DOSJE: Pedeset nijansi (Saudina) Sivre

15.12.2022.

Dugogodišnji predsjednik KO Sindikata obrazovanja FBiH Saudin Sivro iskazao se i ovih dana. Prijeti da će Vlada KS završiti u Hercegovini, huška radnike, sebi sređuje fotelju, stvara razdor među prosvjetarima, drži u šaci sindikalne povjerenike. I sa svakom vlasti pravi ugovor

Piše: Senka KURT

Radnici su nezadovoljni, vlada je neodgovorna.

Eto, tako počinje i završava skoro svaki prosvjed u svijetu. S jedne strane radnici, na drugoj vlasti.

No, u Kantonu Sarajevo stvari su malo drugačije posložene. Što je ponovo potvrđeno i jučer. Ispred zgrade Kantona održani su prosvjedi, u organizaciji osam sindikata radnika javnog sektora.

Ukratko, tražile su se veće plaće, isplata jednokratne novčane pomoći. Premijer KS Edin Forto još ranije je najavio da to neće biti moguće.

Vječiti predsjednik

No, nije to dovoljno Saudinu Sivri, vječitom predsjedniku Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

On je i jaka čivija u Koordinaciji osam sindikata radnika javnog sektora, pa je i u srijedu iskoristio prosvjede da još jednom (opet i ponovo) skrene pažnju na sebe.

Prvo je zatražio da se prosvjednicima obrati premijer Forto, jer veli, sindikat neće biti tampon zona između nezadovoljnih radnika i kantonalne vlade.

Ako dozvolimo radnicima da krenu prema vladi, bojimo se da će ova vlada završiti u Hercegovini. Nezadovoljni radnici će sigurno tražiti neke mjere ukoliko im se ne popravi status – zaprijetio je Sivro.

Politički mešetar

Pa kad je Forto najavio sastanak s radnicima, Sivro se predomislio.

Nisu nam potrebni sastanci, već novci. Manite se populizma i demagogije – poručio je Sivro.

I presudio u kojem će smjeru, sad je već očito, dalje ići odnos izimeđu radnika i vlade.

No, nije to prvi put da Sivro prelazi i ovlasti i crvene linije.

On je politički mešetar, koji je politički instaliran na čelo Sindikata – kažu nam njegove kolege sindikalci.

Niko ne želi govoriti javno. Bez obzira radi li se o nastavnicima, članovima Vijeća roditelja KS, sindikalnim aktivistima. Vele, Sivro je moćan. Ne treba mu se zamjerati.

A matrica je ista. Napada svoje neistomišljenike, brani one od kojih će imati korist. Koga? Pa eto, sami presudite. Napadao je nekadašnju ministricu obrazovanja KS Zinetu Bogunić. I sadašnju Naidu Hota Muminović. Obje su ga stavile ad acta, no, Sivro se nije dao. On je imao najviše posla dok su na vlasti bili ministri SDA – navodi naš sugovornik.

Sivro, prema njegovim riječima ima veliku podršku direktora osnovnih škola. I to ne zato jer cijene njegov posao i zalaganje za status prosvjetara.

Učitelji na leru

Ovdje se radi o tehnološkom višku među učiteljima i učiteljicama. Sivro ih drži na leru. On zapravo presuđuje kad će ko dobiti stalan posao, a ko i više od decenije čekati na produženje ugovora. To traje još od vremena SDA ministra Elvira Kazazovića. Koji je, moram tako reći, bio podkapacitiran, pa mu je Sivro i vedrio i oblačio u ministarstvu – dodaje sugovornik.

Ističe kako je Sivrina moć u ovom trenutku ogromna.

Pa nema komisije u ministarstvu u kojoj nije Sivro. Jer osim njega nema drugih sposobnih sindikalista. Samo Sivro – zaključuje s ironijom sugovornik.

U Vijeću roditelja Kantona Sarajevo ne mogu ni da se sjete vremena kad Sivro nije bio na čelu sindikata.

On je vječan. Pod njegovim su uticajem i pritiskom sindikalni povjerenici u školama. Po tome ispade i da je nezamjenjiv. I na izvjestan način mnogi ga se ili klone ili boje  –  kaže nam članica Vijeća roditelja KS.

Javnosti, naročito ovoj u Sarajevu Sivro nije nepoznat. Često je u medijima, nerijetko izaziva skandaloznim izjavama.

Srebrenica, Mladić i obrazovanje

Tako je još prije četiri godine na N1 situaciju u obrazovanju u Kantonu Sarajevo uporedio sa genocidom u Srebrenici i ratnim zločincem Ratkom Mladićem!?

Stigle su nakon toga osude njegovog ponašanja i izjava, te kako je istaknuta „puna podrška  svim uposlenicima koji su stigmatizirani i diskriminirani  od strane bahatog samozvanog sindikalca Saudina Sivre“.

Smatramo da su posljednja dešavanja  u obrazovanju  u Kantonu Sarajevo  rezultat dugogodišnjeg bahatog ponašanja Saudina Sivre, koji Sindikat doživljava  kao idealnu priliku za ostvarivanje ličnih interesa kao što su privilegije, materijalna dobit i drugi benefiti. Svima je poznato da Saudin Sivro voli dijeliti i držati svima lekcije i da njegova nadmenost koja proizilazi  iz pozicije  sindikaliste  nanosi štetu svim prosvjetnim radnicima  i da je davno bilo vrijeme da se „kutariše“  tog posla – kazale su kolege iz sindikata obrazovanja KS, predvođene Ibrahimom Dedićem.

No, kako tada, tako i danas, Sivro jaše na čelu kolone. Nastavljajući stigmatizirati, diskriminirati i vrši segregaciju prosvjetnih radnika  u Kantonu Sarajevo.

Fejk sindikalac

Kolege su još 2018. upozorile na svoj status, te kako se i Sivro „slučajno našao u sistemu obrazovanja u Kantonu Sarajevo  jer mu je to bila ulaznica za poziciju sindikaliste na kojoj se nalazi od 2009. godine“.

Dobro je poznato da isti ima ima mjesečna primanja preko 5.000 KM i da su zadnja dešavanja samo dobar način da se skrene pažnja sa kriminala, korupcije, diskriminacije i segregacije  koju Sivro generira duži period u Kantonu Sarajevo – poručili su tada.

Sindikati su naveli da je Sivro akter nekoliko afera. No, za divno čudo. Osim ovih navoda nije bilo reakcija ni tužiteljstva ni sudova.

Saudin Sivro, je čovjek kome političke elite već duži niz godina plaćaju da se kao ‘predsjednik’ fantomskog sindikata bavi obrazovnim politikama u Kantonu Sarajevo. Čovjek koji se lažno predstavlja kao “predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor”. Čovjek, koji je devastirao obrazovni sistem (zajedno sa svojim nalogodavcima) i to kroz nezakonito zbrinjavanje navodnog tehnološkog viška i nezakonitog zapošljavanje prosvjetnih radnika, te mješanjem u nastavni proces i obrazovne politike, za šta nije kompetentan nijedan sindikat pa čak i da fromalno pravno postoji – navode mediji opisujući lik i djelo Saudina Sivre.

Balkan Times dodaje da je ovaj „fejk sindikalac“ za svoj trud i službu tajnim centrima moći je plaćen i od prosvjetnih radnika KS 1 posto od plaće mjesečno i skoro pola miliona KM na godišnjem nivou iz bužeta KS.

Politički dogovor

Sivro nikada nije demantirao ove navode. Kao ni optužbe i kritike da nije normalno, demokratski, da nije sukladno zakonu da sindikat finansira Vlada. Nikada nije odgovorio na konstataciju da se „njegov“ Sindikat bavi obrazovnim politikama i zapošljavanjem, a ne radno pravnim statusom uposlenih.

Još konkretnije je proteklih godina objašnjavao predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Ibrahim Dedić. On je u pismu koje je poslao tadašnjim vlastima u Kantonu Sarajevo, a na početku COVID pandemije, objasnio kakvi sve problemi muče prosvjetare i sindikaliste.

Dedić: Sivro šteti interesima prosvjetnih radnika

Dedić je uupozorio da se 50 posto Sivrine plaće isplaćuje iz budžeta KS, da se planira profesionalizacija njegove pozicije, da je tadašnji Kolektivni ugovor (riječ je o vladi Marija Nenadića, op. aut) „potpisan pod pritiskom i ucjenama da je čisto političko, a ne pravno pitanje“. Dedić tvrdi da ovaj Kolektivni ugovor nije sukladan sa Federalnim Zakonom o radu.

To klasični politički dokument koji je dogovoren između Vladinog – Sivrinog sindikata i Vlade Kantona Sarajevo. Od toga najveću korist treba imati privilegovana grupica sindikalnih povjerenika na čelu sa Saudinom Sivrom. On u Kantonu Sarajevo predstavlja Federalni sindikat, koji nema svojstvo pravnog lica  i koji svojim djelovanjem šteti interesima prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo – naveo je Dedić.

Upozorenje ministricama

On je upitao kako u besparici (koja eto uvijek vlada u KS) „ima 300 do 400.000KM na godišnjem nivou za plaćanje sindikalnih aktivnosti koje nemaju ama baš nikakve veze sa odgojno-obrazovnim procesom“.

No, iza Sivre su očito stajali jači igrači. Dokazuje to njegov odnos prema ministricama obrazovanja KS, koje nisu dolazile iz SDA. Pa ćemo se kratko prisjetiti kako je ministrici Zineti Bogunić 2019. slao upozorenja zbog, kako je isticao, neosnovanih optužbi.

Sve vrijeme vam ukazujemo na činjenicu da ministarka sve procese vodi u pogrešnom smjeru. Još jednom vas dobronamjerno upozoravamo da, ukoliko ne dođe do njenog razrješenja, bićemo primorani preduzimati mjere koje će u potpunosti poremetiti socijalni dijalog između Vlade i Sindikata, a vjerovatno Kanton Sarajevo uvesti u period socijalnih nemira, protesta i štrajkova – navodi se u reakciji Sivrinog Sindikata.

Za kraj je Sivro poručio: “Ko se s nama kači, mandat mu je kraći”.

Poređenja s Hitlerom

U slučaju ministrice Bogunić ova je poruka bila istinita. Uz malu pomoć Elmedina Konakovića njen mandat je zaista bio kratak.

Od početka mog rada na čelu Ministarstva, predsjednik Sindikata Saudin Sivro, se dosada nebrojeno puta oglašavao izrazito negativnim, uvredljivim i jeftinim populističkim komentarima koji su najčešće bili neistine, poluistine i klevete. Nisam smatrala prikladnim komentirati i oglasiti se javno po tom pitanju pa čak i kada me je poredio sa Hitlerom, a Ministarstvo obrazovanja sa Vermahtom – navela je tada Bogunić.

Istakla je i da je Sivro pozivao na proteste, tražeći njenu ostavku zbog niza neutemeljenih razloga, te zakazivao datume uzbuna. Pri tome je, tvrdila je, neovlašteno pribavljao dokumente iz Ministarstva bez potpisa i pečata, izmišljajući i manipulirajući javnost različitim izjavama.

Bogunić: Vlast godišnje izdvaja 300.000 KM za Sindikat na čijem je čelu Sivro

Bogunić je naglasila i da vlast godišnje izdvaja 300.000 KM za Sindikat na čijem je čelu Sivro, a da je isti taj ‘samoodrživi’ Sindikat kojeg sufinansira Vlada KS dužan državi oko 50.000 KM poreza.

Prodavao knjige

Saudin Sivro je sam sebe prijavljivao za člana više komisija za koje je dobijao po 200 KM mjesečno obrazloživši da je to stav Sindikata. Pitam se, zar i drugi prosvjetni radnici ne mogu dostojno predstaviti Sindikat u plaćenim komisijama. Također, potrebno je znati i da je Saudin Sivro prodavao knjige po školama nudeći u zamjenu za kupovinu njegovih knjiga povoljniju poziciju na listi tehnološkog viška ili pri izboru direktora. Ovo nije riječ protiv riječi, već postoje svjedoci ovim radnjama – kazala je Bogunić.

Paraliza KS

Epilog znamo – ministrica Bogunić podnijela je ostavku. Sivro, ostao. I svoje prijetnje u navodnoj borbi za sindikalna prava prosvjetara nastavio. Baš kao i oviih dana. Pa veli, ukoliko se Vlada ne uozbilji, bit će svega.

Mi ćemo poduzeti i druge rigoroznije sindikalne mjere, uključujući i masovne velike proteste, štrajkove upozorenja i generalni štrajk, što bi, u tom slučaju, uzrokovalo paralizu funkcioniranja KS – naveo je Sivro.

Ovaj prekaljeni borac u aprilu ove godine već je pokazao kakva je sila kad je u zgradi Ministarstva obrazovanja KS napravio pravi haos.

PU Centar podnijela je zahtjev Općinskom sudu u Sarajevu za pokretanje prekršajnog postupka. Sivro je, navedeno je, narušavao javni red i mir vikom i nepristojnim ponašanjem u prostorijama Ministarstva.

Mogu me iznijeti u tabutu

On se samo pravdao da je htio pravdu. Konkurs zapravo.

Ako ne bude konkursa u maju, mogu me samo u tabutu iznijeti iz Ministarstva, rečenica je zbog koje idem na sud kako bi me kaznili za narušavanje javnog reda i mira i nepristojno ponašanje… Pravo i obaveza mene, koji zastupam radnike, je da ne povijam kičmu pred onima koji imaju novac, vlast, moć …- istakao je Sivro.

Zaključio je tada da nije narušavao red, te da se nije nepristojno ponašao.

Posao predsjednika Sindikata je da štiti radnike! Ja ću to nastaviti raditi još srčanije i snažnije. Tako mi Bog pomogao – naveo je Sivro.

Uskoro je (ponovo) podnio ostavku, zbog kako je naveo neutemeljenih optužbi, koje je na njegov račun uputila aktualna ministrica Hota Muminović.

Sivro je naime procjenio da je ministrica baš na njega ciljala kad je saopćila da postoje pojedinci koji usporavaju reforme i urušavaju sistem u obrazovanju. Iako nigdje nije bilo njegovog imena, on se prepoznao, pa je odmah odlučio dati ostavku.

No, nije propustio priliku obrušiti se na ministricu, njeno ponašanje, znanje, odnos prema obrazovanju.

A što daje ostavku, pitala je radoznala javnost. Sivro je imao spreman odgovor – da urazumi ministricu.

Dodao je još kako će, ako njegova ostavka ne bude prihvaćena, Sindikat organizirati proteste. Sa samo jednim ciljem – smjena ministrice.

Kako došao, tako će i otići

Ostavka, nije teško pogoditi, nije prihvaćena. Sivro je i dalje ostao prvi Sindikalista prosvjetara. Jeste, bili su neki protesti kojih se više niko ne sjeća.

Sit Sivro i prosvjetari na broju. Oni u Sindikatu posebno. Što mu pušu u krila i izvršavaju svaku njegovu naredbu.

Kako je došao uz pomoć stranke, tako će i otići. Samo je pitanje kada. I šta će dalje. Ničim se nije istakao  – navodi naš sugovornik iz Sindikata obrazovanja.

A na sve Sivro odgovara u svom stilu. Njena nije briga što misli, kako veli, druga strana. Pa da ponovimo da je jučer „obećao“ da će Vlada KS završiti u Hercegovini, ako radnici krenu prema njoj.

A gdje će onda završiti Sivro?

 

Idi naVrh

Don't Miss