Vlada Kantona Sarajevo zasjeda kod Lijenog konja: Ministri samo odgovorili na poziv

16.06.2022.

Sjednica Vlade Kantona održana u Konjičkom centru. Niko ne zna zašto, ko to plaća, zašto je izabran baš taj Centar

Piše: Rubina ČENGIĆ

Ministri u Vladi kantona Sarajevo uglavnom nisu znali gdje je Konjički centar Lazy Horse (Tarčin) gdje je održana sjednica Vlade KS 16. juna 2022., da li vlasnici tog Centra plaćaju poreze, takse i slično, da li poštuju zakone, ali  su otišli jer su – pozvani!

Ne znam gdje je to, evo me vozač vozi i ne znamo gdje trebamo skrenuti, tražimo. Idem na sjednicu kao član Vlade KS, dobio sam poziv od Stručne službe i idem jer sam član Vlade, vojnik. Ne znam za taj Klub, ne znam ni gdje je, ali idem zbog svojih tačaka koje moram predstaviti –kazao je za Interview.ba Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Na pitanje da li zna plaćaju li vlasnici Centra u kom će održati sjednicu poreze, takse, poštuju li zakone o zaštiti okoliša, Hadžiahmetović kaže da  – ne zna.

Da ne izlaze sa sjednice

Upitan da li bi poslušao premijera ili Stručnu službu i da traže od njega da uradi nešto nezakonito kaže: Ne bih nikada.

Ministar sporta i kulture Samir Avdić kaže da su i ranije imali sjednice van zgrade Vlade KS:

Idemo da se izmjestimo iz Sarajeva, radili smo to i prije, bili smo na Bijembarama. Ne znam da li plaćamo, nisam ja organizator – kaže Avdić i naglašava da Vlada KS inače radi bez pritiska, najbolje što može.

Ministrica pravde Darja Softić Kadenić objašnjava da ovo nije prvi put da je sjednica Vlade KS van zgrade Vlade KS i van Sarajeva.

Na ovaj način spriječimo da ministri izlaze sa sjednice, a i prilika je da svi budemo sve vrijeme na jednom mjestu – kaže Softić Kadenić.

Također ne zna da li plaćaju korištenje Centra i koliko jer „nije učestvovala u organizaciji sjednice“. 

I ministrica visokog obrazovanja Aleksandra Nikolić kaže da je to uobičajena praksa i ove i prethodnih Vlada KS .

To je praksa kako bi spriječili razne vrste distrakcija, a sve troškove, dakle sve što konzumiramo plaćamo svojim novcem – kaže Nikolić i napominje da s obzirom da ne troše javni novac – nisu u obavezi provoditi proceduru javne nabavke.

Dok sjednica traje, ekolozi upozoravaju da je odluka Vlade KS da ode u privatni klub  vrlo problematična:

Inspekcije ne rade svoj posao, a oni reklamiraju vožnju quadovima fotografijom na kojoj ti quadovi ne stoje na šumskom putu, nego na zelenoj površini što se može iščitati kao dođite da se vozamo okolo, a to nije dobro. Osim toga, zašto Vlada odlazi u privatne objekte, a ne u neke društvene jer ima i takvih, evo naprimjer na Treskavici – kaže Anes Podić iz Eko Akcije.

Ministar privrede Adnan Delić nije želio da komentariše održavanje sjednice u Lazy Horse centru u Tarčinu, kaže da ne zna ništa o centru, ne zna da li plaća poreze i ima li sve potrebne dozvole. Dodaje da nije organizovao sjednicu Vlade KS na tom lokalitetu, i da je najbolji sagovornik „onaj ko je organizovao“.

No, prema njegovim riječima sve je u skladu s Poslovnikom Vlade KS i smatra da je Konjički centar u Tarčinu dobar način promocije kantona Sarajevo.

Mislim da treba više pažnje posvetiti privatnom sektoru nego javnim preduzećima koja su gubitaši, iako imaju monopol na mnogo šta za razliku od privatnog sektora kojem smo stavili omču oko vrata. Uostalom zašto je problem promovisati ovakvo mjesto koje je unikatno u kantonu Sarajevo i ozbiljan vid potentnog modela razvoja privatnog biznisa. A i  bolje da pričamo o privatnom biznisu nego o „skenderijama“ kojima date sve, a oni generišu milionske gubitke – kaže Delić.

Na naše pitanje da li iko od članova Vlade KS pita zašto baš taj objekat, kako je odabran, kaže da je to isto kao kada bi on autorici teksta za portal Interview.ba rekao da je odgovorna za pisanje nekog drugog portala.

I u buduće ćemo

U Stručnoj službi Vlade KS sekretarka Vlade Mersiha Šabaredžović- Klačar je u četvrtak ujutro bila nedostupna za odgovore jer je bila na sjednici Vlade KS, a  Mediha Žigić iz Odjela za odnose s medijima je bila na sjednici i nije odgovorala na pozive i SMS-poruke upućene prije sjednice.

Premijer Kantona Sarajevo za bh.medije izjavio da je standardna praksa da se sjednice ponekad održavaju van zgrade Vlade zaključivši: – Ovo smo radili prije i radit ćemo u budućnosti.

Na web-strani Centra Lazy Horse nema imena vlasnika, a osoba predstavljena na web-strani kao kontakt Centra Selma Jusufović kaže da je „u Hrvatskoj i da ne zna ništa o sjednici“.

Idi naVrh

Don't Miss