Najavljeni protesti za podršku Gavrankapetanoviću: Moj zadatak je bio odbraniti dijete

17.07.2020.

Doktor smet Gavrankapetanović se neće pojaviti na današnjoj konferenciji za novinare Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

– Na press Komore neću ići. Nisu me zvali kad su mi sudili, vrijeđali i ponižavali. Inkvizitorski postupak suđenja bez prava na odbranu podsjeća na neka ružna vremena srednjeg vijeka –  istakao je prof. dr. Gavrankapetanović za N1.

Naveo je i da sebe neće braniti.

– Moj zadatak je bio odbraniti dijete od ružnih sramotnih riječi izgovorenih u javnom prostoru. Zaštita bolesnog djeteta moralno je načelo prvog reda i poštivanje tog načela daje nam pravo pripadnosti civiliziranim društvima – rekao je.

Podsjetimo, za danas je najavljena zvanična konferencija za novinare Ljekarske komore Kantona Sarajevo

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović našao se u nezavidnoj situaciji jer je iznio svoj stav nakon što su ljekari Kliničkog centra u Sarajevu odbili liječiti Nadin Smajlović i dati potpis za njeno izmještanje u inozemstvo.

Za pojedine njegove kolege to je bio razlog pokretanja prijave, a za roditelje Nadin prelazak crvene linije.

– Čovjeka tužiti koji je rekao da je pacijent svetinja, da ljekari koji su uradili ono što su uradili – znači oni su javno priznali I rekli da ne žele liječiti, potvrdili na štrajku, potpisali se, dali deset potpisa… I sad oni smatraju da su ugroženi – navodi Amina Smajlović, majka Nadin.

Mnoge nevladine i neformalne organizacije, ali i političke stranke pružili su podršku prof.dr. Gavrankapetanoviću. U saopćenju Vijeća Stomatološkog fakulteta poručuju da je “Ljekarska komora Kantona Sarajevo u više navrata pokazala da radi pod uticajem ‘centara moći’, te je svojim postupcima prekršila ljudska prava”.

– Pozivam kolege iz akademske zajednice da poduzmu sve mjere i aktivnosti kako bi se spriječilo ovakvo ponašanje i ugrožavanje sloboda svakog pojedinca, uključujući i profesora Ismeta Gavrankapetanovića. Cijenim da je šutnja ujedno i podrška silama mraka i zla koje pokušavaju gospodariti tuđim umovima – tvrdi Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Porodica djevojčice Nadin, koja je u međuvremenu izliječena u Turskoj, a zbog čijeg slučaja je pokrenuta cijela priča, poručuje da će, poštujući sve epidemiološke mjere, organizovati proteste i peticiju protiv diktature nad ljekarima koji imaju samo jednu ideju vodilju – svetost ljudskog života prije svega.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss