komisije sazvali sjednicu Vijeća Medicinskog fakulteta. Tema je bila izvještaj ad hoc Komisije, osnovane na osnovu zahtjeva Senata Univerziteta u Sarajevu.

Farsa na Vijeću

Sudionici su sjednicu nazvali farsom.

To bi trebalo poslati znak da su svi profesori fakulteta na njenoj strani. To je već viđeno – da se odluke dr. Izetbegović pokrivaju Vijećem ili nekom radnom grupom. Sramotno –  kazao nam je sugovornik.

On je otkrio da je Vijeće prihvatilo izvještaj ad hoc Komisije da je „sve u redu”.  

– Komisija tvrdi da imaju originalni dokument pisan rukom o ekvivalenciji ocjena. I to smo prihvatili. Da je sve u redu – kazao je on.

Inače, ranije je na sjednici Senata dr. Suljić ustvrdila da je „dio dokumentacije otuđen“.

sebija2222
Iz Zagreba potvrđeno: Upisala je, ali nije polagala ispite

No, puno smo puta već ustvrdili da to ne može biti istina. Najprije zbog činjenice da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u martu ove godine dostavilo bh. ministarstvu pravde odgovor vezano za postdiplomske studije Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Upisana, ali nema ispita

Podsjećamo, u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja navodi se da je Sebija Izetbegović bila upisana na postdiplomski studij, ali da nije polagala ispite i da ga nije završila.

Iz Zagreba je stigla i potvrda da aktuelna direktorica KCUS-a nije završila poslijediplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti joj je na tom studiju izdana diploma

Također, Medicinski fakultet Univerziteta u Zagrebu očitovao se da je Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993. Istaknuto je da u njenom dosjeu ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa, koji je objavljen u SDA-u bliskom portalu. Iz Zagreba je stigla i potvrda da aktuelna direktorica KCUS-a nije završila poslijediplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti joj je na tom studiju izdana diploma.

Ne skrivamo, ne napadamo

Podsjećamo da je rektor UNSA dr. Rifat Škrijelj rekao da je Senat upravo insistirao na tim dokumentima.

To su temeljni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij. Prof. Izetbegović možda to ima kod sebe, ali ne želi dati. Mi ne znamo. Akt koji smo dobili iz Zagreba nije dovoljan da mi možemo postupati. Akte koje je dobila Inspekcija i Tužilaštvo KS mi ne smijemo koristiti jer nisu nama izdate. Kada te institucije završe posao, vidjet ćemo šta dalje. Oni još nikakve mjere nisu donijeli. Ovo je historijski važno, da se zna da UNSA ništa ne skriva niti ikoga napada  – rekao je Škrijelj.

I upravo je par papira, s Medicine i Vijeća fakulteta, uz nalaz Kantonalne uprava za inspekcijske poslove stiglo do UNSA.  Inspekcija je inače dobila dva lista tzv. reciklažnog papira na kojima je rukom napisano/nabrojano (na engleskom jeziku) 10 ispita s ocjenama prema kopiji indeksa te 9 naziva predmeta (na maternjem jeziku) bez ocjena.

Proslijeđeno je Univerzitetu. Nema tu ništa novo – kaže nam rektor.

Novi Zakon, novi Statut

No, naglašava da se, uporedo s analizom dostavljene dokumentacije, radi i na izradi novog Statuta UNSA.

Ovakvi slučajevi se moraju razraditi, sukladno novom Zakonu o visokom obrazovanju. Zakon predviđa oduzimanje javne isprave za koju se ustanovi da je stečena na nezakonit i nelegalan način – dodao je.

Na naše pitanje da li to znači i oduzimanje akademskoga zvanja dr. Izetbegović, rektor Škrijelj nije želio komentirati.

Čekat ćemo da Senat zauzme stav. To bi moglo biti početkom januara – dodao je on.

Na naše insistiranje da odgovori da li se dr. Izetbegović može oduzeti ono što, prema do sada dostupnim dokumentima nema, rektor također nije želio komentirati.

Idi naVrh

Don't Miss