0547ab9843b83afd020d7a6d4c5e3f6e
0547ab9843b83afd020d7a6d4c5e3f6e

Branislav Borenović za Interview.ba: RS treba ići naukom i digitalizacijom, a ne oružjem i puškama

24.07.2020.

Nakon što je vojno-politički analitičar Đuro Kozar jučer za Interview.ba kazao kako član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ne naoružava Republiku Srpsku kako bi se otcpijepio od BiH, već kako bi demonstrirao silu opoziciji u tom entitetu, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović za Interview.ba danas je kazao da to naoružavanje opoziciju uopće ne plaši.

Može se naoružavati koliko hoće, uopšte nas to ne tangira niti se toga plašimo. U budućnost razvoj Republike Srpske treba ići naukom i digitalizacijom, a ne oružjem i puškama – kazao je Borenović za Interview.ba.

Istakao je kako je u RS-u budžet prazan, kako je ovaj entitet prezadužen, dok narod odlazi.

Vlast bez ikakve vizije i plana za naredni period – rekao je predsjednik PDP-a.

 

Naoružavanjem policije u RS-u Dodik ne želi otcjepljenje, već demonstrira silu opoziciji u tom entitetu

 

Priča oko naoružavanja Policije RS-a krenula je od nedavnog intervju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka za bečki Der Standard u kojem je kazao da je Policija u Republici Srpskoj bolje naoružana nego vojska Slovenije i da ima mnoge elemente jedne armije.

Ovu tezu za Interview.ba demantirao je jučer vojno-politički analitičar Đuro Kozar u razgovoru za Interview.ba.

Policija RS jeste dobro naoružana, ona ima najmodernije pješadijsko naoružanje, ima nekoliko oklopnih transportera, ali ona još uvijek nema artiljeriju, nema borbene avione i nije naoružana kao država. Ne bih se složio s gospodinom Valentinom Inzkom da je Policija RS-a naoružanija od Slovenije – rekao je.

 

Nebojša Vukanović o naoružavanju Policije RS: Dodik želi silom da ostane na vlasti

 

Naveo je da je cilj Dodika i establišmenta u RS da naoružavanjem policije u RS-u pokaže oružanu snagu u BiH i pošalje poruku opoziciji u RS da može i naoružanjem da riješi određena pitanja unutar tog entiteta.

S druge strane, poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović tvrdi da je Dodiku jedini cilj da ostane na silu u vlasti.

Dodik ulaže ogroman novac u MUP RS kako bi razbio eventualne pobune i izlive nezadovoljstva naroda koji stvarno teško živi i koji je nezadovoljan. Nijedan režim u historiji nije opstao na silu ma koliko snažan bio, tako da Dodik, koliko god mislio da može silom i zastrašivanjem naroda ostati na vlasti u zabludi je. – kazao je Vukanović za Interview.ba. 

(A.Š, Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss