MUP zapošljava trgovce narkoticima?!

Portal Infoveza u posjedu je dokaza koji teško narušavaju ugled Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Da stvar bude još interesantnija, dokazi upućuju i na moguću iznudu pojedinih pripadnika MUP-a

Piše: Stefan BLAGIĆ (Infoveza)

Da krenemo ispočetka. 2017. godine održavalo se suđenje trgovcima narkotika u Banjaluci (grupi poznatoj kao „šestorka“), a Okružni sud u Banjaluci je 26.1.2018. godine donio osuđujuću presudu, kojom su optuženi poslati na višegodišnju robiju. O čitavom slučaju mediji su već ranije pisali.

Ono što se ranije nije moglo čuti jeste sam meritum presude, koju je i Vrhovni sud Republike Srpske nešto kasnije potvrdio, a u kojem se nalazi i svjedočenje Milanke Erić, policijskog službenika MUP-a Republike Srpske. Naime, u svjedočenju Erićeva priznaje vršenje teškog krivičnog djela, a o značaju samog svjedočenja govori i činjenica da je sud isto u potpunosti priznao i inkorporirao ga u presudu.

Interesantno je i to da je Erićeva priznala da je narkotike dostavljala i veoma bitnim ljudima iz društveno-političkog života Republike Srpske.

Poslije izvjesnog vremena, njena dva prijatelja (imena poznata redakciji), pitali su je da li poznaje nekog od koga može nabaviti kokain, te se ona tada sjetila jednog od optuženih. Putem Fejsbuka dotični joj je dao broj telefona nakon čega su se vidjeli i ispred zgrade u kojoj je ona stanovala u Ulici Majke Knežopoljke u Boriku. Tom prilikom joj je rekao da može obezbijediti kokain za njene prijatelje i pitao ju je koliko toga želi. Tada je kontaktirala… koji joj je rekao da želi količinu za iznos od 100 KM, nakon čega je od optuženog drogu preuzela i predala“, navodi se u presudi.

Kako izvor iz istrage nezvanično tvrdi, Erićeva je drogu preprodavala – nabavljala za 100, a svojim „prijateljima“ prodavala za 120 konvertibilnih maraka, iako je u zvaničnoj izjavi rekla nešto drugačije.

Milanka Erić je u tom trenutku, kada se sve ovo dešavalo, bila student Visoke škole unutrašnjih poslova u Banjaluci, a neposredno nakon svjedočenja dobija zaposlenje u MUP-u, što otvara pitanje samog načina njenog zaposlenja, odnosno da li je učestvovala u dogovoru koji je podrazumijevao priznanje preprodaje ili uživanja narkotika (čime je stavila tačku na i u procesu protiv „šestorke“) u zamjenu za dobijanje zaposlenja? Ovdje je potrebno istaći i da, ako je postojao ovakav dogovor, mogli su ga ponuditi samo pojedini pripadnici MUP-a i niko više.

Na naše pitanje koje smo postavili MUP-u: „Kog datuma je Milanka Erić primljena u radni odnos u ovoj instituciji“, nismo dobili nikakav odgovor, iako su do sada iz MUP-a uredno odgovarali na sve naše upite. Na odgovor smo čekali više od mjesec dana. Kako god, naš portal saznaje da se to desilo upravo nakon davanja sporne izjave.

Pravnik Jovana Kisin Zagajac za Infovezu kaže da je Erićeva u ovoj izjavi priznala izvršenje minimalno jednog krivičnog djela, a to je „omogućavanje uživanja opojnih droga“.

Član 208. Krivičnog zakona Republike Srpske pojašnjava da to što je ona njima našla i obezbjedila kokain u stvari predstavlja baš to krivično djelo i postupajući tužilac je na osnovu ovakvog iskaza mogao preduzeti gonjenje i protiv nje po službenoj dužnosti“, ističe Kisin Zagajac.

Ona poručuje i da je MUP kao poslodavac mogao imati u posjedu zapisnik i presudu, ali isto tako i nije morao da ima, odnosno, kako tvrdi, MUP ne mora znati da li je neko ko dođe na intervju za posao bio svjedok u nekom postupku ili ne.

To što MUP nije gonio svjedoka može biti iz više razloga – odlučio je da ne goni svjedoka koji mu je pomogao u ovom postupku, svdjedok je imao imunitet, nije imao drugih dokaza protiv svjedoka ili slično. Tužilac ionako ima prevelika ovlašćenja po ZKP-u i isključivo je on taj koji odlučuje hoće li sprovoditi istragu protiv neke osobe ili ne“, zaključuje Kisin Zagajac.

„Ništa nas više od MUP-a ne može iznenaditi“

Novinar Vladimir Kovačević za Infovezu je izjavio da postoje brojni medijski natpisi o vezama policajaca, nekih i visokorangiranih, sa različitim kriminalnim grupama. Kako objašnjava, rad policije nije transparentan, rukovodstvo policije i MUP-a ne odgovara na pitanja novinara koja su od javnog interesa, što dalje baca sumnju na sve što se dešava u policiji.

Na žalost, ali od MUP-a Republike Srpske i Policije RS nas više ništa ne može iznenaditi. Policija treba da bude jedan od stubova svakog društva, zaštitnik demokratije, zakona i države, a u Republici Srpskoj je povjerenje u policiju gotovo u potpunosti izgubljeno. Umjesto da rukovodstvo policije samo organizuje konferencije na kojima će razjasniti neke stvari, oni sve guraju pod tepih, a time se urušava institucija policije, a i sama Republika Srpska. Ako je pola od objavljenih informacija u posljednjih godinu dana tačna, mi smo u ogromnom problemu i Republici Srpskoj nema spasa“, jasan je Kovačević.

On je dodao i da Srpskoj ne treba nikakav spoljnji neprijatelj, nikakve sankcije, jer će, kako kaže, društvo samo sebe da uništi zbog toga što nema institucije, a niko ne reaguje.

Stručnjak za bezbjednost Darko Trifinović, koji je bio savjetnik bivšeg ministra unutrašnjih poslova Darka Matijaševića, kaže da policija Srpske sve više podsjeća na organizovanu kriminalnu grupu.

Ni u jednoj ozbiljnoj zemlji se ovakve stvari ne mogu i ne smiju dešavati. Šta očekujete kada je na vrhu vlasti Milorad Dodik, kriminal se samo spušta na niže nivoe. MUP Republike Srpske je postala organizovana kriminalna grupa“, kategoričan je Trifunović.

Prethodna vijest

Nevesinje: Preskupa javna rasvjeta i male tajne javnih nabavki

Naredna vijest

Amna Popovac: Nova vlast, stari običaji