AKTIVIZAM Karton revolucija: Možemo promjeniti državu, dovesti pravdu, razvaliti korupciju i napuniti zatvore

14.12.2022.

Šta sve mi, građani možemo? Kako možemo mijenjati, spriječiti, kome se žaliti? Znamo li kako uzeti stvar u svoje ruke i ostvariti naše interese? Znamo li da nas moraju (po)slušati? Sve ove odgovore ponudit ćemo u seriji tekstova i podcasta #demokratija24/7 na Interview.ba.

Nova priča govori o mladim aktivistima iz Tuzle. Ovo je priča o buđenju nove generacije

Piše: Maja NIKOLIĆ

Mladi aktivisti Karton revolucije iz Tuzle, okupljeni u  borbi protiv korupcije, uspjeli su u protekle dvije godine probleme kao što su korupcija, nepravda, fašizam i nacionalizam staviti u fokus javnosti kako bi se zajedno s građanima borili protiv ovoga što je Bosnu i Hercegovinu kao zemlju unazadilo.

Pravi i lažni problemi

Danas su u Tuzli jedan od najvećih aktivističkih pokreta u Bosni i Hercegovini i sve važniji  korektivni faktor društvenih procesa.

Uspjeli smo glas naroda delegirati na pravi način u javnosti. Naše ideje i energiju smo čak smo zagovaranjem ugradili i u zakone. Uspjeli smo tako i mnoge od njih izmijeniti, poboljšati. Uspjeli smo da se Tuzlanke za preglede mamografom mogu naručiti i u drugim zdravstvenim ustanovama, osim Doma zdravlja Tuzla. Zagovarali smo i uspjeli nadograditi Zakon o visokom obrazovanju TK. Trenutno zagovaramo i promjenu drugih zakona. Najvažnije je što vjerujemo da smo kreirali nukleus nove ideje u BiH, u kojoj će se tretirati istinski društveni problemi. Tako će, uvjereni smo izmišljeni problemi, poput lažnih nacionalnih tenzija, ostati po strani.

Govori ovo s punim samopouzdanjem i vjeru u ono što rade Adi Selman, aktivist Karton revolucije za D24/7.

Selman: Aktivizam za društvene promjene

On smatra da građani, ujedinjeni u ideji promjena i aktivizma mogu napraviti ogromne društvene promjene.

Možemo promjeniti državu, dovesti pravdu, razvaliti korupciju i napuniti zatvore. Da bismo to uradili nije potrebno mnogo mudrosti. Prvo, kao građani moramo biti svjesni svoje snage i odgovornosti prema zajednici u kojoj živimo. Ujutro kada kupujemo doručak u marketu, kada pijemo kafu, na pumpi dok točimo gorivo ili na kraju mjeseca kada primamo platu, na umu nam mora biti činjenica da smo barem 17 posto, a nekada i više, dali ljudima čija je dužnost da odgovorno upravljaju sistemom –  ističe Selman.

Građani mogu sve

Njegova borba za promjene, kroz civilni sektor i brojne nevladine organizacije traje već dugo. I uvjeren je da ima smisla.

U Karton revoluciji svakodnevno potiču javnost da ne odustaju od borbe za svoja prava. Njihov je cilj da isto shvate i građani i na različite načine počnu svoju borbu. A na raspolaganju im je mnogo načina i alata – od javne kritike, prosvjeda, javnih skupova, prijavljivanja korupcije, peticija.

Kad bi makar pet posto nas progovorilo o sumnjivim zapošljavanjima, korupciji u zdravstvu, kriminalu u javnim nabavkama, neradu tužilaštva shvatili bi šta građani i građanke zaista mogu. A možemo koliko želimo. Nažalost često ne želimo baš mnogo. Našu moć smo spremni prodati za sitni benefit, uslugu, funkciju. Spremni smo borbu za bolji život sakriti iza imaginarnog straha i mržnje koju kreiraju oni kojima ne odgovara da građani spoznaju šta zaista možemo – smatra naš sagovornik.

