a4ba942ed3240bef9c80306360271669
a4ba942ed3240bef9c80306360271669

Adin Šabić: Ko vam daje pravo da Nidžaru nazivate budalom!

06.03.2021.

Uhapsiti novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević u državi gdje kriminalci sasvim normalno šetaju ulicama, obavljaju političke i druge javne funkcije, te žive kao bubreg u loju sa svim omogućenim pravima, ne da je žalosno, već je sramota koju svijet vidio nije.

Od toliko osoba koju biste trebali da hapsite u ovoj državi, krenuvši od političkog vrha, pa do brojnih drugih kriminalnih grupa, našli ste da hapsite ŽENU koja ukazuje na nepravilnosti u bosanskohercegovačkom društvu i koja se bori za ljudska prava.

Još poraznije je da policajci koji izvršavaju čin hapšenja osim što očigledno nisu znali staviti masku na lice za koje nama pišu kazne od nekoliko stotina maraka, nazivaju Nidžaru BUDALOM i poručuju kako ju treba staviti u Jagomir. Pritom nijedan ne odgovara na pitanja koja im postavlja žena koju hapse, što im je dužnost. A jedno od pitanja je zašto me hapsite?

Umjesto toga naglašavaju kako je snimanje ometanje njihovog rada. Ma hajte molim vas? U čemu vas kolegica ometa ako je izvadila telefon kako bi zabilježila cjelokupnu komunikaciju, odnosno jedno toliko neprofesionalno postupanje prema njoj. Ima potpuno pravo da to učini, a limitacije koje namećete mili moji u demokracijskim sistemima ne postoje, već isključivo u diktatorskim u kakav se i ovaj naš očigledno pretvara.

Hapsiti na način kako ste vi to uradili gospodo jednu ženu je strašno i neprihvatljivo. Vlado Kantona Sarajevo, gdje su reakcije? Gdje je brižnost za naše građane i stajanje na raspolaganju svima nama. Hoće li nam se opet ovakvo nešto desiti, iako je Nidžara prema skorijim informacijama puštena iz pritvora.

Ne želim da pristanem na to da se moje kolegice i kolege hapse samo zato što ukazuju na nepravilnosti, što govore o problemima, što su glasni u ovom sistemu šutnje i vječito „TRPI“. Ne želim da trpimo!

Ovo što se dešava Nidžari može se desiti sutra bilo kome od nas, i predstavlja atak na slobodu govora. Nidžara već duže vremena ukazuje na prijetnje koje dobiva zbog svog rada. Prijeti joj se čak silovanjem, pa dragi moji, riječ silovanje ne samo da je za osuditi prilikom izgovora, već i prilikom pomisli, a ova žena takve prijetnje sluša često i od VAS niko ne reagira, dok državu prevrnete kada neko pozove nekog od poznatih političara i prijeti!

Dok milijune elite preko leđa građana obrću, te iste građane hapsite zbog metra drva i ukazivanja na grešake u sistemu, zbog podizanja svijesti, zbog traženja uspostavljanja normalnog društva po demokracijskim postulatima, a koji vam pritom hljeb plaćaju.

E pa, NE MOŽE!

Idi naVrh

Don't Miss