skupstina ks
skupstina ks

PODIJELITI TERET KRIZE: Vlast KS ne da na plaće državnih službenika, dok privrednicima daje minimalce

23.03.2021.

Sve je više oboljelih građana u Kantonu Sarajevo (KS), dok vakcina nema, a zdravstveni sistem je na koljenima. No, osim što se građani bore za kisik, boje se kako će preživjeti dane u ponovnom lockdownu i već vidljivim poskupljenjima prehrambenih artikala sa predviđenim paketima pomoći Vlade KS privrednicima, koji su tri puta manji od procijenjenog prosječnog troška jedne četveročlane porodice u Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), i duplo manji od prosječne plaće u ovom entitetu koja je malo veća od 900 KM. 

Piše: A. Šabić

Foto: Biznisinfo

No, sličnu borbu ne vode državi službenici koji svoje plaće s doprinosima uredno dobivaju svaki mjesec – radili ili ne, i još traže tople obroke i novac za prijevoz iako su poslove obavljali online – od kuće. Njihove plaće se ne smiju dovoditi u pitanje, a to je najbolje posvjedočila  i jučerašnja sjednica Skupštine KS na kojoj je jasno poručeno NE smanjenju plaća. 

Naime, zastupnica KS uime SBB-a Bilsena Šahaman je pokrenula inicijativu kojom bi se određeni procenat skinuo s plaća državnih službenika ovog kantona, a koji bi otišao u svrhe pomoći građanima tijekom pandemije Korona virusa, što nije naišlo na pozitivan odgovor u Skupštini KS.

„Prvo sam predložila da se tri mjeseca odreknu sve partije koje participiraju u KS, ali i nezavisni zastupnici, primanja koja daju strankama, a koja nisu mala. Po jednom zastupniku stranka dobiva između 1500 i 1800 KM, prema informacijama koje ja imam. Bila je ideja da se tri mjeseca odreknemo toga“, kaže Šahman za Interview.ba. 

Ovaj prijedlog je odbijen, iako bi se na taj način, ako računamo 35 zastupnika i iznos od 1500 KM za tri mjeseca moglo 157.500,00 KM usmjeriti u svrhu pomoći građanima ili zdravstvenom sistemu. 

„Moj drugi prijedlog je bio da se svi državni službenici koji su na budžetu u KS odreknu dijela plaće. Napravila sam i skalu da niko ne bude oštećen, to jeste da se onim koji imaju 1000 KM plaću ništa ne odbija, oni koji imaju od 1000 do 2000 KM da im se odbija pet posto, onim koji zarađuju od 2000 do 3000 sedam posto, i za one koji zarađuju više od 3000 KM 10 posto u naredna tri mjeseca, izuzev radnika u zdravstvu, policiji i inspekciji jer oni zaista nose ovu krizu na svojim plećima. Predložila sam smanjenje od 20 posto za sve upravne i nadzorne odbore, komisije… u naredna tri mjeseca, ali nažalost to nije prošlo“, ističe Šahman. 

U Kantonu Sarajevo, odnosno u organima uprave i službama Kantona Sarajevo, sudovima, Tužilaštvu i Pravobranilaštvu KS, Gradu Sarajevo i općinama na području Kantona Sarajevo zaposleno je 1.367 državnih službenika. Predsjednik Samostalnog sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić tijekom prošle godine je iznio podatak da je najniža plaća državnog službenika 1.150 KM, te je naveo da je prosječnu plaću znatno teže ocijeniti. Ako pođemo od pretpostavke da svi državni službenici imaju plaću 1150 KM (Što nije tačno), a da ih ima 1367, njima bi se od plaće prema drugom prijedlogu Šahman odbijalo pet posto, tačnije 57,5 KM na mjesečnom nivou, što bi za tri mjeseca bilo 235.807,50 KM usmjerenih sredstava za pomoć građanima tijekom pandemije Korona virusa. 

Najniža plaća je poslužila samo kao primjer jer ne postoji uvid u prosječnu plaću, međutim, sigurno bi se ovdje radilo o mnogo većem iznosu s obzirom na to da su različite funkcije drukčije plaćene, koji bi bio značajan, osobito kada je u pitanju procjena da se za 15-dnevno zatvaranje Kantona Sarajevo mora izdvojiti dva miliona maraka za pakete pomoći privrednicima (minimalne plaće nešto više od 400 KM i doprinosi). U tom smislu najvjerovatnije bi se otvorio prostor za povećanje paketa građanima, koji su u trenutnom iznosu, prema brojnim stručnjacima i više nego sramotni jer se procjenjuje da je za prosječan život četveročlane porodice potrebno više od 2000 KM u FBiH. Kako navodi Šahman, njenom inicijativom kojom bi se skidao procent s plaća državnih službenika moglo bi se namiriti dva miliona maraka za potrebe 15-dnevnog lockdown. 

Vildana Bešlija, zastupnica Kantona Sarajevo uime Naše Stranke s druge strane ističe kako jednu ovakvu inicijativu nije lako primijeniti, te da o tome Skupština Kantona ne odlučuje sama. 

„Ne može se to uraditi na način kako je to predloženo, pogotovo oko onog dijela izuzimanja nekih od plaćanja. Imaju stvari koje su predviđene kolektivnim ugovorima i to nije baš jednostavno da se uradi. Ono što je sigurno jeste da smo mi u Našoj stranci za racionalizaciju troškova. Jučerašnja odluka ne znači da u nekom narednom periodu neće doći do određenih korekcija. Znate da smo se na prijedlog prošlog premijera kada smo preuzimali funkciju odrekli paušala, što je bio jedinstven slučaj, tako da ne bježimo od odgovornosti, ali to treba uraditi na način koji je sprovodiv“, kazala je Bešlija za Interview.ba. 

Šahman s druge strane navodi kako je očekivala da će ova inicijativa proći, te poručuje da nije ništa radila radi populizma. „Državni službenici ne bi bili puno oštećeni, to nisu veliki novci, a moramo podijeliti ovu veliku krizu. Od tapšanja nema ništa, samo se iskrive leđa, treba pokazati i dokazati da smo uz građane i da činimo nešto da se raspodijeli ovaj teret na sve načine“, poručila je Šahman, te navela da će sljedeća inicijativa biti usmjerena na dobrovoljno davanje novaca, ali da neće odustati od ove ideje. 

Politički analitičar Almir Terzić kaže za Interview.ba kako nije za očekivati bez obzira u kakvom vremenu živimo da se imenovani i izabrani zvaničnici odriču svojih primanja jer su se oni grčevito borili da do njih dođu. 

„To jasno pokazuje da imate situacija gdje su brojni općinski i gradski vijećnici imenovani već u nove upravne i nadzorne odbore u javnim preduzećima u KS, odnosno javnim ustanovama. Bez obzira na haotično stanje u kojem živimo jasno se pokazuje ta grabežljivost i nezasitost. Nova Vlada KS ukoliko je željela da pokaže da je drugačija od ostalih i da želi da radi u interesu KS trebala je ukinuti paušale u općinskim i gradskim vijećima, sve naknade za upravne i nadzorne odbore i komisije u javnim ustanovama i javnim preduzećima na području Kantona i s time bi najbolje pokazala da želi taj novac preusmjeriti u neke druge aktivnosti“, objašnjava.  

Kao ozbiljan problem navodi i poskupljenja prehrambenih artikala, ali i enormno visoke cijene lijekove koji se nalaze na esencijalnim listama. Pacijenti kupuju  tocilizumab koji se koristi u bolničkom liječenju COVID pacijenata po cijeni od 1200 KM za jednu terapijsku dozu što je apsolutno nedopustivo jer se taj lijek nalazi na esencijalnoj listi i može se koristiti u bolničkom liječenju u Tuzlanskom kantonu“, ističe Terzić.  

Navodi kaže vlast na svim razinama, pa tako i Kantonu Sarajevo, ne vodi računa o načinu ostvarivanja prava na socijalna davanja.  

„Imate situaciju da je paušal 750 KM, onda vi kada u tom kontekstu date nekome 200 ili 300 KM neke potpore, to ispada smiješno. Minimalna plaća je trebala davno da bude usklađena s troškovima života u BiH, ali nije“, zaključio je.  

Idi naVrh

Don't Miss