tuzla2
tuzla2

Progresivni blok iz Tuzle: Važno je da u različitim strankama postoje istomišljenici

01.09.2021.

Članovi različitih političkih partija u jednom Bloku rade za bolji život Tuzlaka. Smatraju da je “tuzlanska politika ostarjela i da joj trebaju nove percepcije problema i promišljanja rješenja”

Piše: Rubina ČENGIĆ

Prvo su insistirali na tome da Statut Grada Tuzla bude usvojen nakon sedam godina odgađanja i to se dogodilo, potom da se gradonačelnik i vijećnici svake sedmice ili barem jednom mjesečno sreću s građanima i to nisu uspjeli, ali zato redovno obilaze mjesne zajednice, a sada traže zaštitu zviždača koji ukazuju na nepravilnosti u poslovanju preduzeća u Tuzli.

Oni su za mnoge u BiH nestvaran spoj – članovi različite političke partije koji djeluju kao Progresivni blok:  Selma Ćatibušić i Esana Kavazbašić Huskanović iz Platforme za progres, Omer Berbić iz Naše stranke  i Admir Čavalić iz Stranke za BiH, a, osim politike, djeluju u različitim sektorima –  aktivizam, nevladin sektor, privatni biznis, akademska zajednica….

Istomišljenici u različitim partijama

– Svi ostajemo u svojim političkim partijama jer vjerujemo da je važno da u različitim partijama postoje istomišljenici. Naše stranke su dale saglasnost za ovaj oblik djelovanja na lokalnom nivou i vidjećemo kako će to dalje ići.  Ovo je nešto sasvim organsko, nastalo prirodnim dogovorom, bez uticaja sa strane i zbog toga još više vjerujemo u mogućnost našeg uspješnog djelovanja – priča Admir Čavalić.

Kažu da je njihova prvobitna ideja bila da unaprijede opšte stanje  u gradu Tuzla, ali i šire.

– Mi zastupamo progresivni set ideja, odnosno sve ono što postojeća politika ne želi prihvatiti, a dobro je za građane: uživo emitujemo sjednice Gradskog vijeća iako su nam pojedini prijetili da to ne smijemo raditi; organizujemo Građansko vijeće svaki mjesec i otvoreno razgovaramo s građanima; svaki dan komuniciramo s građanima i obilazimo mjesne zajednice;  od naših paušala gradimo mini parkove po Tuzli i doniramo knjige; od uspostave ovog saziva Gradskog vijeća Tuzla uputili smo inicijativa i pitanja kao ostali vijećnici zajedno, a sve s naglaskom na pitanja koja su od važnosti za građane – kaže Čavalić i naglašava da su u dosta kratkom vremenu u Tuzli pokrpljene brojne rupe na cestama, na vrijeme pokošena trava, uređena rasvjeta i slično.

– Sve to smo predložili kao inicijativu i onda se u roku od mjesec realizovalo -pojašnjava.

A udružili su se iz praktičnih razloga.

– Dobivamo na desetine mailova od građana koji pišu o raznim stvarima koje nisu dobre u Tuzli. Shvatili smo da građani u nama vide potencijal za promjene. Posljedično, javlja se dosta radnika iz javnog sektora Tuzle s ciljem da budu zviždači u vezi rada svojih kompanija i institucija. Nekima od njih se već prijetilo ili su se pokušali zastrašiti na neke druge načine tako da Progresivni blok smatra da se takva praksa mora zaustaviti i da se zviždači moraju zaštiti. Istina ili transparentnost je ono zašto se vrijedi boriti, koliko god to za nekog rezultati te borbe bili gorki –  kaže Čavalić.

Pojašnjava da ljudi najčešće prijavljuju korištenje resursa javnih kompanija ili institucija u privatne svrhe.

– Imamo informacija o slučajevima gdje su ljudski životi bili ugroženi, konkretno korisnika određenih usluga, a tu su i slučajevi mobinga, nezakonitog  smanjivanja plate onima koji imaju najniža primanja u kompanijama ili institucijama i slično, a najzanimljivije je da zloupotrebe najčešće provodi srednji menadžment. Sva saznanja objavljujemo, posebno ona o događanjima u javnim preduzećima – to  kompromitira status ovih kompanija i model funkcionisanja javne privrede u Tuzli, a naš cilj je da to promijenimo i vjerujemo da je to moguće samo kroz depolitizaciju –  degutantno je da kao vijećnici unaprijed imamo informacije ko će biti direktor neke javne kompanije, a da još nije objavljen oglas za tu poziciju. Slično vrijedi i za upravne ili nadzorne odbore i mi smatramo da se tome mora stati u kraj –  kaže Čavalić.

Saznanja koja dobiju od građana, kao i svoje ideje i zahtjeve prema vlasti,  na sjednicama Gradskog vijeća pretvore u vijećnička pitanja ili inicijative, objave ih na društvenim mrežama ili u obliku saopštenja za javnost.

– Ove godine je prvi put u posljednjih 15 godina prošao jedan amandman opozicije na budžet Tuzle – pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. To se nije svidjelo nekome iz izvršne vlasti, pa su pokušali ukinuti tu pomoć, ali smo mi za jedan dan skupiti 2.000 potpisa građana i više od  20.000 pregleda na društvenim mrežama i  pozicija je odustala od namjere da ukine pomoć –  priča Čavalić i naglašava da im je posebno drago što pozitivno djeluju na poziciju.

– I oni su počeli da hodaju po mjesnim zajednicama, evidentiraju probleme, pišu na društvenim mrežama i slično. To nas iskreno raduje, izuzev naravno osim kad nam kopiraju inicijative koje smo uputili par mjeseci ranije. Tada javno reagujemo –  priča Čavalić i naglašava da su postigli dvije važne stvari – percepcija promjene i konkretne promjene.

– Percepcija promjene se odnosi na činjenicu da građani imaju nekoga s kim mogu otvoreno komunicirati o problemima u gradu i zajedno raditi na rješenjima, a konkretne promjene se odnose na sve one sitne, lokalne stvari koje smo inicirali i koje su riješene u mjesnim zajednicama, pojašnjava.

Smatraju da im je gradonačelnik Jasmin Imamović zahvalan jer unose svježinu u rad Gradskog vijeća i daju nove ideje i pravce razvoja Tuzle.

– Tuzlanska politika je ostarjela i potrebno je imati neke nove percepcije problema i promišljanja rješenja, kaže Čavalić.

Zadovoljni su i kako ih prate mediji, osim nekih, ali to nadomještaju radom na društvenim mrežama.

– Mediji nas dobro prate, svi izuzev par režimskih medija i, nažalost,  javnog RTV 7 Tuzla koji godišnje dobije 500.000 KM iz bužeta našeg grada i koji nas apsolutno ignorira. Čak su jednom došli na Građansko vijeće, snimili događaj i izjave i odlučili da to ne objave. Ovaj medij čak i ne prati druge kolege iz opozicije što je dugoročno loše za sam medij. Dobro je da imamo društvene mreže koje se kao takve ne mogu samocenzurisati ili cenzurisati  budžetskim novcem, odnosno novcem poreskih obveznika – kaže Čavalić.

Smatraju da Blok predstavlja nešto novo u BiH politici – savez koji nije nastao zbog ličnih ili partijskih interesa, niti zbog toga što ih je neko nagovorio da se okupe.

– Samo se vodimo idejom da možemo uraditi više, bolje, progresivnije ako djelujemo zajednički. Građanima smo ponudili ovakav tip organizacije i zasada su veoma pozitivne reakcije. Naredni izbori će pokazati da li smo uspjeli ili ne. Postoji mogućnost da će se određeni članovi Progresivnog bloka kandidirati na narednim izborima što bi moglo razviti i političku vertikalu ovog projekta, ali sada je još rano da govorimo o tome.  Sada ima dosta zainteresovanih da nam se priključe, ali smatramo da je rano za širenje.  Blok čine pojedinci koji žele promjenu i ne mogu nas kupiti. Kriterij ulaska u Progresivni blok za domaću politiku je veoma izazovan. Mi planiramo da u Progresivnom bloku bude pojedinaca koji će našu politiku propagirati i na kantonalnom, entitetskom, pa čak i državnom nivou, ali znamo da će to biti veoma teško jer moramo naći pojedince koji ispunjavaju dva kriterija: promjena ili progres i zanemarivanje vlastitih interesa u politici –  pojašnjava Čavalić i napominje da su oni već postigli rezultate – Tuzla nakon 7 godina ima Statut!

Statut nakon 7 godina

– Na prvoj, ceremonijalnoj, sjednici smo napravili skandal u vezi Statuta i od tada obećali da ćemo svaku narednu sjednicu naglašavati da Tuzla nema Statut i da nam to treba. Onda smo izradili vlastitu verziju Statuta koju je pregledalo Ministarstvo pravosuđa TK, te je ista proslijeđena kao dopuna raspravi o ovoj tački. Konačno, naš vijećnik je uputio amandman na Poslovnik o radu Gradskog vijeća, da se o Statutu raspravlja u maju iako je pozicija htjela da to bude u oktobru. Amandman je usvojen, o Statutu se raspravljalo o maju i isti je jednoglasno usvojen – podsjeća Čavalić i kaže da se sada intenzivno pripremaju za izbore u mjesnim zajednicama.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss