amna1
amna1

Sve smo mogli mi da si hrabriji Incko bio ti!

29.07.2021.

Piše: Amna Popovac

Sjećate li se vi kada vremena nisu bila krizna? Ni ja.

Kriza je na našim prostorima postala trajna kategorija. Problemi se ne rješavaju, nego se samo prave i izmišljaju novi, a krize se trpaju pod tepih ili ih se prepusti zaboravu. Kao bol s kojim se naviknete živjeti, pa ga više ne osjećate. Tako više ne uzimamo za ozbiljno ni najavu krize u radu Parlamenta BiH.

Uostalom, Parlament ne radi već najmanje dvije godine, a ne sjećam se da je nešto ozbiljno radio i ranije osim što su parlamentarci uzimali velike plate i paušale i išli par dana u penziju da bi uzeli još koju desetinu hiljada maraka nezarađenog novca.

Vlada Federacije je u tehničkom mandatu od 2018. i sve su prilike da će biti do 2022.

I, kao da nam nije dovoljno raznih kriza, odlazeći Visoki predstavnik Valentin Inzko donese dopune Kaznenog zakona BiH I zabrani negiranja genocida što je poslužilo našim političarima za kreiranje još jedne krize. Dio njih je odlučilo da prestanu raditi i tako drže državne institucije u blokadi.

Poznato je da je tokom osmomjesečnog predsjedavanja  Milorad Dodik zakazao samo dvije redovne sjednice Predsjedništva BiH što govori da je i ranije držao ovu instituciju u blokadi.

Dakle, šta će se zaista promijeniti usljed novih blokada? Ništa, osim dodatne zapaljive retorike u javnom prostoru zbog koje se nećemo baviti stvarnim problemima. Ljudi će podjednako loše živjeti, a možda i teže jer ekonomski analitičari najavljuju inflaciju i ekonomsku krizu na jesen.

Da se razumijemo –  potpuno podržavam nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida. Mogao je biti i bolje napisan, ali i ovo je bolje nego ništa. Mislim da je Inzko trebao ovaj zakon donijeti na početku svog mandata, a ne na kraju, no šta je tu je. I ovakav zakon će BiH dovesti bliže pravnim normama EU i vrijednostima koje su istaknute u Okvirnoj odluci Vijeća EU od 28. novembra 2008. gdje se od članica traži da osiguraju kažnjivost javnog odobravanja, negiranja ili trivijaliziranja zločina genocida.

Vidimo da je odlazeći Visoki predstavnik sada hrabriji i u izjavama. Kaže da njegov nasljednik treba biti odlučniji i raditi na uspostavljanju vladavine prava. Pa moj Inzko, mogao si i ti to sve da si bio malo hrabriji.

A za dan-dva eto nam novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Šalje nam ga  Angela Merkel iz Njemačke. Nadamo se da će nam biti bolji, a ne mora trajati duže od ovog odlazećeg. Neka bude kratko, ali efektno!

Očekujem od njega da bude njemački precizan u detekciji problema i njihovom rješenju. Korupcija i nedostatak vladavine zakona su rak koji izjeda naše društvo. On bi trebao da zna kako se rješavaju ti društveni problemi i ne bi se trebao bojati da se uhvati u koštac s njima. Očekujem da će imati podršku ne samo Njemačke, nego i Quinte (USA, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija).

Samo tako će gospodin Schmidt moći prekinuti spiralu kriznih situacija u koje smo zapeli, zaustaviti propadanje bh-društva i bar djelomično obuzdati korupciju i kriminal. Ako bi recimo  ovim našim etno-kartelima prekinuo dotok novca i nekako i njihovu strahovladu nad njihovim narodima –  nadam se da bismo ugledali svjetlo na kraju tunela.

Ali, moraćemo i mi zasukati rukave i uraditi svoj dio posla. Svako za sebe će morati donijeti odluku da ne želi više da živi u siromašnom i pokradenom društu i odbiti da podržava korupciju i traži (stranačke) ustupke i veze za zapošljavanje ili namještanje tendera.

Trebaće nam još i jedan zakon, onaj o zaštiti zviždača na federalnom nivou, a mogla bi i država BiH zaštiti građane, a ne samo državne službenike. Inače – piši propalo! A mogli bi jer nismo mi ništa gori od naših evropskih rođaka, samo nam sistem ne valja. A to ne možemo sami popraviti, koliko se god trudili. Još uvijek nam treba pomoć da se ispetljamo iz mreže kriminala i korupcije.

Uz sistematični pristup njemačkog diplomate i hrabrost naših ljudi, u koju i dalje vjerujem, nadam se da počinje novo poglavlje u BiH u kom će se krize rješavati, a ne kreirati i problemi rješavati za dobrobit društva, a ne pojedinca.

Idi naVrh

Don't Miss