Korupcija gotovo ozakonjena

Jedan od gorućih problema, navodi on, jeste i činjenica da je korupcija u BiH gotovo ozakonjena.  A u takvom iskrivljenom sistemu vrijednosti, u kojem žive skoro 30 godina, građani oni postaju obeshrabreni. Postaju tek posmatrači negativnih procesa.

Selman je svjestan i da veliki broj građana više nije u stanju prepoznati za šta se vrijedi boriti i na koji način.

Smatram da ključ leži u ciljanom radu na obrazovanju i razvijanju kritičkog razmišljanja kod građana. Oni moraju postati svjesni istinskih problema. Moramo znati pronaći kvalitetne mehanizme putem kojih ćemo ostvariti interese za koje se zalažemo – dodaje Selman.

Moraju (nas) slušati

Na naše pitanju, znaju li građani da  predstavnici vlasti i institucija moraju slušati glas i potrebe građana, Selman ističe da u tome i leži ključ problema.

Svako ko je u Bosni i Hercegovini na kvalitetan način podigao svoj glas na kraju je dobio rezultat koji je tražio. Na desetine je primjera protesta rudara, prosvjetnih, zdravstvenih i drugih radnika gdje su nosioci vlasti poslušali zahtjeve i na kraju ih ispunili. Takvi primjeri nam govore da nas moraju slušati samo je na nama da odlučimo i podignemo glas.

Mladi aktivisti u Karton revoluciji su visokoobrazovani građani i nosioci promjena u Tuzli i Tuzlanskom kantonu.

Brojni izazovi

Nedavno su cijeli grad oblijepili džambo plakatima u kojim najavljuju svoju borbu za očuvanje planine Konjuh i borbu protiv nelegalne sječe šume ove prirodne ljepotice. U posljednje vrijeme nailaze i na sve veću podršku građana.

To nam je garant da radimo kvalitetnu i važnu stvar za društvo u kojem živimo. Borba za pravdu, slobodu i život su istinske vrijednosti koje nas svakodnevno pokreću. Sama spoznaja da možemo dati doprinos da do toga dođe nas motiviše da još jače i više radimo. Na kraju, svjesni smo prolaznosti života i da je najvažnije što iza nas ostaje su naša djela. Zato se trudimo da ta dijela budu usmjerena ka pozitivnim vrijednostima – rekao nam je kraju Selman.

Najvažnije je da su u sve ušli srcem i istinskim idealom da s vrijedi boriti za istinske životne vrijednosti. Iako se na svom putu borbe suočavaju s brojnim izazovima i preprakama, ali oni su im za sada samo dodatni motiv i vjetar u leđa.

Sistem nam je uzeo djetinjstvo

Karton revolucija je, ističu njeni aktivisti, pokret građana koji se bori protiv “ljigavih političara i sistema koji ti likovi grade već 30 godina”.

Sistema koji nam je uzeo djetinstvo i mladost a mnoge naše prijatelje otjerao iz Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da se vjerske i nacionalne tenzije izmišljaju kako bi se narod držao u strahu i ne bi obraćao pažnju na kriminalce koji pljačkaju državu. Zato kroz konkretne aktivnosti i bez šuplje priče ukazujemo na lopovluk i promovišemo antifašizam. Raditi i boriti ćemo se koliko god je u našoj moći dok konačno naša domovina ne postane normalna država a ne leglo korupcije, lažnih vrijednosti, izmišljenog nacionalizma i drugih negativnih pojava na koje ne želimo pristati – poručuju.

__________________________________________________________________________________________

Aktivizam–  intenzivno zagovaranje ciljeva ili uvjerenja,  podizanje svjesti građana/ki i interesnih grupa o potrebi za aktivnim angažmanom i učešćem u procesu odlučivanja i društvenim procesima, te rad na izgradnji svjesti o potrebi da se građani/ke i civilno društvo uključe u proces donošenja odluka, kao i stvaranje preduvjeta  za jačanje odgovornosti vlasti i nosioca javnih funkcija u BiH

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss