SRETNO DJEVOJKE
SRETNO DJEVOJKE

Djevojke koje krasi zajedništvo mogu biti primjer svima

22.06.2021.

Kada su prije nekoliko godina našoj košarkašici Marici Gajić ponudili da igra za super jake reprezentacije Srbije ili Slovenije, ova djevojka iz Bijeljine je odbila te ponude. Rekla je kako čeka da se ponovo formira ženska košarkaška reprezentacija BiH i njen jedini izbor je bilo igrati za tim svoje domovine. Tada ženska košarkaška reprezentacija nije ni postojala. Marica je dočekala reaktiviranje reprezentacije, zaigrala za istu i na pragu je velikog, historijskog rezultata na Eurobasketu 2021. koji ovih dana traje u Francuskoj i Španiji.

Piše: Nermin Bise

Naše “zmajice” kako su dobile nadimak ovih dana zaista briljiraju na smotri najboljih evropskih selekcija. One su jednostavne djevojke koje su kupile simpatije Bosanaca i Hercegovaca na lagan način. Svojom borbom, požrtvovnošću i stavom da se bore po onom geslu “sve za jednu, jedna za sve” ušle su u srca ne samo ljubitelja košarke i sporta nego svih onih ljudi koji istinski i bez rezerve vole Bosnu i Hercegovinu.

One su iz Vlasenice, Bijeljine, Zenice, Laktaša, Tuzle, Trebinja, Knina, Banja Luke i imamo jednu reprezentativku sa Bahama koja posjeduje bosansko-hercegovački pasoš. Vratimo se malo na početak ove priče i primjer Marice Gajić iz kojeg je vidljivo da su tako jednostavne i normalne stvari u našem društvu ustvari senzaconalne. Ono što bi trebalo biti najprirodnije kod nas poprima dimenziju svojevrsne senzacije. Da bi atmosfera u našoj košarkaškoj reprezentaciji došla u ovu normalu trebalo je proći dosta vremena i progutati gorkih pilula. Prisjetimo se samo da žensku selekciju nismo ni imali. A onda je u naš Košarkaški savez došao Mirza Teletović, dakle čovjek iz tog sporta, bivši kapiten rerpezentacije i stvari su se počeli mijenjati na bolje.

Ulogu tim menadžera u ženskoj reprezentaciji preuzela je Razija Mujanović, svjetski proslavljeno košarkaško ime koja je svojim dometima dobila svoje mjesto u Kući slavnih. Ova dva nedvojbena autoriteta u svijetu košarke vratili su ovaj sport u BiH na zdrave osnove. To potvrđuju uspjesi koje ostvaruju košarkašice na ovom Evropskom prvenstvu.

“Niko nema srce kao mi. Raduj se narode. Mi igramo za vas”, poručila je iz Strasbourga Razija Mujanović nakon što su naše košarkašice u utakmici za četvrtfinale savladale reprezentaciju Hrvatske (80:69). Prethodno su u grupi izabranice našeg selektora Gorana Loje bile bolje od Belgije i Turske, a izgubile su od Slovenije. Kad smo kod selektora Loje važno je istaknuti da je i on od početka vjerovao u naše djevojke, napravo odličnu selekciju i privolio Jonquel Jones da zaigra za reprezentaciju BiH.

Svakoj od naših djevojaka ovaj Eurobasket je kruna karijere. Matea Tavić i Milica Deura su igrale sa Razijom Mujanović i najduže su tu, oko petnaest godina. One su dizale reprezentaciju poslije gašenja. Mlađe igračice su prispjele zahvaljujući selektoru Goranu Loji koji ih je selektirao u klubu Play Off. Nikolina Babić, Nikolina Džebo, sestre Anđela i Nikolina Delić su bile tu. Među ovim djevojkama postoji neki X faktor i kad su pred potopom dižu se, imaju taj duh zajedništva. Da nisu tako složna i dobra klapa zar bi Jonquel Jones koja vrijedi milion dolara uprkos zabrani svog kluba došla da igra s ovim djevojkama za reprezentaciju.

Ove djevojke mogu i moraju biti primjer generacijama koje dolaze i stasaju u BiH. One su primjer zajedništva koji bi valjalo sljediti. Zanimljivo je kako su se naši političari počeli naprosto utrkivati ko će prije od njih uputiti čestitke našim igračicama na plasmanu u čevrtfinale. Pitanje je koliko je to iskreno ili je riječ tek o čistom populizmu i pokušaju ubiranja ponekog jeftinog političkog poena.

Glasnogovornik ženske košarkaške reprezentacije BiH Hajrudin Prolić  nedavno je izjavio da posebno iritiraju čestitke pojedinih političara koji su odbili da finansijski podrže reprezentaciju BiH. Već ranije je istakao kako, su se između ostalih, obratili i kabinetu Željka Komšića, ali da su naišla na negativan odgovor.

Nakon upita koji je stigao na adresu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, iz kabineta Željka Komšića je upućen odgovor Košarkaškom savezu, u kojem se obavještavaju da državni budžet nije usvojen, a sredstva koja su bila na raspolaganju članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine su ukinuta prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

Naime, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakvu mogućnost finansijski pomoći bilo koju organizaciju ili pojedinca, pa tako ni Košarkaški savez, bez obzira na finansijsku podršku koju je želio pružiti Reprezentaciji – navode iz Komšićevog kabineta, te dodaju da je Komšić izrazio želju da Košarkaškom savezu pomogne čim budžet bude usvojen.

Politička analitičarka Ivana Marić na svom Facebook profilu napisala je kako je i premijer FBiH Fadil Novalić poletio da se okiti uspjesima košarkašica iako je Vlada FBiH (HDZ i SDA) nedavno odbila podržati njihov odlazak na Eurobasket, jer “nisu pravilno numerisali stranice zahtjeva”.

Pripreme naših košarkašica trajale su 45 dana, a Evropsko prvenstvo traje 10 dana. Ono što se može okvirno zaokružiti jeste da je samo smještaj koštao preko 100.000 maraka. Koliki je tačno budžet bio za žensku reprezentaciju saznat ćemo nakon njihovog povratka s Evropskog prvenstva.

Ipak, ne treba ovdje zaboraviti da su podršku našoj reprezentaciji pružila četiri kantona i to: Tuzlanski kanton, Kanton Sarajevo, Srednjo-bosanski kanton i Hercegovački-neretvanski kanton.

Muškarci 1993.zauzeli osmo mjesto na Eurobasketu

Poređenja radi podsjetit ćemo da je muška košarkaška reprezentacija do sada na Evropskim prvenstvima najbolji rezultat ostvarila ratne 1993.godine kada su zauzeli osmo mjesto. Danas, 28 godina kasnije ove djevojke imaju priliku nadmašiti taj domet koji su napravili košarkaši. Susret četvrtfinala protiv Francuske u slučaju pobjede naših reprezentativki otvara vrata borbi za medalje. A ako dožive poraz od apsolutnih favoritkinja Eurobasketa što je reprezentacija Francuske naše djevojke ostaju u utrci za direktan plasman na Svjetsko prvenstvo jer prvih šest sa ovog Eurobasketa stječu pravo na direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. U tom slučaju će izabranice selektora Gorana Loje igrati za plasman od 5. do 8.mjesta tako da je realno očekivati da će djevojke nadmašiti ili u najgorem slučaju izjednačiti rezultat muškaraca iz 1993.godine.

 

Idi naVrh

Don't Miss