Arnautović: Biračkim odborima je bitnije izvijestiti stranke nego CIK

07.10.2022.

CIK pokušao objasniti zašto još nemamo rezultata izbora

Birački odbori su odgovorni što Centralna izborna komisija BiH nije u mogućnosti pet dana nakon izbora javnosti saopćiti rezultate.

Kazao je to predsjednik CIK-a Suad Arnautović i svu agnociju od nedjelje od 19, kad su zatvorena birališta, prebacio na pleća odbora.

Zbog njihovog nerada veliki je teret spao na općinske odbore – rekao je Arnautović i dodao kako nije ispoštovan ni rok kojeg su imale gradska i općinska komisija da zatraže pomoć od CIK-a za otvaranje vreća.

Sve je bilo pogrešno

Zato je jučer 11 općinskih izbornih komisija dobilo  naredbu da dostave rezultate sa biračkih mjesta, pa čak i onih koja nisu validirana.

No, nije samo to problem, kazao je Arnautović. Nije dobro provedena ni obuka članova biračkih odbora, a poseban je problem što su članove biračkih odbora biraju stranke, zbog čega je bilo raznih problema.
Pogrešno je pakovan materijal, pogrešno popunjavani obrasci, pojedini kandidati su imali više glasova nego sama stranka što je nemoguće. Kao nikad prije, za ove izbore je dat poseban značaj edukaciji biračkih odbora. Najbitnije im je bilo da izvještavaju stranke, a ne općinsku izbornu komisiju. Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imat ćemo ovakvu situaciju –  kazao je.
Naveo je kako CIK ima prijedlog za uvođenje digitalnih tehnologija u Izbornom procesu, koji je podrazumijevao uvođenje skenera, automatskog fingerprint sistema i brz transfer rezultata izbora.
Doveli smo ovdje, u tom trenutku, najboljeg stručnjaka na svijetu, direktora izbornih operacija Estonije. Čovjek je dao analizu našeg izbornog sistema i predložio mjere. Mi smo te mjere prihvatili i poslali, uputili Parlamentarnoj skupštini na usvajanje – rekao je Arnautović, te napomenuo da CIK tu dalje ništa ne može bez odluke Parlamenta.
A sve može biti i drugačije.
Onog trenutka kad birač glasa, na primjer u 13 sati u popodnevnim satima, taj glas, taj rezultat bi bio u Sarajevu, u glavnom centru – dodao je Arnautović.
Kad je riječ o nepravilnostima i krađi izbora u Hozićima kod Novog Grada, zbog čega je uhapšeno 5 osoba, Arnautović je kazao da je već imenovana nova Općinska komisija i da će ubrzo biti održani ponovljeni izbori.

Nisu uneseni ni podaci u Banja Luci.

I to za 7-8 biračkih mjesta, rezultati nisu čisti. Problem komisija je bio dvostruk, materijal nije bio spakovan, nije bilo spiskova, a dio koji su dobili nije bio matematički ispravan. Sav materijal je jučer krenuo prema Sarajevu i ponovo će se brojati – rekla je  članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Inače, rezultati u nedjelju održanih izbora bit će objavljivani još danas i sutra jednom dnevno u 15, a zatim svaka dva dana.

 

Idi naVrh

Don't Miss