sebija1
sebija1

Koga će Tužiteljstvo KS pozvati da svjedoči o “magisteriju” Sebije Izetbegović?

02.12.2021.

Za sada su izjavu dale dvije referentice s Medicinskog fakulteta, no, pravu istinu, čini se znaju tadašnji dekan dr. Nedžad Mulabegović i sekretar Benjamin Vojniković

Piše: Senka KURT

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo konačno je počelo s provedbom inicijative Skupštine Kantona Sarajevo da što hitnije izvrši sve provjere vezane za diploma direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović.

Krajem prošle sedmice počeli su sa davanjem iskaza uposlenici Medicinskog fakulteta u Sarajevu, što je rezultat višemjesečnih natpisa medija, te i zahtjeva Skupštine KS.

Podsjećamo, zastupnici Skupštine KS 13. Septembra zatražili su od Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo da “što hitnije izvrši provjere vezane za medijske natpise da direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović nije u skladu sa zakonom položila ispite na postdiplomskom studiju te da je krivotvorila indeks Medicinskog fakulteta u Zagrebu”.

Traži se od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da hitno putem međunarodne pomoći zatraže provjeru vjerodostojnosti gore navadenog indeksa s obzirom da se iz do sada prikupljenih i objavljenih informacija može osnovano zaključiti da postoji sumnja i počinjene krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja – stoji u zaključcima.

Šta znaju tadašnji dekan i sekretar?

U obrazloženju je također navedeno da “direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nije imala uslove za upis na postdiplomski studij shodno prosjeku ocjena na Medicinskom  fakultetu“.

Također, Skupština KS je podsjetila da Zagrebački Univerzitet u odgovoru Rektoru Univerziteta u Sarajevu nije mogao potvrditi vjerodostojnost indeksa koji je priložen kao dokaz da je Sebija Izetbegović u Zagrebu položila deset ispita.

– Ovakvo stanje je također utvrđeno provjerom Kantonalne inspekcije Kantona Sarajevo – navedno je u obrazloženju Skuštine KS.

Do sada su Tužiteljstvu izjavu, prema informacijama Interview. ba dale dvije svjedokinje.

Naši izvori tvrde da je riječ o dvije administrativne uposlenice Medicinskog fakulteta.

Kako saznajemo, poziv da izjavu da očekuje i dugogodišnji sekretar Fakulteta Benjamin Vojniković.

Na naš upit on je kratko odgovorio:

– Nemam komentara. Očekujem da ću biti pozvan u Tužiteljstvo i ne bih prejudicirao ni svoju izjavu niti ono što znam. Sve što imam i znam reći ću upravo Tužiteljstvu. Osim tadašnjeg dekana dr. Nedžada Mulabegovića, ja sam suvremenik tih dešavanja – kazao je Vojniković.

Prema onome što do sada znamo, još 1998. godine u ured tadašnjeg dekana ( i rektora UNSA) dr. Mulabegovića stigla je dokumentacija Sebije Izetbegović, sa zahtjevom za upis postdiplomskog studija (magisterija).

No, ona tada nije imala osnovih uvjeta za upis, obzirom da joj je prosjek ocjena s Medicine (koju je studirala po nekim informacijama 9, a po drugim 11 godina) bila 7.38.

–  Prema indexu, njen prosjek na medicini bio je 7,38. To su objavili i mediji. No, uz te su ocjene malo “poboljšane, najprije kako bi mogla postati asistent, a zatim dalje, za postdiplomski studij… No, pravila koja su važila za one koji imaju prosjek najmanje osam tokom cijelog studija, odnosno prosjek najmanje devet iz predmeta za koji konkuriše, nisu važila za Sebiju Izetbegović  – svjedočio je prije nekoliko mjeseci za Interview. ba izvor blizak Medicinskom fakultetu.

Ovih dana nam kaže kako su dokumenti Sebije Izetbegović s niskim/nedovoljnim prosjekom ocjena stigli s naznakom “ovo je Alijina snaha”. I da su s tom preporukom stigli do dr. Mulabegovića, koji je rekao da će “on to završiti”.

U prijevodu, bez obzira na nizak prosjek, Sebiji Izetbegović omogućiti upis magisterija.

Kasnije je u njenom dosijeu otkriveno da je otklonjen prvobitni dokument s prijepisom niskih ocjena, te napisana nova molba u kojem sama dr. Izetbegović tvrdi da je diplomirala s puno višom ocjenom. To je kasnije koristila i za upis doktorskih studija i zvaničnu romansiranu, dobro uljepšanu biografiju, koja se pojavljivala u medijima.

Dr. Izetbegović u biografiji je navela prosjek veći od onoga koji je stvaran

Tužiteljstvo, prema našim izvorima, sada ispituje samo kako je direktorica Kliničkog centra došla do magisterija.

Kantonalna inspekcija ljetos je tražila samo neke dokumente, ali niti jedan nije izuzet. U Studentskoj službi fakulteta zbog toga su sve matične knjige od postanka fakulteta (1946.) do danas popisane, kako ne bi postojala mogućnost manipulacije, odnosno ubacivanja dokumentacije.

Jer Sebije Izetbegović nema niti u jednoj knjizi. Osim onoj da je završila fakultet.

U evidenciji, u njenom dosijeu nema prepisa ocjena iz Zagreba, originalnog indexa, nema ni prepisa tih navodnih, famoznih 10 ispita koliko je tvrdila da je položila u Zagrebu. Iz Zagreba su na upit rektora UNSA rekli da sa sigurnošću utvrditi njenu dokumentaciju, da nemaju dokaze – navodi naš izvor.

I dodaje da sumnju pojačava i činjenica da je Sebija Izetbegović priložila dokument, navodni prijepis ocjena…. Ali da je očito da su zagrebačke ocjene (od 1 do 5), “prepravljane” u one od 5 do 10, što nije običaj

Navodni zagrebački index dr. Izetbegović

Za inspekciju nije bila tema je li Sebija Izetbegović mogla upisati magisterij nego da li je imala položene ispite u Zagrebu.

Zato se očekuje da Tužiteljstvo od Medicine zatraži te dokumente.

No, tih dokumenta nema – tvrdi naš izvor.

Dokumenti stižu putem policije?!

Navodi kako je moguće da će se dokumenti tražiti od Sveučilišta u Zagrebu putem međunarodne pravne pomoći, što nije neuobičajeno.

To je zapravo suradnja između policija. Federalni MUP zatraži od MUP-a Hrvatske dokumentaciju. Hrvatski MUP se obrati Sveučilištu, Sveučilište odgovori MUP-u, oni opet MUP-u Federacije. To je takvo pravilo –  navodi sugovornik.

On vjeruje da je taj proces zapravo već završen i da je Tužiteljstvo nakon toga pokrenulo priču.

Inače, Interview.ba je početkom septembra objavio da Sebija Izetbegović nikada nije upisala magisterij!

To je potvrdilo nekoliko izvora koji su imali uvid u matične knjige Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Izetbegović je ipak 29. marta 1997. godine na Medicini, pred prof. dr. Srećom Šimićem odbranila magistarsku tezu pod nazivom “Efekti ishrane trudnica na malformacije novorođenčadi u toku rata u Sarajevu”.

Ako nije upisala magistarski, kako je mogla odbraniti tezu?!  Kako ćete diplomirati na nekom fakultetu ako se niste upisali. Formalno – pravno nema nikakvog dokaza da je upisana. I nema datuma kad se prijavila na magisterij – kazali su naši sugovornici.

U maju ove godine Muradif Pajt ustvrdio je za medije da je Sebija Izetbegović magistarski koji je “odbranila” u Sarajevu “ukrala” od njegove bivše supruge dr. Aide Cviko, koja živi u SAD i ugledna je stručnjakinja u oblasti dječije patologije.

Slučajno uzela magistarski

Pajt je ustvrdio da je Sebija Izetbegović izvjesno vrijeme u ljeto 1992. živjela kod njih u stanu u Zagrebu, a u novembru otišla za Tursku.

Ispričao je da se godinu nakon toga sa suprugom dr. Aidom Cviko spremao za SAD, te da je ona primjetila da joj nedostaju i magistarski rad i doktorat.

– Nakon nekoliko dana ona (dr. Aida Cviko, op. aut) je shvatila da je to Seka uzela. Nazovem Sebiju i pitam je: “Da slučajno ne znaš gdje je Aidin magisterij?!. Počela mi se odmah ispričavati: “Halali, oprosti”. Kazala je kako ga je slučajno ponijela sa sobom. Rekoh: “Nema problema, prvim avionom dolazim” –  pričao je Pajt.

Tako je i uradio, otišao u Tursku sa suprugom, kako bi natrag od Sebije Izetbegović dobio magisterij.

No, magisterij nije donijela ona nego neki muškarac.

Kada je supruga otvorila vrećicu primjetila je da (na magistarskom, op. aut) nedostaje prvih nekoliko stranica, na kojima su pisala imena mentora, članova komisije… Ne kažem da je prepisala ili plagirala magistarski rad moje supruge, nego da je ukrala rad – tvrdio je Muradif Pajt.

Dr. Izetbegović nikada nije ni potvrdila ni demantirala ove navode.

Za razliku od činjenice da je najprije tvrdila, pa demantirala da je specijalizirala u Zagrebu.

Do diploma ili uvjerenja o upisu ili indexa pokušala je doći i Kantonalna inspekcija Sarajevo, no, bez velikog uspjeha.

Kako su saopćili nakon višednevne kontrole “na osnovu dokumentacije koja je stavljena na uvid, postupajući inspektori mogli su utvrditi činjenično stanje prema kojem je Sebija Izetbegović diplomu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Sarajevu stekla 1989. godine”.

Inspekcija se nije mogla očitovati ni oko ispita koje je dr. Izetbegović “prenijela iz Zagreba”, jer joj nije predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tužiteljstvo je krenulo iz početka. I ponovo otvorilo pitanja kojim se javnost bavi skoro godinu dana. Ako nije upisala magisterij, kako je i na osnovu koje dokumentacije odbranila tezu.

Na osnovu koje dokumentacije je onda upisala ( i odbranila) doktorsku tezu?

Javnost, posebno ona akademska čeka rasplet situacije. Koju, za početak, mogu objasniti tadašnji sekretar i dekan fakulteta.

 

 

 

 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss