sebija3
sebija3

KUIP VS. GRUBEŠA Oznaka “povjerljivo” na diplomi Sebije Izetbegović stigla je od Ministarstva pravde BiH!

01.04.2022.

Ko je stavio oznaku “povjerljivo” na dokumente – diplome direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović, a koju su poslali s Univerziteta u Zaggrebu?

Je li ministar pravde Josip Grubeša procijenio da su ovi dokumenti zaslužili oznaku “povjerljivo” ili su tako odlučili u  Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP)? I zbog čega se danas pravda i ministarstvo i Uprava, odnosno upiru prst u onog drugog.

Ko je zločast i šta smrdi?

Ministar Grubeša tvrdi iz KUIP-a je krenuo zahtjev prema Ministarstvu pravosuđa i uprave Hrvatske preko Ministarstva pravde gdje je na koverti bilo označeno “Povjerljivo”.

Po automatizumu, kada dođe takva pošta, ona ide u poseban sektor za povjerljive dokumente i ono se kao takvo tretira i kao takvo se dalje šalje prema zahtjevu obrađivača. Naravno da mi ne možemo ulaziti u to da mijenjamo, dodajemo, oduzimamo, pogotovo kada je riječ o stupnju povjerljivosti – objasnio je ministar na N1.

Ministar Grubeša: Objavom tih dokumenata podliježe se kaznenoj odgovornosti

Pa je ujedno demantirao navode SDA oporbenjaka da je baš on stavio oznaku “tajnosti” na dokument iz Zagreba o diplomi Sebije Izetbegović.

Objasnio je zatim da je po pitanju međunarodne pravne pomoći Ministarstvo pravde spona između bh. institucije i u ovom slučaju Univerziteta u Zagrebu.

Mi niti možemo označavati te dokumente, niti mijenjati, niti bilo šta dopunjavati u dokumentima koji kreću iz bilo koje institucije – naglasio je Grubeša.

Dopis iz Zagreba

To znači, dodao je on, da nisu istinite optužbe da je dokumentacija o zagrebačkom školovanju direktorice KCUS-a nakon što je stigla u Sarajevu upravo u Ministarstvu pravde BiH objedinjena i stavljena pod oznaku.

Kada smo mi to proslijedili Hrvatskoj i obavili sve što su tražili, poslali su nama odgovor naravno pod istim brojem i mi šaljemo kantonu. Ono što ja mislim da smrdi, kada smo mi proslijedili kantonu te dokumente, neko je dole vrlo zločest objavio te dokumente. Objavom tih dokumenata podliježe se kaznenoj odgovornosti i tu je najlakše optužiti ministra pravde – odgovorio je Grubeša.

Razloge za tu “zločestoću”, misli treba tražiti u tome “što izgleda da je HDZ kriv za sve u državi, pa tako može se optužiti i ministar HDZ-a i tu niko ništa neće provjeravati”.

On osobno, nije ni potvrdio ni opovrgao da li je imao uvid u diplomu iz Zagreba. Diplomatski je odgovorio:

Ministar pravde ima uvid na sve dokumente koji dolaze, ali vjerujte da dnevno dođe na stotine dokumenata u Ministarstvo, ali vjerujte da je ne ulazim i čitam šta se nalazi unutra. Zamislite kada bih ja ulazio u svu tu dokumentaciju koja se traži od nas. Imamo i Kantonalno tužilaštvo koje je istu stvar tražilo od Hrvatske, a nije je označilo povjerljivim. Mi imamo institucije koje rade svoj posao i vjerujem, ako se neko bude bavio tim, da će pronaći ko je to objavio. Nije moj posao da to tražim –  kazao je Grubeša.

Iz KUIP-a su za Interview.ba ustvrdili da nije baš sve tako kako ministar Grubeša tvrdi.

Na naš upit ko je odlučio da se taj predmet “diploma” stavi pod tajnost “povjerljivo”, je li oznaka skinuta nakon što je ministar pravde, kako tvrdi intervenirao i da li se stavljanjem oznake povjerljivo imalo namjere od javnosti sakriti ovaj dokument, dobijamo jedan, ali opširan odgovor.

Najprije ističu da je KUIP, sukladno prijedlogu Ministarstva pravde BiH 24. marta ove godine donijela Odluku o prestanku važenja stepena tajnosti dokumenata u konkretnom predmetu, temeljem čega je utvrdjeno da su isti dostupni svim nadležnim organima i institucijama BiH. O ovome je, dodaju, obavješteno i Ministarstvo pravde BiH.

Napominjemo da niti jedan akt koji je od strane Uprave za inspekcijske poslove KS i postupajućeg inspektora sačinjen i upućen putem Ministarstva pravde BiH, u postupku traženja međunarodne pravne pomoći od nadležnih organa Republike Hrvatske, nije sadržavao prijedlog, osnov, kao ni oznaku stepena tajnosti “Povjerljivo” na način kako to predviđa Zakon o zaštiti tajnih podataka. Dodajemo i da je Upravi za inspekcijske poslove 3.marta 2022.godine dostavljen akt Ministarstva pravde BiH, broj:22-50-10/21 Pov od 28.02.2022.godine na kojem je bila navedena oznaka stepena tajnosti “Povjerljivo” u prilogu kojeg su bili dokumenti nadležnih organa Republike Hrvatske. Posebno je važno pojasniti da je navedena dokumentacija od strane Ministarstva pravde BiH dostavljena u omotu spisa sa oznakom “POVJERLJIVO” – navode iz KUIP-a.

I time stavljaju tačku na ovaj slučaj. Bez obzira na činjenicu da su priče potpuno drugačije. No, kako bilo, a bilo je prilično dramatično, oznaka je skinuta i prije nego su se ministar i KUIP dogovorili ko je, a ko nije stavio oznaku i zašto.

A KUIP nakon dužeg oklijevanja i premišljanja konačno odlučuje da otvori karte.

Podsjećamo, iz Ministarstva znakonosti i obrazovanja R Hrvatske je putem međunarodne pomoći stigao “papir” koji potvrđuje da Sebija Izetbegović nije pohađala postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

U odgovoru iz Zagreba navedeno je tek da je direktorica KCUS-a bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993, ali je navedeno da ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa, koji je objavljen u mediju bliskom SDA.

S ovog fakulteta pojašnjeno je da u dosjeu Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita i da ona nakon polaganja ispita nije vratila u Studentsku refereadu niti indeks ni ispitnu dokumentaciju na temelju koje bi joj se upisalo polaganje ispita u evidenciju.

Također, istaknuto je, Izetbegović nije završila poslijediplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti joj je na tom studiju izdana diploma.

Sve ove informacije, ma koliko bile šokantne, jer je riječ o obmanama i manipulacijama koje već traju nekoliko godina oko diplome direktorice najveće zdravstvene ustanove u BiH, ipak nisu izazvale veće reakcije u javnosti. Zašto? Jer smo to uglavnom i znali i objavljivali. Crno na bijelo.

S mrtve tačke

I više od toga – da nije nikada upisala magisterij u Sarajevu, da je falskificirala i prepravila ocjene s Medicine, kako bi imala uvjete da upiše postdiplomski, da je svojeručno potpisasla i napisala da je položila 10 do 14 ispita u Zagrebu.

– U evidenciji, u njenom dosijeu nema prepisa ocjena iz Zagreba, originalnog indexa, nema ni prepisa tih navodnih, famoznih 10 ispita koliko je tvrdila da je položila u Zagrebu. Iz Zagreba su na upit rektora UNSA rekli da sa sigurnošću utvrditi njenu dokumentaciju, da nemaju dokaze – naveo je još prije nekoliko mjeseci izvor blizak Interview.ba.

No, sad je jasno da je većina neophodne dokumentacije na raspolaganju Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, koje je krajem decembra prošle godine počelo provoditi inicijativu Skupštine Kantona Sarajevo da što hitnije izvrši sve provjere vezane za diploma direktorice Izetbegović.

– Imam informaciju da je Tužilaštvo nastavilo sa započetim radnjama, odmah nakon što je ova dokumentacija stigla iz Zagreba. Tužiteljstvo treba utvrdili da li je dr. Izetbegović upisivala postdiplomski studij u Sarajevu ili se prebacivala iz Zagreba. Oba su slučaja sporna, jer za upis nije imala uvjeta (prosjek ocjena), a za prepis nije imala položene ispite. Tužiteljstvo može zato povesti postupak utvrđivanja krivotvorenja dokumentacije, odnosno davanja lažnih podataka  – govori naš izvor.

Dr. Izetbegović svojeručno je potpisala da je položila 10 predmeta u Zagrebu

Inspektori, kako tvrde naši sugovornici, sada mogu/trebaju zatražiti od Medicinskog fakulteta ili Univerziteta da reaguje po osnovu dokumenta koje imaju, ali i nove potvrde iz Zagreba, te donijeti neko rješenje, sukladno Zakonu o visokom obrazovanju.

Naš izvor ovo pojašnjava:

– Univerzitet ima mehanizme da oduzme akademsko zvanje koje nije stečeno na zakonit načinTo je na nivou Univerziteta, a ne sudstva. Sud samo može ustanoviti je li bilo krivotvorenja.

Sad konačno sve može krenuti s mrtve tačke. Ništa više nije tajna. Zapravo, nije ni bilo. Ali, trebalo je zakomplicirati i odugovlačiti s činjenicama. A jasno je kome to odgovara.

Idi naVrh

Don't Miss