Izetbegović prvi put nakon izbora u javnosti: Oštre kritike na račun Christiana Schmidta

09.10.2022.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ponovio je danas, nakon sjednice Predsjedništva stranke da SDA ima jedan od najboljih rezultata u prethodnih 30 godina i da je dobio čestitke stranačkih kolega jer je pomogao u tome.

 SDA je ubjedljivi pobjednik i imat će najviše mandata na svim niovima vlasti što je izuzetan uspjeh. Predsjedništvo SDA smatra da razgovore treba da vode pobjednici izbora i u tom smislu su formirani timovi koji će krenuti s tom vrstom pregovora – rekao je predsjednik SDA.

Ne možemo govoriti o diskriminaciji Hrvata

On sam, dodao je, ostvario je također dobar rezultat u utrci za Predsjedništvo BiH, te naglasio da je bio svjestan da za protivnika ima kandidata 11 stanaka, ali nije htio odustati, niti se, kako je rekao, poput nekih drugih predsjednika .

–  Ja ne mogu da nadjačam 11 ljudi. Ja sam izašao u ovu bitku principijelno, nisam se kukavički povukao – rekao je Izetbegović.

Kazao je kako se nada da će uskoro imati priliku da počne pregovore za eventualne postizborne koalicije sa HDZ, ali i SNSD.

Izetbegović je kazao kako je Predsjedništvo SDA razmatrao odluke o izmjenama Izbornog zakona koje je nakon izbora nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Brojke govore da ne možemo govoriti o diskriminaciji Hrvata u FBiH. Zbog toga tražimo od visokog predstavnika da se bavi pravim problemima, da se naprave simetrična rješenja u Domu naroda FBiH i Vijeću naroda RS. Opasno je mijenjati etnički raspored u izvršnim funkcijama, a da to ne bude tako u RS. Predsjednik i premijer FBiH ne mogu biti iz istog naroda, a u RS mogu – naveo je Izetbegović.

Presuda “Ljubić” je provedena

Isto je ponovio i Šefik Džaferović, te dodao da Schmit nije trebao biti motiviran provedbom presude “Ljubić”, jer je, dodao je, ova presuda već provedena odlukom CIK-a.

Mislim da je cilj ovih odluka bio da se protežira HDZ. Ako se vidi da se zanemaruju druge presude zaključak je jasan. U pogledu Doma naroda FBiH se koristi popis iz 2013., a za sve ostalo iz 1991. godine – dodao je Džaferović.

On je istakao da prema ovim odlukama predsjednik entiteta i vlade ne mogu biti iz istog naroda, iako se to ne tiče bilo kakvih presuda.

– U RS nije tako, to je još jedna asimetrija. Umjesto da otklanja asimetrije on dodaje još jednu. Pozivam ga da to uradi – kazao je Džaferović.

Dodao je da u RS potpredsjednici nemaju nikakvu ulogu u imenovanju sudija entitetskog suda, dok u Federaciji BiH imaju. Džaferović je pozvao Šmita da i to izjednači.

Morale su se ukinuti postojeće asimetrije, a ne stvarati nove – istakao je Džaferović.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss