Ivana Marić: Pare nisu problem, para za povećanje plata političara ima

21.07.2022.

Potrošačka korpa u BiH je prešla iznos od 2.500 KM, dok je prosječna plata malo veća od 1.000 KM. To znači, da porodica sa dvije prosječne plate ne može zaraditi dovoljno da pokrije osnovne životne troškove. Cijene će i dalje rasti, a plate i penzije će ostati iste ili neznatno povećane. Za ovako lošu ekonomsku situaciju u državi možemo se zahvaliti korumpiranim i nesposobnim političarima, zaštićenim od korumpiranog pravosuđa, i nezasitim poduzetnicima koji krizu koriste kako bi preko leđa građana svoj račun povećali za još koji dodatni milion. Niko od njih se ne i ne osvrne na činjenicu da građani sve lošije žive.

Pitam se kako ih nije stid da građane, koje su doveli na rub preživljavanja, pogledaju u oči? Doduše oni „obične“ građane vide samo kad dođu da im očiste kuću, srede baštu, naprave novi bazen, postave sigurnosne kamere na brojne vile ili kada popravljaju luksuzne automobile njih i njihove djece. Davno su oni izgubili dodir sa stvarnošću i red bi bio da ih na izborima vratimo u stvarni svijet, daleko od lagodnog života i udobnih fotelja.

Sva sreća pa je izborna godina pa socijalno ugrožene kategorije mogu računati na predizborno dijeljenje para u vidu jednokratne pomoći od 50-100 KM studentima, penzionerima, porodicama poginulih boraca, invalidima i socijalno ugroženim kategorijama. Oni koji su vispreniji, oni će uspjeti zaraditi i dodatnih 50-100 KM prodajući svoj glas strankama koje su ih dovele u mizeran položaj. Ali bolje išta nego ništa. Zaboravljaju građani da je novac kojim političari pokušavaju kupiti njihovu naklonost, ustvari novac tih istih građana, koji oni godinama uplaćuju u budžet.

Parlament može promijeniti Ustav, ali ne može smanjiti plate!?!

Zašto se onda čudimo da su političari sebi povećali plate? To je bilo očekivano, jer se većina ionako vodi politikom „samo nek ne puca“. Eto, ne puca, pa nećemo se sada valjda buniti zbog „tričavih“ 500 KM koje će političari dobijati svaki mjesec na postojeće plate od 7-8 hiljada KM. I sve to pod izlikom da su to morali uraditi kako bi se državnim službenicima povećala plata za nekih 50 KM. Kako su samo suosjećani i požrtvovani. Eto, oni su spremni da se žrtvuju da se i njima poveća plata za 500 KM, ako je to uvjet da se službenicima poveća plata za 50 KM: Zaista su zaslužili da im damo još koji mandat da nas zastupaju, ako ništa, pokazali su da znaju sebi, pa možda nekad krenu pomagati i drugima.

Pravdaju se svi parlamentarci da oni ne mogu ništa protiv toga jer je neki raniji saziv parlamenta donio zakon kojim se zabranjuje smanjenje plata tokom trajanja mandata. Čega su se likovi dosjetili. Kako im nije palo na pamet da donesu zakon koji bi zabranio smanjivanje plata svim radnicima? Ako su već svi delegati i zastupnici za smanjenje plata zašto to ne urade? Ipak je to najvažniji zakonodavni organ u državi, koji može promijeniti i Ustav ako ima 2/3 većinu, a sada nas uvjeravaju kako ne mogu promijeniti tamo neki zakon. Laž i prevara.

Ko nas to zastupa

Šta protiv toga rade oni koje smo izabrali da zastupaju naše interese u parlamentima. Ništa! Obzirom da političare biramo većinom na osnovu kriterija najvećeg zaštitnika nacionalnih interesa, oni se pretvaraju da štite nacionalne interese svojih naroda, jer zbog toga ste ih i birali. I to, ni manje ni više, već ih štite od svojih dugogodišnjih koalicionih partnera s kojima nemaju problem da dogovore podjelu izbornog plijena, ali sve što se tiče građana odjednom nailazi na prepreke koje oni ne mogu tj. ne žele savladati. Tako se vladajuća koalicija SDA, HDZ, SNSD i DF dogovori o povećanju plata funkcionera i to bez ikakvih problema. Odjednom je zavladala sloga i prevazišli su sve nepremostive razlike, zaboravili su da je to dogovor s navodnim, ljutim neprijateljima, kojima plaše svoje narode.

To bi trebalo da nam bude škola, da na predstojećim izborima ne glasamo za one koji će se pretvarati da štite naše nacionalne interese. Prvo jer je to nepotrebno, drugo jer su neuspješni u tome, a treće jer se od toga ne može živjeti. Zbog toga bi bilo mnogo pametnije da građani glasaju za političare koji govore o rješenjima konkretnih problema, ekonomskim reformama, razvoju poduzetništva, EU članstvu, otvaranju novih radnih mjesta i slično. Od takvih političara onda možemo i očekivati nešto više od lažnog nacionalnog zastupanja.

Lažnim nacionalizmom prikrivaju pravi kriminal

Američki i EU političari su napokon pročitali pozadinu funkcionisanja samoprozvanih nacionalnih lidera. Napokon im je postalo jasno da njima nacionalna retorika služi samo za skrivanje kriminala i korupcije. Isto tako im je postalo jasno da oni nisu nacionalisti već kriminalci. Američka administracija je uvela sankcije Dodiku i ostalim bh. građanima, ne zbog nacionalizma, već upravo zbog korupcije. Rezolucija njemačkog Bundestaga isto to navodi kao najveći problem za BiH. “Nacionalističke političke elite u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama ciljano instrumentaliziraju navodne etničke razlike, a sve u svrhu vlastitog bogaćenja i održavanja moći.”

Izetbegović je svojom politikom uspio da izjednači politiku SDA sa politikama koje vode Dodik i Čović. Pod njegovom palicom, Bošnjaci su od žrtve pretvoreni u saučesnike razaranja Bosne i Hercegovine, u mirnodopskim uvjetima Sve ono što nije oružjem uništeno tokom rata, ove tri političke stranke uspijevaju uništiti u nekoj vrsti mira, svojom katastrofalnom politikom i korupcijom, koja je zadrla u sve pore društva. Oni koji su ostali u BiH, sve godine rata, sada napuštaju državu zbog političke i ekonomske nesigurnosti i mržnje, kojom političari truju narode.

Izbori su šansa za promjene

Krajnje je vrijeme da građani zaustave ove štetočine i da ih pošalju u nezasluženu penziju. Posebno nakon što su iz državnog budžeta već uzeli otpremninu za odlazak u penziju u iznosu od nekoliko desetina hiljada KM, iznos o kojem ostali bh. penzioneri mogu samo sanjati. Ako želimo promjene, moramo promijeniti svoje izborne preferencije i glasati za neke nove ljude, kojima nećemo dozvoliti da toliko moći vežu za sebe i koje ćemo natjerati da rade u interesu građana, a ne isključivo u svom interesu.

Idi naVrh

Don't Miss