Građani gubili poslove zbog Korone, vlast KS ih pripazila povećanjem kupona na 30 KM

01.07.2020.

Sarajka S.A. je samo jedna od hiljada građana glavnog bh. grada koji su ostali bez posla u prethodnom periodu. Jučerašnja odluka o povećanju cijena kupona za gradski prevoz na čak 30 KM ju je dočekala nespremnom, posebno jer su zbog smjene direktora Zavoda za zapošljavanje KS-a, naknade isplata za nezaposlene zaustavljene od 12. juna. DF danas se oglasio saopštenjem u kojem tvrde da je šestorka (čiji su i sami bili dio) donijela ovu odluku u vrijeme vlasti, dok opozicija pojašnjava da je to istina, ali da građani nisu trebali osjetiti povećanje, uz pomoć subvencija. Politika našu sagovornicu ne zanima, jer je njeno jedino pitanje: „A čime da platim tih 30 KM?“.

– Dugogodišnji staž je iza mene u struci, ali sam ipak dobila otkaz. Razumijem i svoje poslodavce, situacija je bila takva da nisu imali mnogo izbora. Pomoć nisu dobili, a ni ja ne ne dobivam trenutno od vlasti koja je pomoć obećala – govori nam ona.

U iščekivanju naknade za nezaposlene koja iznosi oko 370 KM, dočekala ju je i vijest u povećanju kupona za više od 100 posto. Kupon joj je, kako kaže, neophodan za vožnju kako bi vodila djecu i išla na razgovore za posao, jer auto i plaćanje goriva trenutno ne može priuštiti.

Vjerujte da i 12 KM nije lako izdvojiti kada iznenada ostanete bez posla, a kamoli ovih 30 KM – kaže ona.

Pokazana „socijalna osjetljivost“

Neira Dizdarević, predsjednica Kluba Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, za Interview.ba kaže da je Vlada KS-a ovakvom odlukom pokazala „socijalnu osjetljivost“.

– Cjenovnik GRAS-a je star oko 15 godina i neminovno da se cijene moraju korigovati, ali ni u kom slučaju na teret krajnjih korisnika. Vlada je „osjetljivost“ pokazala i nedavno na projektu subvencioniranja kupovine stanova za mlade, gdje su najprije ukinuli potpuno taj projekat, a onda najavljuju revolucioni novi projekat, da bi napravili nešto što ni sami ne znamo kako će se reflektovati na ovu populaciju – kaže ona.

Ne spori činjenicu da je Vladu KS-a zatekla teška situacija zbog pandemije koronavirusa, ali, kako govori, opozicija je bila potpuno korektna, a za neke čak i tiha.

– Nismo željeli prikupljati političke poene, već djelovati konstruktivno, predlažući mjere i rješenja koja nažalost nisu prihvaćena od Vlade. Međutim, to vrijeme je prošlo, moglo se dosta toga uraditi, Budžet KS iznosi oko milijardu KM i KS je najbogatiji kanton u našoj zemlji pa su definitivno mogli polučiti mnogo bolja rješenja – pojašnjava.

DF se oglasio saopštenjem u kojem tvrde da su članovi smijenjene vlade šestorke donijeli upravo ovakvu odluku, čiji su i oni bili dio. Ipak, za ovaj potez krive Našu stranku i SDP BiH.

DF: “Krijući povećanje cijena kupona za nezaposlene građane i optužujući druge za njihova djela nastoje da obmanu i ponize građane. Javnosti je već dostupan originalni sporazum o povećanju cijene, koji je potpisao Edin Forto, nekadašnji premijer Kantona Sarajevo.”Dizdarević pojašnjava da je sporazum potpisan u to vrijeme, ali na način da se sredstva razlike karata obezbijede iz budžeta. 

– Ni u kom slučaju nezaposlene osobe ne bi osjetile ovo povećanje. To je sve urađeno sa svim drugim grupama – studentima, penzionerima, đacima, već od 1. januara su na snazi nove cijene karata, ali sve je obezbijeđeno iz sredstava subvencija. Vlada šestorke je subvencionirala sve te kategorije, tako da krajnji korisnici nisu osjetili razliku. Plan za nezaposlene, da smo mi ostali, bio je da se 1. jula od strane Ministarstva za rad i socijalnu politiku kroz Službu za zapošljavanje i od strane Ministarstva saobraćaja KS-a iznađu sredstva za nezaposlena lica da se izvrši povećanje – rekla je ona.

Naša stranke je zatražila hitno povlačenje ovakve odluke.

– Ne može se ovako samo donijeti odluka, a da se nisu obezbijedila sredstva iz Budžeta – dodaje.

Kazna za ljude bez socijalnog davanja

Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo iz SDP-a BiH Igor Stojanović za Interview.ba kaže kako se DF počeo predstavljati kao „glavni advokat Vlade Petak 13“.

– Vlade koja je donijela odluku da na ovakav način kazni ljude koji su bez ikakvog socijalnog davanja koji bi ih održao u životu nakon pojavljivanja pandemije. Odluka je donesena u januaru kada je i DF bio u Vladi, to ne znači da ona sada treba da bude provedena. Ne zaboravite da je odluka potpisana prije nego što je nastupila pandemija. Nijedna od tih odluka nije sveto slovo da se ne može staviti van snage – tvrdi on.

Postoji i stavka, kako kaže Stojanović, koju je DF prešutio.

– Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo socijalne politike je trebalo zajednički donijeti plan i mjere kako ove kategorije ne bi trpili sa ovakvom odlukom i zato nije donesena u januaru, nego je odgođena za šest mjeseci. U međuvremenu je prije tri i po mjeseca Vlada pala, i oni su odlučili udovoljiti nekakvoj odluci, a pri tome niti imaju plan kako da sačuvaju socijalne kategorije, niti bilo šta da urade – pojašnjava.

Ovakvu odluku smatra direktnim udarom na najugroženije kategorije, donesenu bez ikakve empatije, znanja i rješenja.

– Koliko ova vlast luta, dovoljno je da za četiri mjeseca nismo vidjeli niti jedan podatak na osnovu kojeg planiraju pomoć firmama, niti znaju broj ljudi i firmi, pa su donijeli zakon sa kojem ne određuju sa koliko će sredstava pomoći firmama, nego su stavili širok dijapazon u kojem govore o tome da će pomoći s dijelom minimalne plate ili punom. To je neznanje i ne vladaju situacijom – smatra on.

Zaključuje i da nije poznat podatak o tome koliko je firmi u ovom kantonu propalo, koliko radnika treba pomoć, već samo da je 6000 hiljada novih građana na birou.

Oni su grupa referenata kroz čije ruke prolaze neke odluke, papiri, a da ne znaju efekte toga, ni kuda nas vode – zaključuje on.

Jedno je sigurno – odluka je stupila na snagu, što će biti ogroman teret za sve nezaposlene građane Kantona Sarajevo, već od danas.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss