NAKON IZBORA: SDP često Tuzlu uzima zdravo za gotovo

09.11.2022.

Socijaldemokracija u Tuzli nije ugrožena nakon posljednjih Općih izbora, no analitičari tvrde da je vrijeme da se konačno sjedne i otvoreno razgovara. Jer problema ima. A o čemu svjedoče brojne druge političke opcije koje su se izrodile iz SDP-a prošlih godina, krize iz 2018. lošiji rezultati nego 2016. I mogućnost da, nakon 20 godina s čela grada, odlazi Jasmin Imamović. Što će, uvjereni su, oslabiti SDP u gradu

Piše: Maja NIKOLIĆ

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na proteklim je izborima osvojio najviše glasova SDP glasača za državni Parlament i sam je izjavio kako ne isključuje mogućnost da se oproba i u parlamentarnim klupama.

To će, tvrde analitičari otvoriti pitanje – kuda ide socijaldemokracija u Tuzli?

Inače, Socijaldemokratska partija samouvjereno vodi Tuzlu od rata do dan danas. Građanski duh koji Tuzla nosi, ima i njeguje prepoznat je odavno ne samo unutar Bosne i Hercegovine nego i daleko van granica ove zemlje.

O Tuzli se kao sjedištu multikulturalnosti i multietničnosti u državi koja je duboko nacionalno podijeljena govorilo kao o primjeru zajedničkog života za brojne druge zemlje.

Njeni građani takvi su i dan danas i taj princip u njima ne može niko promijeniti.

Manje glasova

No, treba računati i s tim da je na izborima održanim prošlog mjeseca u Tuzlanskom kantonu SDA ostvarila jedan od najboljih rezultata do sada.

SDP je u Tuzlanskom kantonu osvojio 15 hiljada manje glasova u odnosu na Opće izbore 2018. godine. Gotovo da su neke svoje gradove koji su pored Tuzle bili uzdanica SDP-a, poput Živinica, potpuno izgubili.

Tuzla se ipak nije dala, povjerenje na posljednjim općim izborima koje su građani dali SDP-u bolje je nego 2020. godine na lokalnim izborima, ali opet nešto lošije u odnosu na 2016. godinu.

Opomena birača

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle kaže da je socijaldemokracija u ogromnoj krizi, jer su se iz SDP-a se izrodile brojne druge političke opcije.

Šehić: Nešto se mora i mijenjati

Takvu jednu krizu SDP u Tuzli je doživio 2018. godine kada je iz stranke izašao Enver Bijedić, osnovao novu stranku Socijaldemokrata i za sobom povukao velik dio kadra bivše stranke.

Tuzla će, uvjeren sam, ostati uporište socijaldemokratije. Nekada je izlaznost na izborima bila mnogo veća i treba imati na umu da su nekada socijaldemokrati zajedno s reformistima dobivali po 70 posto glasova u opštinskoj vlasti. To je značilo više od 36 hiljada glasova samo u Tuzli, kada je broj biračkog tijela bio daleko manji. Međutim, sada se veliki dio glasova osuo ili ljudi povremeno glasaju za SDP – ističe  Šehić u razgovoru za Interview.

On dodaje da oni koji su nezadovoljni politikom SDP-a nisu ovaj put ni izašli na izbore.

To je i opomena biračkog tijela SDP-a stranci da moraju nešto mijenjati u okviru svog političkog djelovanja – smatra Šehić.

Što to bješe aktivizam?

Kaže kako je karakteristično da je SDP izgubila svoj aktivistički karakter, koji bi trebao biti misija djelovanja ljevice. A znamo, podsjeća nas, da nema prave ljevice ako nema aktivističkog djelovanja, približavanja običnom čovjeku svaki dan.

Tuzla, istina, ima, kad je SDP u pitanju, stabilno biračko tijelo. Pratim od 1993. godine da je SDP dominantan i daleko najjači u Tuzli, bez obzira koliko birača izađe na izbore. Međutim, meni je uvijek bio problem zašto se ne obraćaju onim građanima koji nisu izašli na izbore i nisu dali svoj glas SDP-u, onima koji apstiniraju – napominje Šehić.

Stara boljka

Kaže da socijaldemokratija u Tuzli nije ugrožena.

Ali da trebaju otvoreno razgovarati o svim problemima, trebaju. Pretpostavka je da bih ja trebao da znam ljude iz SDP-a, Naše stranke…. s obzirom na moj angažman koji traje 30 godina. Ja na listama ne prepoznajem 90 posto ljudi. Zato što nisu individualno aktivni, nisu ni javno aktivni da grade vlastitu karijeru u okviru političke stranke. Ne samo u partijskim krugovima, na sastancima, nego da se otvore prema građanstvu, da ih prepoznaju građani po nečemu i nekom angažmanu. Ali, to je boljka još mnogih političkih stranaka – kaže Vehid Šehić.

Nedostižan plijen

Ipak, Tuzla je boljka i nedostižan plijen brojnim drugim političkim strankama i mnogi bi željeli zasjesti u gradonačelničku stolicu. Na tom je mjestu Jasmin Imamović (samouvjereno) već 20 godina. A od prošlih lokalnih izbora SDP u Gradskom vijeću ima apsolutnu većinu.

Ja se ne bojim za Tuzlake. Ali, bilo je pokušaja još od 1998. da se makne građanska vlast u Tuzli. Mnogi su upirali da sruše vlast u gradu, ulagala su se velika novčana sredstva u predizbornim kampanjama. Nisu uspjeli – uvjeren je Šehić.

Činjenica je da će mnogi poželjeti Imamovićevu poziciju nakon odlaska u državni Paralment. To bi Šehić, veli, shvatio kao lični poraz.

Podsjeća i kako je Forum građana Tuzle nastao prije trideset godina kako bi sačuvao filozofiju zajedničkog  života u ovom gradu, poštovanja i jednih i drugih, gdje se gledalo u drugoga kao u ljudsko biće, a ne kao u pripadnika jednog, drugog ili trećeg naroda.

Izgubljeni principi

No, bez obzira kako se stvari budu odvijale, činjenica je da će SDP mnogo toga morati mijenjati ubuduće u svom djelovanju. Posebice kada se govori o višim razinama vlasti, te se mnogo više otvoriti prema ljudima, ali i ustrajati na principima.

Bez principa to je loša, katastrofalna politika. Treba priznati, SDP je u mnogim segmentima izgubio svoje principe. Temeljni princip za mene, kako ja doživljavam tu socijaldemokratiju, je da ona ravnopravno tretira sve građane ove države. Najbolji bi bio primjer da SDP BiH ima svoje kandidate za sva tri naroda, a ne da se favorozira samo kandidat jednog naroda bez obzira što će izgubiti izbore. Neka izgube. Ali, to je princip. Kada se vi držite principa i ljude uvjerite da vam je stalo do principa, glasat će i drugi za vas pa će nekada možda sva trojica biti članovi Predsjedništva. Da se zalažu za socijalnu pravdu, za otvoreno društvo solidarnosti. To je zadatak socijaldemokrata – poručuje Šehić.

Ko će biti nasljednik?

Za univerzitetskog profesora Vedada Pašića najveći problem trenutno će biti činjenica da Imamović ne ostavlja nasljednika, koji bi nastavio putem otvorenosti grada.

Zato nije jasno šta će se dogoditi ukoliko Imamović napusti poziciju gradonačelnika. SDP često Tuzlu uzima zdravo za gotovo. Smatraju da bi Tuzlaci glasali za SDP i za njenog načelnika, ma ko god bio kandidat. Ipak, mislim da su zadnji izbori pokazali da to baš i nije tako. Na kantonalnom nivou zabilježen je veliki pad broja glasova SDP-a. Već se sada javlja veliki broj onih koji bi rado u fotelju gradonačelnika. Iz različitih partija. Zato je važno pitanje koga će SDP u tom slučaju postaviti kao kandidata. Ja, nažalost, u ovom momentu ne vidim nikoga – kaže prof. Pašić.

Pašić: Bilo je kardinalnih grešaka

On napominje kako je Tuzla pokazala kako se može i kad se ne dijeli, na troje, kako je to u BiH princip.

Vjeruje da će sve to biti očuvano, bez obzira ko bude na vlasti. No, bilo bi bolje da to ipak budu osobe i stranke koji poznaju i priznaju specifičnost otvorenosti kakvu ima Tuzla.

Anonimusi na listi

Zato otvoreno govori i o greškama, koje je u gradu napravio SDP.

Prvo je SDP, posebno gradska organizacija, napravila kardinalne greške u formiranju listi za kantonalnu skupštinu na zadnjim izborima. U velikom broju na listi su bili anonimusi. Sve shodno kalkulacijama kako ući u Dom naroda. Nažalost! Dom naroda je nekako postao najveća i najvažnija uzdanica, a znate kako to funkcioniše. Dakle, ako staviš ljude drugih nacionalnosti onda ćeš imati delegate u Domu naroda. To je dovelo do toga da u jednom gradu kao što je Tuzla, a da budemo do kraja iskreni, da se osoba bošnjačke nacionalnosti ispred gradske organizacije našla tek na 23 mjestu. Naravno da treba biti multinacionalan, da treba sve ispoštovati segmente, ali realnost se ne možete ignorirati – ističe prof. Pašić.

Težak udarac

Pa onda idemo upravo do Gradske organizacije SDP-a u Tuzli. I pitamo predsjednika Slađana Ilića je li Tuzla sve manje crvena.

Ilić: Nismo nezadovoljni

Očigledno je da mi u Tuzli ne mijenjamo kurs ni opredjeljenje. Popravili rezultat u odnosu na lokalne izbore. Raduje me da su građani Tuzle dali povjerenje SDP-u. Imamo takođe člana Predsjedništva BiH iz naše organizacije. Dr. Denis Bećirović ubjedljivi je pobjednik i u Tuzli. A kad je izlaznost u pitanju, bila je u okviru očekivanja. I zato možemo reći da smo relativno zadovoljni. Ostvarili smo svoje izborne ciljeve  – kaže Ilić za Interview.

Sve teže i teže

Na naše pitanje je li Tuzlu sve teže održati esdepeovskom, Ilić je uvjeren da će Tuzla ostati nepokolebana u odbrani socijaldemokratije i načina života.

Doista je to iz godine u godinu sve teže. Ali moramo biti svjesni činjenice da se biračko tijelo smanjuje, zbog masovnog odlaska ljudi. Zato bi prvi zadatak trebao biti da se zaustavi odlazak na nivou cijele BiH. Ali kada govorimo o Tuzli, moramo biti svjesni da smo mi od 2018. godine pa sve do izbora 2020. godine preživjeli udar, kada je predsjednik i rukovodstvo Kantonalne organizacije sa značajnim brojem članova, poslanika i vijećnika nakon izbora 2018. godine napustilo SDP. Sve je to, pored novih stranaka koje se formiraju uticalo da postavljate to pitanje – smatra Ilić.

No, uvjeren je da će u buduće SDP imati još bolje rezultate.

Ali, prije toga pred strankom u Tuzli su dva velika izazova – s jedne strane mogući odlazak Jasmina Imamovića u državni Parlament, a s druge unutarstranački izbori.

Ovoga puta bit će to ozbiljna borba.

 

Idi naVrh

Don't Miss