/

Amna Popovac: Nova vlast, stari običaji

Nesposobna vlast za svoje greške i nerad najradije optužuju narod, koji im je kriv što živi u blizini deponije ili na zemljištu kojeg su oni planirali uzurpirati.

Opet je izborna godina, ali ovaj put živci su nešto tanji. I vlastodršcima i narodu.

Kao i svake izborne godine, već su počela obećanja o hiljadama radnih mjesta, povećane su penzije, socijalna davanja, budžeti su opterećeni do krajnjih granica izdržljivosti, samo da bi se kupio svaki mogući glas i dobio još jedan mandat da se nastavi krčmiti narodno blago.

Taktika zastrašivanja

Ali, kako se narod počeo dozivati pameti, a i sve ga je manje na ovim prostorima, ove godine se koristi i druga taktika, neuobičajena za izbornu godinu. Krenulo se u zastrašivanje i napad na svakoga ko se usudi javno reći svoje mišljenje ili se boriti za svoj život ili grunt.

Tako ovih dana u Mostaru slušamo da je narod kriv što ne dozvoljava vlasti da truje i ljude i prirodu kancerogenim otpadnim vodama sa deponije Uborak na sjevernom ulazu u Mostar. Narod je kriv što će Mostar u jeku sezone opet biti zatrpan smećem, kao da je to nešto novo. Izgleda da je u Mostaru nova vlast, stari način ponašanja.

A taj narod još od ljeta 2019. javno i konkretno traži da se ugradi filter za procjedne vode i utvrdi datum zatvaranja deponije smrti, a vlast nikako da to čuje. Umjesto da se već 2019. krenulo u sanaciju i zatvaranje deponije, vlast je već tada počela kriviti narod zato što je Mostar zatrpan smećem. To nije bilo dovoljno pa su u zimu 2019. poslali specijalnu i interventnu policiju da pohapsi narod koji traži da se radi po zakonu.

Panedmija je donijela zatišje, narod je poštovao pravila i nije se okupljao pune dvije godine, ali su vlastodršci umjesto da to vrijeme iskoriste na rješavanje problema, pokušale ga strpati pod tepih. Ali narod nije glup ni naivan, pa su se nastavili boriti za svoje živote i na sudu.

Po prvi puta se od vlasti u Mostaru traži zarade plate i urade svoj posao. Ne traži se od njih da sami naprave i ugrade filter, nego da podignu ruku u Gradskoj vijećnici na sjednici i donesu odluku o datumu zatvaranja deponije smrti.

Umjesto da donesu odluku o datumu zatvaranja deponije smrti, donesoše odluku o proširenju deponije na postojećoj lokaciji, bez roka trajanja. Pravo pitanje je ko je ovdje glup, a ko bezobrazan? Narod ovaj put nije glup, a ni bezobrazan. Narod traži zaštitu svojih života i zdravlja, ovaj put na sudu, jer ne može drugačije.

Vlast se osilila

Vlast nenavikla na odlučan i hrabri narod, sada ne zna kako da se ponaša. Zastrašivanje vlastitiog naroda u izbornoj godini sigurno nije dobar način za dobijanje glasova. Naslušao se narod raznih razloga što je Mostar svake turističke sezone zatrpan smećem, samo se ovaj put vlast osilila i optužuje žrtvu da je krvnik.

Onog trena kada donesu odluku o datumu zatvaranja deponije, narod će povući tužbe na sudu. To već svi u Mostaru, a i šire znaju duže od godinu dana.

Zašto vlast ne želi da radi po zakonu?

Novca u budžetu ima, na kantonalnoj i federalnoj razini najviše. Zašto politička braća ne žele da riješe ovaj gorući problem u Mostaru, koji nije lokalni, nego međunarodni, jer Neretva zagađuje sve do Jadranskog mora, pravo je pitanje koje bi bilo dobro postaviti svima koji su se „začešljali“ i traže vaš glas za još jedan mandat.

Prethodna vijest

MUP zapošljava trgovce narkoticima?!

Naredna vijest

AFTER THE WRITINGS OF INFORADAR: KS Prosecutor’s Office opened a case on corruption in the FBiH Parliament